Komisija talijansko-staro jugoslavenska  Preuzeto sa: http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=539&start=465

Komisija talijansko-staro jugoslavenska koja je izlazila na teren i bila prisutna kod razgraničenja pojedinog sektora,odnosno nekih spornih detalja uz granicu...

Nekoć je Rijeku okruživala granica  a da je tome bilo tako, dokazuju granični kamenovi. Na našem forumu prikazano je detaljno stanje granice danas. Tema koja je izazvala mnogo zanimanja jer dosad je bila neistražena ! Nakon prvog svjetskog rata, prema Rapalskom ugovoru između Jugoslavije i Italije, Rijeka je trebala postati zasebna i nezavisna država. Nove granice države obuhvaćale su područje "corpusa separatuma" u prijeratnim granicama. Na sjeveru se granična crta kretala južno od Kastva, izlazila je na granicu riječkog kotara na putu Viškovo -Rijeka, a na zapadu crta se spuštala do Preluka. Te granice, prema istom ugovoru, trebala je obilježiti na terenu jugoslavenska- talijanska komisija bez učešća Rijeke, jer ona onda nije bila još formira kaod država. Za predsjedika jugo komisije bio je određen : pukovnik Milan Ječemenić i kapetan fregate Viktor Klobučar. Predsjednik talijanske komisije bio je senator Quartieri, a članovi: direktor trgovačke flote Gulini i pukovnik Carletti a prvi sastanak bio je u Opatiji 3.svibnja 1921. godine.
Određenje granične crte na terenu išlo je brzo i dobro a talijanska komisija nije pravila probleme i uvijek kada tekst ugvora nije bio precizan, sporovi bi se riješavali u korist Kraljevine SHS. Sama granična crta obilježava se graničnim kamenovima, uz koje su postavljene obostrane straže.Dana 28.svibnja granica je potpupno obilježena. Nakon toga komisije su odredile granicu izmđedu Rijeke i Italije, što je bilo gotovo 5 lipnja. Ostalo je neriješeno pitanje tromeđe između Jugosavije, Italije i Rijeke. konačno su s vremenom sva tan pitanja riješena 27.siječnja 1924. potpisivanjem "Rimskog sporazuma" čime je ukinuta Država Rijeka. Cjelokupno područje riječke države pripojeno je Italiji a samo mali dio dan SHS.Za usporedbu ukupni broj graničnih kamenova recimo iz  1924.godine na potezu od Rubeša gdje počinje rimski broj I, do mora gdje završavaju sa rimskim brojem VIII ima 585 graničnih kamenova ali od tog broja samo je jedan manji dio očuvan. Većina ih je danas maknuta ili  uništena betonizacijom , što ćete vidjeti u u kratkom prikazu što slijedi ! 

 

Komisija talijansko-staro jugoslavenska koja je izlazila na teren i bila prisutna kod razgraničenja pojedinog sektora,odnosno nekih spornih detalja uz granicu...Preuzeto sa: http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=539&start=465
Komisija talijansko-staro jugoslavenska koja je izlazila na teren i bila prisutna kod razgraničenja pojedinog sektora,odnosno nekih spornih detalja uz granicu...Preuzeto sa: http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=539&start=465

granice rijeka

 

granična oznaka fiumara

Ne morate daleko ići da bi pronašli granični kamen, dovoljno je prošteti uz Fiumaru .

fiumara granični kamen

Granična crta utvrđena je ivicom zapadne obale Fiumare još i danas na nekoliko mjesta stoji isklesano u obalni kamen " I 1924 VIII 49 " , u prijevodu "I (Italija) , 1924 (godina uspostave granice), VIII (granični sektor), 49 (broj granične točke,kamena ) 

Granicni prijelazi FIUME Rjecina

Odlična fotografija granice , kamena .


Autotrolej granični kamen

u kugu Autotroleja

vodovodna rijeka fiume  granica kamen

Vodovodna, odmah preko puta tvornice papira.. Možete slobodno i sjesti pokraj njega, ima klupica.

Rječina granični lamen

Hartera

rječina granični kamne

Hartera , gdje je sad nova šetnica

Zamet granični kamen

Granica na Zametu

zamet granica

Zamet ,danas

zamet granica granicni kamen  2

Zamet - neke su granične oznake prekrile stambene zgrade, no neki su uspjeli ostat sačuvani.

zamet granica granicni kamen 1

i pobliže granični kamen

škurinje granica

Granica na Škurinjama, čisto da dobjiete dojam kuda je sve  prolazila.

mostić za prijelaz jarka

Vjerovali ili ne ovi granični kamenovi služe kao prijelaz preko jarka :)

građevinski materijal kamen granica

ili kao građevinski materijal

 

stepenice granica oznake

pa čak i  kao stepenice :)

 

granicni kamen kuca

ma može i ovako...

kamen granica

ili ovako...

kamen

a mene su sakrili, jedva se vidim...

kamen rušenej granica

šuti, mogao si i ovako završit

kamen

kamen kamuflaža, bolje se sakrit :)

 

kamen

Usporedba staro - novo !

granični kamena granica rijeka

 

kamen

Da malo pokažemo kako su i izgledali, neki su još u jako dobrom stanju !!!

granični kamen

A evo i jedna umjetnička...

 

kamen granice

Geo ekipa na terenu

preluka granica

Preluk, granica

 

I za kraj

 

granični kamen slovenija

Ovako postupaju sa povijesnom baštinom u Sloveniji . Na nama je i da mi to na vrijeme prepoznamo dok još ima graničnih kamenova jer svakim danom ih je sve manje i manje.

 

Mi smo dokumentirali stanje ali za nešto više nemamo novaca. 

 

  03.11.2014.


UPDATE 21.02.2021. -  Dostupne su karte Riječke države. U povodu 100 godina Riječke države za Vas imamo prvi put javno dostupnu kartu izgleda Riječke države.
O Rijeci i našem kraju (karta)
Kao i prvu kartu (Daluka) prema koordinatama i stanju u stvarnosti , kako je stvarno tekla granica Slobodne države Rijeka, točnost projekcije je iznimno visoka.

u povodu 100 godina Riječke države za Vas imamo prvi put javno dostupnu kartu izgleda Riječke države.

Preuzeto sa: http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/upoznaj-rijeku/o-rijeci-i-nasem-kraju