konsumno drustvo otok Krk baska bodulija bodul

Vrlo često korištena riječ u našem kraju je bodul a još više počinje biti aktualna u ovo vrijeme krize, gdje u besparici svatko, svakoga naziva bodulom ili škrtcem. "Bodule jedan , nećeš platiti kavu, pivu " ili "bodule imaš za sebe , a za nas nemaš".


Pogledajmo malo značenje riječi. U rječniku hrvatskog jezika, lijepo stoji da je "Bodul" (tal.) Krčanin a bodul ima značenje "otočanin" .
U našem fiumanskom rječniku nalazimo riječ Bodolo - Bodul.

Riječ je višeznačna, tj. ima šire i uže značenje. Šire značenje je da je to pogrdan naziv za otočanina hrvatskog otoka Jadranskog mora, jer se time sugerira da je ta osoba škrta. Dakle, možeš bilo kojem otočaninu reć da je bodul. No kad to kažeš na Kvarneru obično se misli na Krčanina (ali može i Rabljanina, Cresanina, Pažanina, Lošinjanina itd. no ne tako često).
Šta se tiče podrijetla, najvjerovatnije dolazi od indovedskog bodyul (pastir-stočar), ili od talijanskog tipa psa bodolo-namjenjenog čuvanju ovac,tj pas ovčar. Dakle podrijetlo je ili indovedsko ili mletačko.
Piri Reis Vage Adasi Kitab i Bahriye krk
Ovako izgleda otok Krk od strane Piri Reis-a, kartografa "Sulejmana Veličanstvenog"

Otok Krk – popularno od otočana zvan Bodulija

Otok Krk je najveći otok u Jadranskom moru po broju stanovniku (2011., ima 19 286 st.) a i po površini, drugi uz jako male razlike nad prvim. Površinom najveći otoci u Jadranskome moru po najnovijem mjerenju riječkih stručnjaka su Cres (405.70 km2) i Krk (405.22 km2). Ukratko, Bodulija kao što smo bili već rekli osim  Krka, može se odnositi i na sve otoke našeg kraja, kako i kaže pobjednička pjesma "Boduli su duša od Kvarnera" s MIK-a 2010.godine.

"Sve od Krka pa doli do Paga
Priko Cresa, Lošinja i Raba
Na pet grota u srcu Kvarnera
Bodulska je zlatna rivijera"

Klapa sol - Boduli su duša od Kvarnera