tizianova 39 Rstočine izmeti psi

Svjedoci smo , da u našem gradu ne postoji park koji nije zasran izmetima od pasa a o ostalim javnim površinama da ne govorimo. Ne postoji osoba, koja barem jednom u životu,  nije ugazila u govno i proklinjala onog, tko je to ostavio da stoji  nasred pločnika.

Iako gotovo na svakom uglu postoji kutije s vrećicama, namijenjene za uklanjanje psećih izmeta iz nepoznatih razloga neodgovorni vlasnici pasa ih ne koriste.Osim što smrdi, privlači muhe, pseći izmet može biti izvor zaraze i/ili parazita koji se mogu prenijeti na druga živa bića. Pseći izmet može biti izvor zaraze i/ili parazita koji se mogu prenijeti na druge pse. Psima je prirodno da njuškaju i istražuju po tlu i unatoč tome što ih redovno cijepimo i čistimo od crijevnih nametnika mogu se lako iznova zaraziti ako dođu u kontakt sa kontaminiranim izmetom.

Bolesti i parazite vrlo lako možemo na cipelama unijeti u svoje domove ako ne primijetimo i slučajno nagazimo na “minu”. Nepočišćeni izmet predstavlja posebnu opasnost za djecu koja se igraju u parkovima, na travnjacima i u prirodi. Skupljanjem izmeta automatski pomažemo u očuvanju zdravlja ostalih pasa i ljudi.

Zakonska obveza
Nesakupljanje izmeta za psima zakonski je kažnjivo, baš kao što je kažnjivo onečišćavanje okoliša i bacanje smeća po ulicama, u parkovima i u prirodi. Svaki odgovorni vlasnik trebao bi podržati visoke kazne za ljude koji ne mare i ne pridržavaju se ovog zakona.

Skupljanjem za svojim psom dajete primjer ostalima
Svojim djelima pomažete prenjeti poruku ostalima, bez obzira na to što vam se ponekad čini da to nije tako. Mnogi odgovorni vlasnici nose sa sobom više vrećica nego što im je potrebno i ne ustručavaju se ponuditi ih i upozoriti vlasnike koji ne skupljaju za svojim psima. Budite ponosni zato što ste odgovorni, mislite na druge ljude i brinete o čistoći prirode i mjesta u kojem živite! Na kraju šaljemo sliku o sebi drugima. Kakvu tek ružnu sliku šaljemo o sebi , o nama Riječanima ? Budimo primjer drugima.

Preuzmite tablu u PNG formatu "Ne psećoj kakici" u našem gradu.

Pseća tabla- ne psećem izmetu
Pseća tabla "Ne psećoj kakici !" napravljen u svrhu edukacije i "borbe" protiv neodgovornih vlasnika pasa . Preuzmite u PNG formatu i isprintajte. Te objesite na obližnje drvo pomoću vezice ili pomoću štapa napravite tablu i zabodite u zemlju.

zakonska obveza pocistit iza psa izmet
Možete isprintat obje slike pa zalijepit jednu na drugu i objesit negdje za granu.  Vidjet će se obostrano, kako vjetrić zapuhne. :)


Javne površine zasrane psećim izmetima. Pogledajte fotogaleriju koju smo mi prikupili. To je samo djelić nereda po našem gradu. Ama baš ništa nije pošteđeno od izmeta čak ni crkvene površine (Kapucinska) , lukobran, Korzo.  Šaljite nam i Vi vaše slike, rado ćemo ih uvrstiti a možete i one bahate vlasnike uslikat zajedno sa  psom, da ih stavimo javno  na stup srama !!Na kraju pitanje,kako bi vi nazvali vlasnike pasa koji prljaju naš grad,  koji neće , ne žele počistiti kakice (mine) iza svojih pasa ? 

06.08.2016.