Građani Rijeke s povlaštenim parking kartama, nemaju više gdje  parkirati a komunalni redari i policija krše zakon o parkiranju !

Grad Rijeka problem slobodna parking mjestaStanari koji žive blizu centra, satima kruže bez obzira na doba dana, kako bi ulovili slobodno parkirno mjesto a komunalni redari i policija  ne kažnjavaju vozače  , koji na obilježenom pješačkom prijelazu na udaljenosti manjoj od 5 m od tog prijelaza parkriraju ili ne ostave prolaz za pješake najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka. 

Parkiranje u Rijeci zadaje probleme mnogim vozačima. Ako kao stanar plaćate mjesečnu parking kartu od 40 kn, to vam ne garantira i parkiranje unutar te zone , što čak graniči s protuustavnim. 
Ukoliko negdje krivo parkirate, samo pokušaj dizanja paukom iznosi 250 kn. A kazne zbog nepropisnog parkiranja mogu biti i 700 kn. Uz radnike Rijekaprometa , kazne naplaćuju i kom.redari i policija.


U gradu Rijeci trenutno je registriranih 65 276 vozila na dan 31.12.2017.prema najnovijim podacima koje smo dobili od PU primorsko -goranske.

S obzirom na broj stanovnika i broj kućanstava 52 890 (2011. popis stanovništva), ispada da svaka riječka obitelj ima po 1 auto (točnije 1,23). Brojka nije velika, jer zbog slabe kupovne moći i velikih nameta države, građani jedva da kupe bilo kakvo vozilo koje je u voznom stanju (prosječna starost vozila u Hrvatskoj je 13 godina). No i s ovolikim  brojem vozila Rijeka je zakrčena.

Ukupni broj vozila registriranih u Gradu Rijeci. Ukupni broj stanovnika Grada Rijeke prema popisu iz 2011. godine iznosio je 128.624 stanovnika.

 • 67.962 – 2005.g.
 • 70.000 – 2006.g.
 • 72.058 – 2007.g.
 • 73.768 – 2008.g.
 • 72.449 – 2009.g.
 • 70.331 – 2010.g.
 •  68.945 – 2011.g.
 •  63.065 – 2012.g.
 •  61.798 – 2013.g.
 •  65.276 -  2018.g


Ulice koje su pod naplatom Grada Rijeke . Otvorena . Nije moguće iz jednog područja parkirat u drugi.

ZAPAD

UL.CIOTTINA
UL.MILUTINA BARAČA
TRG KRALJA TOMISLAVA
UL. CAMBIERIEVA
UL. BUTKOVIĆEVA
POTOK (UL. Z .PETRANOVIĆA, UL. R.K. JERETOVA, UL. N. CARA, UL.POTOK, UL.S.VONČINE I UL. J. ZAVRŠNIKA)
HŽ ŽABICA
ZADARSKA ULICA

SJEVER

UL.FILIPOVIĆA
UL. V.NAZORA
UL.VODOVODNA
ŠKOLJIĆ PORED BAZENA
UL.I .MARINKOVIĆA
UL. I .RENDIĆA
UL. LJ.MATEŠIĆA
UL. SENJSKIH USKOKA
UL. STUDENTSKA
UL. P.KOBEKA
UL. TIZIANOVA
UL. LAGINJINA
UL. TRINAJSTIĆEVA
UL. J. RAČIĆA
UL. OMLADNISKA
UL. IRENE TOMEE
UL. M.ALBAHARIJA
UL. S.VAJNERA ČIĆE

CENTAR

UL.FRANJE SUPILA
UL. MATIJE GUPCA
UL. VESLARSKA
UL. IVANA ZAJCA
UL. IVANA DEŽMANA
GOMILA I ŠIME LJUBIĆA
ŠKOLJIĆ 8ULICA OTOK)
ŠKOLJIĆ 2
UL. FRANA KURLCA
MUZEJSKI TRG
TRŽNICA


ISTOK

UL SMOKVINE
UL. BRENTINIEVA
UL. PODHUMSKIH ŽRTAVA
PARKIRALIŠTE BRADJICA
UL. CINDRIĆEVAparking mjesto Omladinsko
Foto : Marinko Koljanin
cilju rješavanja ovakvih prometnih problema, trebalo bi izgraditi male garaže s igralištem na krovu . Primjerice Brajda i Belveder  su prvi na tepeti jer su blizu centra grada i samim time preopterećene.   "Ekonomsko igralitše" i ispod Omladinskog su idealne jer imaju dovoljno mjesta, dovoljno visine, a i dovoljno eventualne dubine da se zbrinu potrebe za parkiranjem stanovnika Belvedera i Brajde. A i nadalje, dovoljno mjesta za igralište. Ovo bi definitvno riješio problem parkiranja svih stanara.  Isto tako pristupit i za ostale zone koje su pod naplatom. 


zagradb plav

Foto Teklić  - Uska parkirna mjesta upozorila su , na još jedan problem o kojem se često u gradu govori, no na čemu se gotovo ništa ne radi. Riječ je o širini i dužini parkirališnih mjesta. Naime, čak i u novim garažama i danas se širina i dužina parkirališnih mjesta projektira po pravilima iz 1981. godine kada su na gradskim ulicama dominirali fićeki, stojadini i bube, a ne moderni automobili kakvi se proizvode danas.

Parkiranje neka od pravila i kazni ! Nije odmet da ponovimo. (foto Tablice.com)


Vozač koji zaustavi ili parkira vozilo tamo gdje je to prometnim pravilom ili znakom zabranjeno bit će kažnjen s 300kn, a ako to učini na mjestu koje je rezervirano za osobe s invaliditetom kazna je 700kn.

VOZAČ NE SMIJE ZAUSTAVITI ILI PARKIRATI VOZILO:

 • Na obilježenom pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 m od tog prijelaza i na prijelazu biciklističke staze preko kolnika
  • Ispred kolnog ulaza u zgradu, sklonište, dvorište ili garažu, iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizaciju ili drugu komunalnu mrežu te na mjestima rezerviranim za vozila opskrbe ili na mjestima namijenjenim i obilježenim kao mjesta za odlaganje kućnog otpada, ispred i na vatrogasnim i drugim komunalnim i javnim prolazima i prilazima
  • Na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom


   ZAUSTAVLJANJE JE DOPUŠTENO
   ako je za kretanje pješaka ostavljeno najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka, s tim da ta površina ne može biti uz rub kolnika. Pod istim uvjetima može se parkirati ako je to dopušteno prometnim znakom.

31.1.2018.