Ovako bi izgledala karta  riječi "rijeka" na raznim jezicima u Europi.


 Veća fotografija  DOWNLOAD 

Slavenski, germanski, romanski jezici...Sva tri oblika Reka, Fluss, Fiume  su nam riječi koje su se i pojavljivale u imenima grada kroz našu daleku povijest. 

Dalje postoje jasne sličnosti unutar jezika koji pripadaju istoj jezičnoj obitelji.  Također Mađari Rijeku zovu Fiume iako to nije njihova riječ, kao što Bratislavu zovu Pozsony ili mi  što Wien zovemo Beč a koju smo preuzeli od Mađara. Originalno mađarska riječ ’Bécs’ /čita se ’Beč’/ je ime avarske zemljane utvrde koja je bila na današnjem mjestu Beča. Oko Beča i danas može se naći ogromno avarsko groblje.

Idemo li još dalje po karti možemo vidjeti još nekih sličnosti koje sežu i do škotsko keltskog područja.. 

Indeficienter, nepresušni izvor, geslo je koje krasi grb Grada Rijeke kroz povijest, a potječe od niza izvora, odnosno od rijeke po kojoj je grad dobio ime – Rječina. Prvi poznati zapis o ovoj rijeci pod imenom Oeneus datira iz 2. stoljeća. U prošlosti se Rječina (lok. Ričina) naziva Tarsis ili Tarsus, Pflaum, Fluvis ili Fluvius, Reka (Recha), Eneo i Fiumara. Zabilježena su i imena Aenei (Oenei) i Tarsia.

Zanimljiivo, zar ne ? 


Napomena - Također postoji dosta oblika riječi "rijeka" za neki jezik. Tako da npr.  za francuski koji za riječ “rijeka” poznaje dvije riječi. “Rivière” je rijeka koja ne izlazi u more dok je “fleuve” rijeka koja izlazi u more ili ocean. Drukčije rečeno, “rivière” se ulijeva u “fleuve” ili u drugu “rivière”, ali nikad u more ili ocean.

04.08.2019.