Jutroooooo !!!


Kako vi zovete ovo ? Šaljite nam slikice vaše prve kavice.☕

Machineta ili cafetiera.

Machineta ili macchinetta književno je fiumanski.
Moka je talijanski.

Kod nas se to još zove "kafetijera" i uopće je nema u "Rječniku hrvatskog jezika", provjereno. Možda smo nešto prespavali. "Kuhalo za kavu"  valjda jbt.  

Za neke Riječane ispijanje kave je od životne važnosti, pristupa se ritualu. Osim naravno turske kave tu je ispijanje kave iz kafetijere. Evo kako je sve počelo.   

Povijest (1933. izumitelj Alfonso Bialetti)
Kafetijera ili machineta kako se kod nas najviše zove, pomoću kojeg se pravi omiljeni crni napitak propuštanjem kipuće vode pod tlakom pare kroz mljevenu kavu. Nazvan je po jemenskom gradu Mocha, a izumio ga je talijanski inženjer Alfonso Bialetti 1933. godine. 'Moka' je vrlo brzo prihvaćen i postao je jedan od simbola talijanske kulture, dizajna posebno. 'Bialetti' se i danas proizvodi, isti model pod imenom "Moka Express". Današnji modeli kafetijera izrađeni su najčešće od aluminija s bakelitnim ručkama.


Najbliži nama dućan baš samo te marke je u Palmanovi te u mjestu Villesse. Izlog u Palmanovi.

Postoji mnogobrojni načini ispijanja kave iz kafetijere. Ima i nekih kompliciranih koji oduzimaju mnogo vremena (kuhanje vode). No više manje ovo su najsnovnije upute.
Make the best coffee with ( Bialetti ) moka pot - My detailed guide 

PRIPREMA
1.)Prije prve upotrebe, novu kupljenu kafetijeru dobro isperite vodom i napravite prvu pripremu kave koju potom bacite.

2.) voda ide do ventila

3.) Ako sabijemo kavu u filteru , stvaramo vodi dodatan otpor, pa temperatura vode mora biti veća nego što je tehnički zadano i kava se spali. Umjesto toga moramo dobiti protočnost, voda mora lako proći kroz kavu koja mora biti rahla i mora je biti dovoljno da popuni filtar do vrha.

4.)Važno je moku maknuti sa štednjaka čim zašišti. Ako pustite da što više vode izađe (kako biste dobili više kave), život će vam uz tu šalicu kave biti jako gorak. Manja količina daje ukusniji i gušći ekstrakt nego napitak koji nastane ako pustite moku predugo na štednjaku.

Eterična ulja kave, koja su inače blagotvorna, vrlo brzo oksidiraju. - Čim otvorimo vrećicu kave, izlažemo je kisiku pa je kava starija od 60 dana zapravo već oksidirala, što nije dobro za želudac. Naravno, kava u zrnu će puno sporije oksidirati.
 
Ne lupati snažno filtar pokušavajući izvaditi kavu nakon kuhanja. Lupaju njime o tvrdu površinu, pri čemu se meki materijal savija i moka više ne brtvi kako treba. To će vrlo brzo uništiti i gumicu filtra.


Tetovaža Riječanina ispijanje kave iz kafetijere je  način života.  Tatto majstor Roni Kostadina (26)  - Karma ink salon.
----------------------
Mnogo odgovora smo dobili na našem facebooku a ovo je još naziva koje ste nam dostavili.
Rijeka i naš kraj :
Cogoma ili kogomica
Kogoma
Moka
Machineta za caffe
Makineta
Zanzibar


Hvala Vam na pažnji, nadamo se da ste nešto korisno naučili o ukusnom kućnom ispijanju kave u Rijeci i našem kraju jer o tome gotovo da se nema gdje pročitati. Šaljite nam vaše slikice kafetijera. Ovo su neke koje ste nam dostvili. Do neke nove teme lp .

 25.09.2022.