Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

RIJEČKI NOGOMET

Sportske teme.
Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

RIJEČKI NOGOMET

Post broj:#1  PostPostao/la Kantrida76 » 25.2.2018, 14:52

Na stranicama Kvarnerski.com odlicno je u nekoliko clanaka opisana povijest nogometa naseg grada od 1945 godine.

Ovom prilikom se prvo moram osvrnuti – sjećajući se svog vremena provedenog u osnovnoj školi i priča iz bivše države prvi ja sam mislio da su se po završetku 2. svjetskog rata Zadra, otoci, Rijeka i Istra automatski pripojili Hrvatskoj, odnosno Jugoslaviji i da su Rijeka i Sušak odmah postali jedinstveni grad, ali sam znao i za tadašnje Zone ‘A’ i ‘B’.
Ali sam bio u krivu (valjda tada nisam htjeo učiti ili me nije zanimalo). Rijeka i Sušak su se pomalo počeli spajati u jedan početkom 1947. godine kada je Rijeka službeno pripojena Jugoslaviji, nakon čega je u ožujsku 1947. osnovan jedinstveni gradski fiskulturni savez (isto ono što je danas riječki sportski savez), a pojedine zajedničke institucije Rijeke i Sušaka su ujedinjene mnogo godina kasnije.
Po oslobođenju Rijeke su se počele održavati razne prijateljske nogometne utakmice (prva je bila između selekcija Rijeke i Sušaka), da bi se u studenom 1945. godine počelo održavati prvo nogometno Rijeke, da bi se početkom 1946. godine sušačko ”Jedinstvo” počelo natjecati u nogometnom prvenstvu tadašnjeg primorsko – goranskog okruga.

Reprezentacija Rijeke 1945.png
Reprezentacija Rijeke 1945.png (1.31 MiB) Pogledano 7418 puta


U sezoni 1945./1946. kao nogometno prvenstvo Rijeke je održan Kup ”Giovanni Maras” (prvak ”Magazzini generali”, kojeg je danas nasljednik ”Lučki radnik”), dok je 1946. godine kao nogometno prvenstvo Rijeke održan Kup ”A. Maras” (prvak ”Cantieri navali”, ekipa današnjeg ”3. maja”) i u tim natjecanja su klubovi većinom nosili talijanske nazive, pa se tako spominju klubovi ”ASPM”, ”Cantieri navali”, ”Dinamo”, ”Lignum”, ”Magazzini generali”, ”Metallurgica”, ”Portuale”, ”ROMSA”, ”Torpedo”, ”Transporti” i ”Opatija”.

2_-REPREZENTACIJA-SUŠAKA-1945.jpg
2_-REPREZENTACIJA-SUŠAKA-1945.jpg (349.58 KiB) Pogledano 7430 puta


Kao što sam spomenuo, sušačko ”Jedinstvo” (koje nije imalo nikakve veze sa ”Orijentom”, koji tada nije djelovao i bio je svojevrsna reprezentacija Sušaka) je u konkurenciji ”Naprijeda” Hreljin, ”Crikvenice” Crikvenica, ”Omladinca” Senj i ”Plavog Jadrana” Pag postao prvakom, te se je kroz kvalifikacijske utakmice sa ”Metalcem” Zagreb i ”Naprijedom” Sisak plasirao na prvo poslijeratno nogometno prvenstvo Hrvatske, na kojemu su se uz sušačko ”Jedinstvo” još natjecali ”Hajduk” Split, ”Split” Split, ”Dinamo” Zagreb, ”Lokomotiva” Zagreb, ”Metalac” Zagreb, ”Tekstilac” Varaždin i ”Proleter” Belišće. Nakon odigravanja prvog poslijeratnog nogometnog prvenstva Hrvatske su se ”Hajduk” (prvak) i ”Dinamo” (viceprvak) direktno plasirali u prvo poslijeratno nogometno Jugoslavije (saveznu ligu), dok se je ”Lokomotiva” kroz kvalifikacije plasirala u Saveznu ligu, dok je ”Jedinstvo” ispalo iz hrvatske nogometne lige.
Ovom prilikom ću spomenuti koji su nogometaši nastupali za ”Jedinstvo” tijekom 1946. godine, a oni su Kamenar, Brazzoduro, Rahelić, Fosser, Polić, Felker, Vakanjac, Fetahović, Miculinić, Smojver, Marčetić, Rajković, Pilepić, Caniati, Čohar, Lukarić, Bačić, Haramija, Domorodski i Osseladore.

3_-MAGAZZINI-GENERALLI-1945-1946.jpg
3_-MAGAZZINI-GENERALLI-1945-1946.jpg (233.81 KiB) Pogledano 7430 puta

‘MAGAZZINI GENERALLI” 1945-1946

Bilo je predviđeno da se u prvom izdanju Savezne nogometne lige 1946./1947. natječu 12 klubova (najuspješniji klubovi iz republičkih liga), ali je naknadno Nogometni odjel FISAJa odlučio da se u Saveznoj ligi kao gost natječe i ”Ponziana” Trst, te je omogućeno da se sa područja Istre i Rijeke natječe još jedan klub (14. član lige). Za istarskog predstavnika su se natjecali ”Rudar” Raša (najbolji istarski klub) i ”USO” Pula (novooformljeni klub, kao reprezentacija Pule).

U Rijeci se je tijekom rujna 1946. godine na inicijativo gradskog fiskulturnog saveza formiran ”Kvarner” kao reprezentacija Rijeke, a funkcionerima i trenerima novooformljenog ”Kvarnera” iz svih tadašnjih riječkih klubova bilo ponuđeno 39 nogometaša od kojih su 26 ostali u ”Kvarneru”. ”Kvarner” je u kvalifikacijama bio uspješniji od ”USO” Pula, te se plasirao u Saveznu ligu 1946./1947 u kojem je zauzeo 9. mjesto, ali zbog smanjenja broja članova Savezne lige u slijedećoj sezone (na 12) u kojem je morala ostati ”Ponziana”, pa je ”Kvarner” kroz kvalifikacije ispao iz Savezne lige (napomena – tada je bila samo jedna savezna liga, a ispod nje republičke lige).
Ovim putem ću spomenuti koji su nogometaši nastupali za ”Kvarnera” u sezoni 1946./1947., a to su Ravnik, Gardassanich, Matošić, Belcastro, Lavrenčić, Blažić, Černjar, Kinkela, Deluka, Flaibani, Legan, Ljubačev, Lucchesi, Nori, Macorin, Marčetić, Nardi, Pavanello, Petronio, Privrat, Ružić, Starčić, Stefanović, Bertok, Burattini, Tibljaš i Vratan.
Za tu sezonu 1946./1947. moram spomenuti da su klubovi sa područja današnjeg Grada Rijeke natjecali u nekoliko liga. Na Sušaku je pored već spomenutog ”Jedinstva” postojalo ”Primorje” (nogometna ekipa sadašnjeg plivačkog i vaterpolo klupa), a na Zametu ”Bratstvo” (sadašnji ”Zamet”) koji su se natjecali u nogometnom prvenstvu primorsko – goranskog okruga, dok su se u nogometnom prvenstvu Rijeke natjecali riječki klubovi ”ACPS”, ”Cantieri”, ”Drenova”, ”GODEDE”, ”Lignum”, ”Magazzini generali”, ”Mettalurgica”, ”Milicioner”, ”Portuale”, ”ROMSA”, ”Torpedo” i ”Željezničar”, te ”Opatija” Opatija i ”Klana” Klana. Riječko ”Torpedo” se je u ovoj sezoni pored natjecanja u prvenstvu Rijeke natjecalo i u nogometnom prvenstvu Julijske krajine (prvenstvo Zona ‘A’ i ‘B’).
Svakako trebam spomenuti da se je po odigravanju ove sezone, zbog spajanja riječkog i sušačkog fiskulturnog saveza došla do spajanja klubova talijanskih naziva u srodna sportska društva, koja su počeli nositi hrvatske nazive (gore navedeni klubovi talijanskih naziva nizu ukinuta). Kao primjer ću navesti da su se u Fiskulturno društvo ”Kvarner” spojili bivša riječka fiskulturna društva ”Kvarner”, ”Grafičar”, ”GODEDE”, ”GPJS”, te radnici i namještenici javnih službi, da su se u Fiskulturno društvo ”Torpedo” spojili bivša fiskulturna društva ”Torpedo”, ”SCULL”, ”Metalurgica” i ”Dinamo”, te nekoliko manjih aktiva i Komanda Mornarice, da su se u Fiskulturno društvo ”Mornar” spojili bivša fiskulturna društva ”Cantieri”, ”Magazini generalli” i ”Portuale”, te lučki radnici i namještenici Lučke kapetanija, kao i aktivi srodnih djelatnosti, da su se u Fiskulturno društvo ”Proleter” spojili bivša fiskulturna društva ”Lignum”, ”ROMSA” i ”Tabacchi”, da su se u Fiskulturno društvo ”Lokomotiva” su se spojili bivša fiskulturna društva ”Poštar” i ”Željezničar”, te aktivi svih saobraćajnih ustanova itd.
Početkom 1947. godine su se počela održavati službena juniorska nogometna prvenstva na području svih tadašnjih hrvatskih okruga, nakon čega je uslijedilo juniorsko nogometno prvenstvo Hrvatske, te juniorsko nogometno prvenstvo Jugoslavije (na području tadašnjih Zona ‘A’ i ‘B’ se počelo godinu dana kasnije. Početkom ožujka 1947. godine je održano prvo juniorsko nogometno prvenstvo primorsko – goranskog okruga, na kojem je sušačko ”Primorje” postalo prvakom. Nakon ovog prvenstva je uslijedilo prvo hrvatsko omladinsko nogometno prvenstvo na kojem je sušačko ‘Primorje” postalo viceprvakom, da bi se potom održalo jugoslavensko omladinsko nogometno prvenstvo na kojem je sušačko ”Primorje” podijelilo 5. i 6. mjesto.

4_-JEDINSTVO-1946.jpg
4_-JEDINSTVO-1946.jpg (342.96 KiB) Pogledano 7430 puta


U ljetnim mjesecima 1947. godine se je održao Trofej ”Primorja” na kojemu su nastupali ”Primorje” Sušak, ”Rudar” Labin i novooformljeni riječki klubovi ”Mornar” i ”Lokomotiva”, kojima su prve utakmice bile na ovom turniru, a pobjednik je bio ”Primorje”.
U sezoni 1947./1948. ”Kvarner” se je po prvi put natjecao u 2. saveznoj nogometnoj ligi (iz koje je na kraju sezone ispao), dok su se preostali klubovi sa područja Rijeke i Istre počeli natjecati u službenim hrvatskim i regionalnim nogometnim natjecanjima. Volio bih spomenuti jednu zanimljivost vezanu uz ”Kvarner”, pred početak proljetnog dijela natjecanja ”Kvarner” je bio na pripremama u Raši, gdje su nogometaši uz pripreme radili u ugljenokopu Raša (na normu). Ovim putem bih spomenuo i Rudolfa Volka koji je u ovoj sezoni bio trener sušačkog ”Primorja”, a tijekom sezone je odigrao jednu službenu utakmicu za ”Kvarner”, njegovu posljednju.
Tijekom 1947. godine je u Rijeci osnovana Sportska ambulanta u kojoj su sportaši vršili preglede za sportska natjecanja, koja je bila jedna od prvih takvih ambulanti na području Jugoslavije. Tijekom 10. mjeseca 1948. godine je Nogometni savez Jugoslavije donio odluku da se nogometaši koji nastupaju u prvenstvenim utakmicama moraju svakih 6 mjeseci liječnički pregledavati, te da bez uredne liječničke potvrde o izvršenom detaljnom liječničkom pregledu igrači neće smjeti nastupati na prvenstvenim utakmicama.

U organizaciji Sportskog odbora gradskog FISAHa Rijeka – Sušak se je početkom 1948. godine počeo odigravati Trofej ”Bratstva” koji je bio svojevrsno neslužbeno nogometno prvenstvo Rijeke. Na ovom natjecanju su se natjecali ”Bratstvo” Zamet, ”Lokomotiva” Rijeka, ”Milicioner” Rijeka, ”Primorje” Sušak i ”Pomorac” Kostrena (”Primorje” pobjednik). Paralelno sa Trofejem ”Bratstva” se je održao Trofej ”Jedinstvo” na kojemu su nastupali juniori ”Bratstva” Zamet, ”Kvarnera” Rijeka, ”Lokomotive” Rijeka, ”Primorja” Sušak i ”Pomorca” Kostrena (nije poznato kako je završio).
Tijekom jeseni 1948. godine je održan Turnir ”Radnika” kao neslužbeno nogometno prvenstvo Rijeke (naziv dobio po klubu koji je prema reorganizaciji riječkih sportskih društava rasformiran, a bio je jedan od uspješnijih riječkih nogometnih klubova tog doba). Klubovi koji su nastupali na ovom turniru međusobno su se natjecali jednokružnim bod-sistemom, a pobjednik je bio ”3. maj”.
S obzirom da su većina fiskulturnih društava u svojim redovima imali više sportskih grana 21.09.1948. došlo je do reorganizacije fiskulturnih društava. ”Kvarner” je postao isključivo nogometni klub, ”Primorje” plivački i veslački klub, ”Slavija” šahovski klub, ”Radnik” atletski i boksački klub, te je osnovan novi košarkaški klub ”Jadran”, koji su u svoje redove primili sportaše iz rasformiranih društava.
U sezoni 1948./1949. se je ”Kvarner natjecao u hrvatskoj nogometnoj ligi (što je tada bio rang 3. lige), dok su se preostali klubovi natjecali u regionalnim ili gradskim ligama.

Za spomenuti je da je 04.05.1949. na brdu Surpega pored Torina u stravičnoj avionskoj nesreći poginula cijela momčad ”Torina” (zvana i ‘Grande Torino’), a okosnica tog ”Torina” je bio legendarni riječki nogometaš Ezio Loik. Paradoksalno je da tadašnji ”Riječki list” o tome nije napisao gotovo ništa (samo veoma kratak članak, bez spominjanja Loika).
S obzirom da je došlo do promjena sustava natjecanja u svim razinama natjecanja na području cijele Jugoslavije, tijekom jeseni 1949. i samog početka 1950. se je na ovom području održalo neslužbeno prvenstvo pod nazivom Turnir ”Vladimir Gortan” (isti takav turnir se je održavao na području Istre). U 1. i 2. grupu turnira su ušli svi klubovi sa područja sadašnjeg grada Rijeke, te ”Opatija” i ”Klana”, u 3. grupu su ušli klubovi sa područja Hrvatskog primorja, u 4. grupu su ušli klubovi sa područja Gorskog kotara, a u 5. grupu klubovi sa područja Kotara Rijeka (Grobnik i okolica). U završnici 1. i 2. grupe je uspješnija bila druga ekipa ”Kvarnera”, dok je u završnici 3., 4. i 5. grupe uspješnija bila ”Crikvenica”, koja je na kraju bila sveukupni pobjednik primorsko – goranske zone ovog turnira.
Tijekom 1950. i 1951. godine službena natjecanja su se odvijala tijekom proljeća i jeseni, dok su se 1952. godine odvijala tijekom proljeća i ljeta.
Iako se je ”Kvarner” trebao nastaviti natjecati u hrvatskoj nogometnoj ligi u sezoni 1950. je napravljeno nemalo iznenađenje kada je nekakvom čudnom odlukom ”Kvarner” prolongiran u 2. saveznu nogometnu ligu, pri čemu je preskočio i tadašnju 3. saveznu nogometnu ligu (sve 3 tadašnje savezne lige su bile jedinstvene), a igrač ”Kvarnera” Stojan Osojnak je bio najbolji strijelcem 2. savezne nogometne lige. Preostali riječki klubovi natjecali u oblasnim ili gradskim ligama (danas bi to zvali županijske lige), a oni su ”Budućnost”, ”Lokomotiva” i ”Viktor Lenac”, te ”3. maj”, ”Metalac”, ”Nafta”, ”Rikard Benčić”, ”Udarnik” i ”Torpedo”.

5_-KVARNER-1946-1947.jpg
5_-KVARNER-1946-1947.jpg (240.33 KiB) Pogledano 7430 puta


Radio Rijeka je po prvi put uživo iz Rijeke prenosila nogometnu utakmicu 5. kola između ”Kvarnera” i ”Odreda” (2:2), odigranoj 09.04.1950. na Stadionu Kantrida.
01.10.1950. u utakmici 16. kola 2. savezne nogometne lige između riječkog ”Kvarnera” i ”Napretka” Kruševac (2:1) su po prvi put ocijenjeni nogometaši ”Kvarnera”, što je u narednim godinama postalo redovito, a s vremenom su se počeli i ocjenjivati i nogometaši ostalih riječkih klubova.
Tijekom 1950. godine je u Brazilu održano Svjetsko nogometno prvenstvo, a za reprezentaciju SADa je branio riječanin Gino Gardassanich.
Nakon pojave sportskih kladionica u pojedinim gradovima koje su imale lokalni karakter, tijekom studenog 1950. godine je pod pokroviteljstvom FISAJa osnovana Savezna sportska kladionica, koja je počela djelovati na području cijele Jugoslavije. Poslovnica Savezne sportske kladionice se je u Rijeci otvorila tijekom prosinca 1950. godine.
Trebam spomenuti da se je početkom 1951. godine održao Zimski kup oblasti Rijeka, na kojem su se natjecali klubovi sa područja Hrvatskog primorja, a pobjednik je bila ”Opatija”.
U sezoni 1951. se je ”Kvarner” i dalje natjecao u 2. saveznoj nogometnoj ligi, 3. savezna liga je bila rasformirana, a najveći iskorak od riječkih klubova je napravila ”Lokomotiva” koja se je u ovoj sezoni natjecala u južnoj skupini hrvatske nogometne lige, ali je na kraju sezone ispala iz ove lige. Od riječkih klubova u nižim ligama su se natjecali ”Budućnost” i ”Torpedo”, te ”3. maj”, ”Građevinar”, ”Nafta” i ”Rikard Benčić”.
Trebam spomenuti da su se tijekom ljetnih mjeseci 1951. godine održao prvi Kup grada Rijeke, na kojemu su nastupale selekcije svih gradskih četvrti, a pobjednik je bila selekcija Belvedera.
U sezoni 1952. je došlo do promjena natjecanja, od saveznih liga je ostala samo 1., dok se je 2. i sve republičke lige rasformirale. Pored Savezne nogometne lige na području cijele Jugoslavije su u rangu 2 lige bile podsavezne (regionalne) nogometne lige (što danas odgovara 3. HNL), koje su se odigrale tijekom proljeća. Tako je na ovdašnjem području oformljena riječka podsavezna nogometna liga u koju su od riječkih klubova ušli ”Kvarner”, ”Lokomotiva” i ”Budućnost”, u kojoj je ”Kvarner” bio prvak čime je ušao u kvalifikacije. U prvom dijelu kvalifikacija su se riječki ”Kvarner”, zagrebački ”Metalac” i osječki ”Proleter” natjecali za prvaka Hrvatske. ”Kvarner” je bio 3., a ”Proleter” uvjerljivo 1. čime je ušao u drugi dio kvalifikacija za 1. saveznu ligu. U ovoj sezoni je i riječki ”Torpedo” bio puno uspješniji od ostalih riječkih klubova. Od riječkih klubova u nižim ligama su se natjecali ”3. maj”, ”Građevinar”, ”Lučki radnik”, ”Nafta”, ”Primorje”, ”Rikard Benčić” i ”Viktor Lenac”, te ”Fratellanza”, ”Milicioner”, ”Svjetlost” i ”Voplin”.
Tijekom proljetnih mjeseci 1952. godine u Rijeci su zabilježene prve dvije nenadane smrti mladih nogometaša, Marijana Miloševića i Borisa Vidolina. Marijan Milošević je bio neregistrirani nogometaš i bez liječničkog pregleda je bio na probnom treningu ”Viktor Lenca”, nakon kojega je održana trening utakmica između ”Viktor Lenca” i ”Lokomotive”, te je zbog slabog srca mladi nogometaš umro tijekom utakmice. Boris Vidolin je bio registrirani nogometaš sa liječničkim pregledom, koji je nastupao za svoju srednjoškolsku ekipu. Prije treninga svoje srednjoškolske ekipe nesretni mladić se je prejeo te mu je tijekom treninga pozlilo, nakon čega je umro.
Od sezone 1952./1953. je opet došlo do promjena, prvenstvena natjecanja od tada do danas su se odigravala po principu jesen – proljeće. U rangu 2. lige su oformljene međurepubličke lige, pa su tako u tadašnju Hrvatsko – slovensku nogometnu ligu ušli oni klubovi koji su u prethodnoj sezoni bili prvaci svojih podsaveznih nogometnih liga, tako da je u ovu ligu ušao i riječki ”Kvarner”. Riječka podsavezna nogometna liga je u ovoj sezoni ostala ista, u njoj su se natjecali riječka ”Budućnost” i ”Lokomotiva”, a ”Lokomotiva” je postala prvakom, čime je ušla u kvalifikacije za viši rang natjecanja. Treba spomenuti da je najbolji strijelac riječke podsavezne nogometne lige bio tada popularni Miodrag Ljubačev, koji je tijekom sezone nastupao i za ”Budućnost” i ”Lokomotivu”. U kvalifikacijama je na sveopće iznenađenje ”Lokomotiva” eliminirala ”Segestu” Sisak, pri čemu se je plasirala u Hrvatsko – slovensku ligu, što joj je bilo po prvi put da se plasirala u međurepubličko natjecanja i natjecanje ranga 2 lige. Od riječkih klubova u nižim ligama su se natjecali ”3. maj”, ”Građevinar” i ”Torpedo”, te ”Jela”, ”Lučki radnik”, ”Nafta”, ”Rikard Benčić”, ”Svjetlost” i ”Viktor Lenac”.
Svakako moram spomenuti da je po odigravanju ove sezone, 22.06.1953. održana glavna skupština ”Budućnosti”, na kojoj je odlučeno da se ”Budućnost” rasformira i opet osnuje ”Orijent”, koji je nastavio sa djelovanjem gdje je ”Budućnost” stala.
Tijekom lipnja 1953. godine se je u organizaciji ”Rijeke” počeo održavati tradicionalni međunarodni omladinski turnir ”Kvarnerska rivijera”.
U sezoni 1953./1954. su se po prvi put u međurepubličkim ligama (tada rang 2. lige) natjecala 2 kluba iz Rijeke – ”Kvarner” i ”Lokomotiva”. ”Kvarner” je uobičajeno završio u sredini ljestvice, dok je ”Lokomotiva” završila na predzadnjem mjestu i nažalost ispala. U riječkoj podsaveznoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”3. maj”, ”Orijent” i ”Torpedo”, a nakon ove sezone se je dosadašnja riječka podsavezna nogometna liga razdijelila na 2 lige – riječku i pulsku podsaveznu nogometnu ligu. Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”Jela”, ”Lučki radnik”, ”Nafta”, ”Svjetlost”, ”Viktor Lenac” i ”Vulkan”. U ovoj sezoni moram spomenuti da se je pred početak proljetnog djela prvenstva održao Turnir ”Torpeda” kao smotra najboljih riječkih klubova, na kojemu su nastupili ”Kvarner” (pobjednik), ”Lokomotiva”, ”Orijent” i ”Torpedo”.
Osobno smatram da je ekipa ”Lokomotive” iz sezone 1953./1954. najbolja u njenoj povijesti pa navesti koji su nogometaši nastupali za ”Lokomotivu” u ovoj sezoni Nikolnikov, Šepić, Kivela, Jadro, Host, Kolaković, Gredelj, Žigman, Pantelić, Čohar, Škiljan, Maračić, Mitrović, Kaluđerović, Ljubačev, Valčić, Roić, Šarić, Kanić, Rigotto, Vranković i Peloza.
Prvu nogometnu utakmicu juniora Radio Rijeka je prenosila sa Stadiona Kantrida 17.01.1954. između ”Rijeke” i ”Hajduka” (1:3), a ova utakmica je bila 3. kolo polufinale skupine juniorskog nogometnog prvenstva Hrvatske.
Tijekom proljeća 1954. godine je u Rijeci oformljen Sportsko društvo ”Galeb”, koje je u svojim redovima okupljalo gluhonijeme osobe i osobe oštećenog sluha, koje je u svojim redovima imalo nogometaše, rukometaše, košarkaše, odbojkaše itd. U narednim godinama je nogometna ekipa ”Galeba” 3 puta bila prvak Hrvatske i jednom prvak Jugoslavije.
Svakako morama spomenuti da je 02.07.1954. na inicijativu riječkog Gradskog odbora Saveza sportova došlo do reorganizacije ”Kvarnera” s ciljem okupljanja najboljih riječkih nogometaša i stručnog kadra u jedan klub. Na izvanrednoj skupštini su prisustvovali predstavnici svih riječkih klubova, te slaganjem tadašnjih vodećih riječkih klubova ”Kvarnera”, ”Orijenta”, ”Lokomotive” i ”Torpeda”, tom je prilikom donešena odluka o promjeni imena ”Kvarnera” u ”Rijeka”. Iz današnje perspektive nevjerovatno zvuči da su se prije ove inicijative u Rijeci vodile diskusije, rasprave i okrugli stolovi s temom – da li je gradu Rijeci potreban veći broj kvalitetnih klubova.
Tijekom ljetnih mjeseci 1954. godine de je po drugi i zadnji put održao Kup grada Rijeke, na kojem su nastupale selekcije gradskih četvrti, a pobjednik je bila selekcija Krimeje.
U sezoni 1954./1955. ”Rijeka” je u Hrvatsko – slovenskoj nogometnoj postala viceprvakom, dok su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi iz Rijeke natjecali ”Lokomotiva”, ”Nafta”, ”Orijent” i ”Torpedo”, u kojoj je ”Orijent” postao prvakom, čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja. U kvalifikacije je ”Orijent” ušao olako i pored ”Karlovca” Karlovac i ”Segeste” Sisak zauzeo posljednje mjesto. Po odigravanju ove sezone hrvatsko – slovenska liga se je rasformirala i od slijedeće sezone se je ova liga počela zvati 1. zonskom nogometnom ligom (u koju su ušli i klubovi ponovno oformljene, pa rasformirane 2. savezne nogometne lige). Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”3. maj”, ”Lučki radnik”, ”Svjetlost”, ”Viktor Lenac” i ”Vulkan”.

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: RIJEČKI NOGOMET

Post broj:#2  PostPostao/la Kantrida76 » 25.2.2018, 18:29

U sezoni 1955./1956. ”Rijeka” je u 1. zonskoj nogometnoj ligi završila na sredini ljestvice, dok su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Nafta”, ”Orijent”, ”Torpedo” i ”Vulkan”, u kojoj je ”Orijent” postao prvakom, a u kvalifikacijama za viši rang ispao od ”Uljanika” Pula. Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”3. maj”, ”Lučki radnik”, ”Svjetlost” i ”Viktor Lenac”.
U sezoni 1956./1957. ”Rijeka” je u 1. zonskoj nogometnoj ligi zauzela visoko 3. mjesto, dok su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Nafta”, ”Orijent”, ”Torpedo” i ”Vulkan”, a ”Orijent” je opet postao prvakom ove lige čime je opet ušao u kvalifikacije za viši rang. U kvalifikacijama je ”Orijent” eliminirao ”Pulu” Pula i ”Krim” Ljubljana, te se je plasirao u 1. zonsku nogometnu ligu. Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”Lučki radnik”, ”Viktor Lenac” i ”Svjetlost”.

U sezoni 1957./1958. ”Orijent” je završio pri dnu ljestvice i ispao iz 1. zonske nogometne lige, dok je ”Rijeka” postala prvakom ove lige, čime je ušla u kvalifikacije za 1. saveznu nogometnu ligu, a Velimir Naumović je bio najbolji strijelac u ovoj ligi. U kvalifikacijama je ”Rijeka” je bila puno uspješnija od ”Spartaka” Subotice i ”Napretka” Kruševac, te se po drugi put plasirala u 1. saveznu ligu. U riječkoj podsaveznoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Nafta” i ”Torpedo”, a od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”3. maj”, ”Lučki radnik”, ”Svjetlost”, ”Viktor Lenac” i ”Vulkan”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1957./1958. nastupali Ravnić, Šuperina, Đorić, Brusić, Radaković, Dunaj, Pavković, Demić, Maksan, Veselica, Naumović, Osojnak, Plavšić, Zadel, Reljić, Mihovilović, Medle, Sternica, Kusturin, Gereš i Čolović.
Zanimljivo je za spomenuti da je uzvratnu utakmicu kvalifikacija za riječku podsaveznu nogometnu ligu između riječkog ”Vulkana” i ”Risnjaka” Lokve (6:0), odigranoj 10.08.1958. u Rijeci sudio S. Milford, koji je inače sudio utakmice 1. engleske profesionalne nogometne lige. Naime, S. Milford je bio na ljetovanju u Istri i na njegov osobni zahtjev da sudi jednu utakmicu u Rijeci ili Ljubljani mu je odobreno da sudi ovu utakmicu. To je bila prva utakmica na ovim prostorima koju je sudio jedan strani nogometni sudac.

Od sezone 1958./1959. su je počelo sa izmjenama igrača tijekom igre, što do tada nije bilo moguće. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila pri sredini ljestvice, a njen igrač Marko Pavković bio 3. igrač lige. U riječko podzaveznoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Orijent”, ”Torpedo” i ”Vulkan”, a ”Orijent” je opet bio prvak ove lige, ali je u kvalifikacijama za viši rang natjecanja ispao od ”Uljanika” Pula. Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”3. maj”, ”Lučki radnik”, ”Nafta”, ”Svjetlost” i ”Viktor Lenac”.
29.03.1959. na utakmici 14. kola 1. savezne nogometne lige između ”Rijeke” i ”Partizana” (3:3) je zabilježena prva i za sada jedina smrt jednog gledatelja i navijača na riječkim nogometnim terenima. Naime Josipu Bahoriću (60) je za vrijeme utakmice zatajilo srce i na putu do bolnice je umro, ustanovljeno je da je umro prirodnom smrću.
U sezoni 1959./1960. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila pri dnu sredine ljestvice. Pred početak sezone su riječki i pulski nogometni podsavez odlučili oformiti zajedničku ligu – VI. zonsku nogometnu ligu, u koju su se do sada natjecalo maksimalnih 6 klubova (što se više nije ponovilo), a natjecali su se ”3. maj”, ”Lokomotiva”, ”Nafta”, ”Orijent”, ”Torpedo” i ”Vulkan”. Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”Lučki radnik”, ”Pionir” (vojna ekipa), ”Svjetlost”, ”Transjug” i ”Viktor Lenac”.
Utakmicu 11. kola između ”Rijeke” i ”Dinama” (3:2) odigranoj 06.12.1959. je po prvi put uživo prenosila televizija sa Stadiona Kantrida, što bila prvo prenošenje jedne utakmice uživo s ovih prostora. Iako je televizija prenosila tu utakmicu gledatelji na ovim prostorima je nisu mogli pratiti na svojim TV ekranima, naime u to vrijeme još nije bilo repetitora na ovim prostorima i iz tehničkih razloga je bila ta nemogućnost.
Spomenuo bih da je povodom Dana republike održan Kup Rijeke na kojemu su se natjecali svi riječki klubovi (osim ”Rijeke”), a pobjednik je bio ”Orijent”.
U sezoni 1960./1961. ”Rijeka” je završila u sredini ljestvice 1. savezne nogometne lige, a njeni igrači Marijan Brnčić, Ferdo Dunaj i Pero Radaković su proglašeni za najbolji vezni red lige. U VI. zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotivu”, ”Naftu”, ”Orijent” i ”Torpedo”, a u nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”3. maj” i ”Pionir” (vojna ekipa), te ”Lučki radnik” i ”Viktor Lenac”.

Volio bih ovom prilikom spomenuti da su se tijekom ožujka 1961. godine na Krimeji sastali selekcija Rijeke i ‘A’ reprezentacija Alžira (1:4), a za selekciju Rijeke su nastupali Korlević, Blažina, Marić, Brusić, Matešić, Vlah, Zupčić, Tomašić, Modrić, Benussi, Prizmić, Vukoje, Zidarić, Mataja i Manzoni.
Na kraju sezone, tijekom 6. mjeseca 1961. godine su se u Beogradu sastale ‘A’ reprezentacije Jugoslavije i Maroka (3:2), a na toj utakmici su po prvi put za ‘A’ reprezentaciju Jugoslavije nastupili nogometaši ”Rijeke”, Vladimir Lukarić je odigrao cijelu utakmicu, dok je Pero Radaković zaigrao u 2. poluvremena.
U izboru zagrebačkog ”Narodnog sporta” najboljih jugoslavenskih nogometaša u 1961. godini Pero Radaković je proglašen najboljim desnim pomagačem, a Ferdo Dunaj je proglašen najboljim lijevim pomagačem.
U sezoni 1961./1962. ”Rijeka” je završila na sredini ljestvice 1. savezne nogometne lige, dok su se u VI. zonskoj nogometnoj ligi od riječkih klubova nastupali ”Lokomotiva”, ”Nafta”, ”Orijent” i ”Torpedo”. U nižoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”3. maj”, ”Lučki radnik” i ”Pionir” (vojna ekipa).
Zanimljivo je da su u proljetnom djelu sezone 1961./1962. ”Lokomotivi” pristupila 2 tamnoputa afrička nogometaša, koji su bili prvi na ovim prostorima. Naime, Seku Kante i Amadon Diara iz Malija su bili studenti na Višoj pomorskoj školi (željeznički odjel), te su trenirali u ”Lokomotivi”, Kante je i igrao za ”Lokomotivu”. Obojica nisu imali problema sa jezičnom barijerom jer su znali hrvatski.
Na kraju ove sezone su rasformirani tvornički i sindikalni klubovi ”3. maj”, ”Nafta”, ”Torpedo”, te vojni klub ”Pionir” i druga ekipa ”Rijeke”. Zbog velikog broja nogometaša koji rasformiranjem klubova nisu imali kamo igrati oformljen je novi klub ”Mornar”, koji je veoma kratko djelovao i službenim natjecanjima nastupa samo u jesenskom djelu slijedeće sezone. Šteta, jer su ”3. maj”, ”Torpedo” i ”Nafta” u to vrijeme imali više-manje jako dobre ekipe i tradiciju za sobom, ”Rijeka” II. je pružala mogućnost afirmacije mladih i neiskusnih igrača, a ”Pionir” je okupljao vojna lica i vojnike koji su bili na službi u Rijeci i bližoj okolici. U principu su tada u službenim natjecanjima od riječkih klubova ostali ”Rijeka”, ”Orijent” i ”Lokomotiva”.
Ovom prilikom trebam spomenuti da se je od sezone 1957./1958. pa do sezone 1962./1963. redovito odvijao tadašnji veoma popularni Zimski kup riječkog nogometnog podsaveza, na kojemu su u zimskoj pauzi igrali riječki klubovi, ali zbog gore navedenog prestao organizirati i nikad više nije obnovljen.
Tijekom 1962. godine je u Čileu održano Svjetsko nogometno prvenstvo na kojem je ‘A’ reprezentacija Jugoslavije zauzela 4. mjesto, a na tom prvenstvu se je proslavio Pero Radaković.
Paralelno sa odigravanjem Svjetskog nogometnog prvenstva ”Rijeka” se je počela natjecati u tadašnjem ‘Rappan kupu’ (Inter-toto kup), a u skupini je ”Rijeka” bila uspješnija od njemačkog ”Rot-Weissa” Oberhausen (3:4 i 2:1), švicarskog ”Basela” Basel (2:2 i 5:1) i nizozemskog ”PSVa” Eindhoven (3:2 i 3:1). Tu bih naveo da je Bruno Veselica postigao prve službene međunarodne golove ”Rijeke” i doma i u gostima. Na početku slijedeće sezone je ”Rijeka” u 1/4 finalu ‘Rappan kupa’ ispala od madžarskog ”Paesci Dosza” Pečuh (1:2 i 2:2). Ovom prilikom ću navesti nogometaše koji su za ”Rijeku” nastupili na prvom službenom međunarodnom natjecanju, a oni su Jantoljak, Mišić, Vranković, Lulić, Balent, Brnčić, Dunaj, Zadel, Jukić, Veselica, Naumović, Medle, Vukoje, Mugoša, Blažević, Mihovilović, Lukarić, Radaković i Raspar.

U izboru zagrebačkih ”Sportskih novosti” Pero Radaković je podijelio 1. mjesto najboljih jugoslavenskih desnih halfova sa Željkom Matušom u 1962. godini.
U sezoni 1962./1963. ”Rijeka” je završila oko sredine ljestvice 1. savezne nogometne lige, a treba spomenuti da se je od ove sezone u 1. saveznoj ligi počeo dodjeljivati Trofej za fair-play i da je taj prvi trofej pripao ”Rijeci”. S obzirom da se riječki i pulski nogometni podsavezi nisu mogli dogovoriti oko odigravanja VI. zonske nogometne lige, počele su se odigravati zasebne nogometne lige, pa su se u riječkoj podsaveznoj ligi od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Orijent”, a ”Orijent” je postao prvakom ove lige, čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja, u kojima je prvo eliminirao ”Rudara” Labin, ali je ispao od ”Jadrana” Kaštel Sućurac.
U izboru najboljih nogometaša Jugoslavije u 1963. godini Pero Radaković je bio najbolja desni half, a Velimir Naumović najbolja lijeva spojka Jugoslavije.
U sezoni 1963./1964. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila oko sredine ljestvice, dok su se od riječkih klubova u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi natjecali ”Lokomotiva” i ”Orijent”, a ”Orijent” je opet postao prvakom i opet ušao u kvalifikacije, u kojima prvo eliminira ”Rudara” Labin, ali ispada od ”Splita” Split.

Trebam spomenuti da su se u Tokyu (Japan) tijekom 1964. godine održale ljetne Olimpijske igre, na kojima je nastupala olimpijska reprezentacija Jugoslavije, za koju je igrao Marijan Brnčić iz ”Rijeke”.
U sezoni 1964./1965. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi zauzela veoma visoko 4. mjesto, pri čemu je bila najuspješniji hrvatski klub. U riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Orijent”, a ”Orijent” opet postao prvakom i opet ušao u kvalifikacije. Prvo je ”Orijent” veoma tijesno prošao ”Rudara” Labin, da bi potom ispao od ”Zadra” Zadra, da bi u dodatnim kvalifikacijama ”Orijent” prvo eliminirao ”Spartu” Beli Manastir, a ispao od ”Leotara” Trebinje. Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”Antikorozija”, ”Lučki radnik”, ”Konstruktor”, ”Primorje”, ”Rikard Benčić”, ”Svjetlost” i ”Voplin”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1964./1965. nastupali Jurišak, Jantoljak, Lovretić, Milevoj, Lulić, Mugoša, Gulin, Vranković, Šangulin, Radaković, Tomljenović, Lukarić, Naumović, Vukoje, Srdelić, Perčić, Rabac, Radulj i Brnjac.
Tijekom proljetnog djela sezone 1964./1965. se je na području Hrvatske i Slovenije počela odigravati zajednička Liga mladih u kojima su se natjecale mlade ekipe klubova koji se natječu u saveznim ligama (Liga mladih je trajala do kraja sedamdesetih godina), a u prvom, premijernom izdanju Lige mladih je mlada ekipa ”Rijeke” postala pobjednikom, a za pobjedničku mladu ekipu ”Rijeke” su nastupali Korlević, Jurišak, Lovretić, Celić, Kocjančić, Pavić, Lukić, Rumora, Škrtić, Srdelić, Bursać, Smolica, Udović, Veljačić, Brnjac, Šimunić, Brnelić, Stojanović, Brozina, Filipović, Jeremić i Jovović. Godinama kasnije je kroz mladu ekipu ”Rijeke” prošlo mnogo znanih, poznatih imena iako ”Rijeka” nije redovito nastupala.
Tijekom ljeta 1965. godine je ”Rijeka” opet nastupila u ‘Rappan kupu’, a u skupini se je ”Rijeka” (nije igrala s najboljim igračima) natjecala sa poljskim ”Szombjerski” Bytom (1:0 i 0:3), istočnonjemačkim ”Motorom” Jena (1:3 i 0:3) i čehoslovački ”Tatranom” Prešov (0:0 i 1:3), te je zauzela posljednje mjesto, dok se je ”Motor” plasirao daljnja natjecanja.
U sezoni 1965./1966. ”Rijeka” je opet u 1. saveznoj nogometnoj ligi opet zauzela veoma visoko 4. mjesto, ali se nije plasirala u euro-natjecanja. U ovoj sezoni su se trebale odigrati zasebna prvenstva riječkog i pulskog nogometnog podsaveza, ali je na izričit zahtjev pokrenuta zajednička riječko – pulska zonska nogometna liga, u kojoj su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Orijent”, a Marijan Sabol (Lokomotiva) je bio najboljim strijelcem ove lige. U nižoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Konstruktor”, ”Lučki radnik”, ”Nafta”, ”Primorje”, ”Rikard Benčić” i ”Svjetlost”.

Za ”Rijeku” su u sezoni 1965./1966. nastupali Jantoljak, Jurišak, Milevoj, Mugoša, Vranković, Brnjac, Šangulin, Lukarić, Petrović, Radulj, Gulin, Tomljenović, Vukoje, Rabac, Srdelić, Jovović, Škrtić, Perčić, Bursać, Relić, Filipović, Kocjančić, Petričić i Devčić.
Za spomenuti je da su u sezoni 1965./1966. juniori ”Rijeke” bili osvajači omladinskog kupa riječkog nogometnog podsaveza, te finalisti i hrvatskog i jugoslavenskog omladinskog nogometnog kupa.
Po mnogima, pa i meni je generacija ”Rijeke” u periodu 1962. do 1966. godine najbolja generacija ”Rijeke” u njenoj povijesti.
Tijekom svibnja 1966. godine se je na području Jugoslavije odigralo europsko omladinsko nogometno prvenstvo, a jedna od skupina se je odigrala u Rijeci. Tom prilikom je zabilježeno da su u Rijeci i Opatiji boravili tadašnji predsjednik FIFAe Stanley Rous, predsjednik UEFAe Max Wiederkehr, glavni tajnik UEFAe Hans Bengerter i predsjednik omladinske komisije UEFAe Lodewijk Brunt, koji su uz praćenje utakmica na Kantridi u Opatiji održavali sastanke sa čelnicima jugoslavenskog i hrvatskog nogometnog saveza. Trebam spomenuti da je za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije na ovom natjecanju od nogometaša ”Rijeke” nastupio Vinko Srok.
Rijekom je kao eksplozija odjeknulo da je 01.11.1966. na Kantridi pozlilo Peri Radakoviću, koji je na putu do bolnice umro, a na sprovodu mu se okupilo oko 15.000 ljudi.
U sezoni 1966./1967. ”Rijeka” je završila u donjem djelu ljestvice 1. savezne nogometne lige, dok su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Orijent”, te je prvakom postala ”Lokomotiva”, dok je njen igrač Marijan Sobol bio najboljim strijelcem ove lige. U kvalifikacijama za viši rang natjecanja ”Lokomotiva” je ispala od ”Belišća” Belišće. U nižoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Elektroprimorje”, ”Konstruktor”, ”Lučki radnik”, ”Primorje”, ”Rikard Benčić” i ”Svjetlost”.
U sezoni 1967./1968. ”Rijeka” je zauzela posljednje mjesto 1. savezne nogometne lige, ali zahvaljujući proširenju 1. savezne lige, ušla je u kvalifikacije za opstanak u ligi, u kojoj je bila uspješnija od ”Slobode” Tuzla. U izboru beogradskog ”Tempa” Angelo Milevoj je u ovoj sezoni postao najbolje ocijenjenim braničem Jugoslavije. U riječko – pulskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Orijent” i ”Rikard Benčić”, a ”Orijent” je postao prvakom lige, a Armando Prizmić (Orijent) je postao najboljim strijelcem ove lige. U kvalifikacijama za viši rang natjecanja od ”Orijenta” je prvo uspješniji bio ”Metalac” Zagreb, a potom ”Dinamo” Vinkovci, te je u dodatnim kvalifikacijama bio uspješniji od ”Metalca” Zagreb čime se je ”Orijent” plasirao u viši rang natjecanja. U nižoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Elektroprimorje”, ”Konstruktor”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”.
Za spomenuti da su sezoni 1967./1968. juniori ”Lokomotive” postali prvacima Hrvatske za amaterske klubove.
U sezoni 1968./1969. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi zauzela predzadnje mjesto, čime je ispala iz 1. savezne lige. U debitantskom nastupu u zapadnoj skupini 2. savezne nogometne lige je ”Orijent” je uvjerljivo postao prvakom, čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja. U izboru ”Sportskih novosti” za ‘zlatnu zvjezdicu’ (najboljeg nogometaša zapadne skupine 2. savezne nogometne lige) Mladen Cukon je zauzeo 1. mjesto. U kvalifikacijama za 1. saveznu ligu ”Orijenta” je eliminirala ”Crvenka” Crvenka. Samim ovom Rijeka kao grad da konačno dobije 2 svoja prvoligaša, opet je dobila 2 drugoligaša. U riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Konstruktor” i ”Lokomotiva”, dok su se u nižoj ligi od riječkih klubova natjecali ”Elektroprimorje”, ”Lučki radnik”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”.

Osobno smatram da je ekipa ”Orijenta” iz sezone 1968./1969. najbolja u njenoj povijesti, pa ovom prilikom navesti koji su nogometaši nastupali za ”Orijent” u ovoj sezoni Rasporić, Kleviser, Kovačić, Pugelj, Petranović, Zupčić, Cukon, Rajović, Veljačić, Mandekić, Prizmić, Udović, Brnelić, Demić, Pavlić, Kafka, Hrastina, Pajdaš, Filipović, Bradvić, Ražić, Haramija, Maloš i Lopac.
Tijekom marta 1969. godine se je u organizaciji ”Rijeke” počeo održavati omladinski turnir ”Memorijal Pero Radaković”.
U sezoni 1969./1970. su se zapadnoj skupini 2. savezne nogometne lige natjecali ”Orijent” i ”Rijeka”, a ”Rijeka” je uvjerljivo postala prvakom čime je ušla u kvalifikacije za viši rang natjecanja, dok je njen igrač Boško Bursać postao najboljim strijelcem lige. U kvalifikacijama je ”Rijeka” eliminirana od ”Crvenke” Crvenka. U riječko – pulskoj zonskoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Konstruktor” i ”Lokomotiva”, a Željko Tomić (Konstruktor) je postao najboljim strijelcem lige. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”Lučki radnik” i ”Elektroprimorje”, te ”INA”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1969./1970. nastupali Jantoljak, Jurišak, Milevoj, Kocjančić, Mohorović, Devčić, Čalović, Srok, Žepina, Bursać, Malvić, Živadinović, Kovačić, Poldrugovac, Gašparini, Celić, Škrtić, Srok, Golja, Vukoje, Čebinac i Perčić.

8_-ORIJENT-1968_-1969.jpg
8_-ORIJENT-1968_-1969.jpg (72.3 KiB) Pogledano 7418 puta

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: RIJEČKI NOGOMET

Post broj:#3  PostPostao/la Kantrida76 » 25.2.2018, 18:41

U sezoni 1970./1971. su se zapadnoj skupini 2. savezne nogometne lige natjecali ”Orijent” i ”Rijeka”, a ”Rijeka” je postala prvakom čime je ušla u kvalifikacije za viši rang natjecanja, dok je njen igrač Boško Bursać bio najboljim igračem lige. U kvalifikacijama je ”Rijeka” ispala od ”Osijeka” Osijek. U riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Konstruktor”, ”Lokomotiva” i ”Lučki radnik”, a ”Lučkom radniku” je pripao Trofej za fair-play. U nižim ligama su se od riječkik klubova natjecali ”INA”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”, te ”Elektroprimorje”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1970./1971. nastupali Jantoljak, Jurišak, Gašparini, Kocjančić, Brnjac, Devčić, Mohorović, Srok, Čebinac, Golja, Bursać, Perčić, Kovačić, Celić, Škrtić, Lakić, Žepina, Malvić, Cukon, Matijanić, Hušidić, Filipović i Machin.
Trebam spomenuti da su se od sezone 1971./1972. uveli žuti i crveni kartoni, kojih prije nije bilo. U sezoni 1971./1972. su se zapadnoj skupini 2. savezne nogometne lige natjecali ”Orijent” i ”Rijeka”, a ”Rijeka” je postala prvakom čime je ušla u kvalifikacije za viši rang natjecanja, dok je njen igrač Drago Čohar je postao najboljim strijelcem lige. U kvalifikacijama je ”Rijeka” eliminirana od ”Osijeka” Osijek. U riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Lučki radnik”. U nižoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”INAu”, ”Elektroprimorje”, ”Konstruktor”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1971./1972. nastupali Jurišak, Milić, Krsmanović, Gašparini, Kocjančić, Žepina, Brnjac, Devčić, Srok, Malvić, Mohorović, Bursać, Machin, Kovačić, Golja, Cukon, Čebinac, Miočić, Jeseničnik, Radin, Perčić, Lukarić, Palčić, Lakić, Poldrugovac, Silić i Cetina.
U sezoni 1972./1973. su se zapadnoj skupini 2. savezne nogometne lige natjecali ”Orijent” i ”Rijeka”, dok su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Lučki radnik”, a Armando Prizmić (Lučki radnik) postao najboljim strijelcem lige. U nižoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Elektroprimorje”, ”INA”, ”Konstruktor”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”.

U sezoni 1973./1974. je došlo do promjene natjecanja u rangu 2. savezne nogometne lige, rasformirane su prijašnje 4 skupine lige, od kojih su u ovoj ligi ostale dvije skupine. U odnosu na prethodnu sezonu u novooformljene skupine su ušli klubovi iz gornje polovice ljestvice prijašnjih skupina, dok su preostali klubovi ‘ispali’. U zapadnoj skupini 2. savezne nogometne lige je ”Rijeka” postala prvakom čime se je direktno plasirala u viši rang natjecanja, dok je njen igrač Duško Devčić postao najboljim strijelcem lige. Zbog velikog klubova koji su ‘ispali’ iz 2. savezne nogometne lige se je na području Hrvatske u rangu između 2. lige i regionalnih liga oformljena jedinstvena hrvatska nogometna liga, u kojoj se je natjecao ”Orijent”, koji je na kraju sezone ispao iz lige. U riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Konstruktor”, ”Lokomotiva” i ”Lučki radnik”. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”, te ”Elektroprimorje”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1973./1974. nastupali Bobić, Miočić, Kocjančić, Devčić, Radin, Cukon, Mustać, Uljan, Juričić, Jutt, Machin, Silić, Trošelj, Zupčić, Volf, Kovačić A., Kovačić G., Čohar, Križanović, Hrstić, Mohorović i Vujković.
Tijekom travnja 1974. godine grad Rijeka ja bila domaćin finalnog turnira 3. amaterskog kupa UEFA, koje je bilo službeno europsko nogometno prvenstvo za amaterske reprezentacije, na kojemu su se natjecale amaterske reprezentacije Jugoslavije, Nizozemske, SR Njemačke i Španjolske, a amaterske reprezentacije Jugoslavije i SR Njemačke su zbog vremenskih neprilika podijelile 1. mjesto. Za amatersku reprezentaciju Jugoslavije su od nogometaša ”Rijeke” nastupali Drago Čohar, Ivan Kocjančić i Zvjezdan Radin, dok su Mladen Cukon i Šime Miočić bili rezerve. Tijekom odigravanja ovog turnira u službenom posjetu Rijeke je bio tadašnji predsjednik UEFA Artemio Franchi.

U sezoni 1974./1975. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u donjem djelu sredine ljestvice.
U riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Orijent”, a ”Orijent” je postao prvakom lige čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja. U kvalifikacijama je ”Orijent” je eliminiran od ”Dubrovnika” Dubrovnika, ali zbog reorganizacije natjecanja kvalifikacije su se nepotrebno odigrale. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Konstruktor” i ”Primorje”, te ”Elektroprimorje”, ”Jedinstvo” i ”Rikard Benčić”.

Tijekom sezone 1974./1975. se je ”Rijeka” pored natjecanja u jugoslavenskom prvenstvu i kupu (kao jedini jugoslavenski klub) po prvi put nastupila u Srednjoeuropskom kupu, a u skupini se je ”Rijeka” natjecala austrijskim ”Wacker – Swarovskim” Innsbruck (1:3 i 0:0) i madžarskom ”Tatabanyom” Tatabanya (1:3 i 3:1). ”Rijeka” je zauzela 2. mjesto u skupini, dok je ”Wacker – Swarovski” plasirao dalje i na kraju postala osvajačem ovog natjecanja.
Treba spomenuti da su se tijekom listopada 1975. godine ”Rijeka” i ”Rudar” Labin pobratimili.
U sezoni 1975./1976. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u sredini ljestvice. U ovoj sezoni su se na području Hrvatske u rangu natjecanja između 2. lige i regionalnih liga formirale dvije skupine hrvatske nogometne lige, a ”Orijent” ušao u južnu skupinu u kojoj je na kraju sezone završio pri dnu ljestvice. U riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Lučki radnik”, koji su na kraju sezone ispali iz ove lige pri čemu iz Rijeke u ovom rangu natjecanja neko vrijeme nije bilo niti jednog kluba. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo”, ”Konstruktor” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”.
U sezoni 1976./1977. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi zauzela visoko 5. mjesto, Radojko Avramović je u izboru beogradskog ”Tempa” proglašen najboljim golmanom, dok su u izboru ”Večernjeg lista” Nikica Cukrov bio najbolji desni pomagač, a Miodrag Kustudić najbolji srednji napadač. U južnoj skupini hrvatske nogometne lige ”Orijent” je završio na samom vrhu ljestvice. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik”, ”Konstruktor” i ”Rikard Benčić”, te ”Mlaka”, ”Primorje” i ”Zamet”.
Tijekom ljetnih mjeseci 1977. godine ”Rijeka” je nastupila u ‘Inter-toto kupu’, a u skupini se je natjecala sa austrijskim ”Korting TV – GAKom” Graz (3:0 i 1:1), danskim ”Fremom” Kopehagen (2:2 i 0:2) i poljskim ”Ruchom” Shorzow (0:1 i 4:2). ”Rijeka” je zauzela 3. mjesto u skupini, dok je ”Frem” postao pobjednik skupine (daljnjih razigravanja nije bilo). Široj javnosti je nepoznato da je u Kopenhagenu, u utakmici s ”Rushom” po prvi put ”Rijeka” teško pokradena.

Svakako treba spomenuti da je grad Rijeka 1977. godine od strane UEFA promovirana u europski centar omladinskog nogometa, te da su krajem iste godine gradovi Rijeka i Ljubljana potpisali sporazum o sportskoj suradnji.
U sezoni 1977./1978. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi podijelila 4. i 5. mjesto sa ”Dinamom”, a na osnovi prikupljenih ocjena ”SN revija” je Miloša Hrstića, Miodraga Kustudića i Damira Desnicu uvrstila u ‘B’ momčad Jugoslavije. U južnoj skupini hrvatske nogometne lige ”Orijent” je završio na samom vrhu ljestvice. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo”, ”Konstruktor”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, ”Rikard Benčić”, te ”Mlaka”, ”Turnić” i ”Zamet”.
U finalu Kupa maršala Tita 1978. godine je ”Rijeka” bila uspješnija od”Trepče” Titova Mitrovica (1:0), čime je po prvi put osvojila ovaj kup.
Tijekom sezone 1977./1978. ”Rijeka” se je pored jugoslavenskog prvenstva i kupa još natjecala u Balkanskom kupu, u kojem je u skupini bila uspješnija od albanskog ”Skenderbeu” Koča (6:0 i 0:1) i ”Arisa” Solun (2:0 i 2:1), nakon čega se je po prvi put plasirala u jedno međunarodno finale.

Za ”Rijeku” su u sezoni 1977./1978. nastupali Avramović, Ravnić, Filipović, Hrstić, Cukrov, Car, Juričić, Radović, Mijač, Durkalić, Ružić, Šaran, Desnica, Kustudić, Radin, Machin, Šugar, Peranić, Fegic, Barišić, Šestan, Devescovi, Bilibajkić i Radmanović.
Tijekom 1978. godine su Damir Desnica i Miloš Hrstić nastupali za mladu reprezentaciju Jugoslavije, s kojom su postali europski nogometni prvaci.
U sezoni 1978./1979. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u sredini ljestvice, a prema ocjenama ”Večernjeg lista” u ovoj sezoni Nikica Cukrov je bio najbolji desni pomagač, Srećko Juričić najbolji lijevi pomagač, a Milan Ružić najbolja lijeva spojka, pri čemu su Cukrov, Juričić i Ružić ušli u idealnu ekipu Jugoslavije. ”Orijent” je postao viceprvakom južne skupine hrvatske nogometne lige. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo”, ”Konstruktor”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.

U Kupu maršala Tita 1979. godine je ”Rijeka” bila uspješnija od ”Partizana” Beograd (2:1 i 0:0), čime je po drugi, posljednji put osvojila ovaj kup.
Tijekom sezone 1978./1979. ”Rijeka” se je pored jugoslavenskog prvenstva i kupa još natjecala u Kupu pobjednika kupova i Balkanskom kupu. U Kupu pobjednika kupova je ”Rijeka” u 1. kolu eliminirala welški ”Wrehman” Wrehman (3:0 i 0:2), dok je u 2. kolu ispala od belgijskog ”Beverena” Beveren (0:0 i 0:2). Krajem 1978. godine je ”Rijeka” u svom prvom međunarodnom finalu pobijedila rumunjski ”Juil” Petrosani (0:1 i 4:1) čime je osvojila Balkanski kup, da bi tijekom proljeća 1979. godine počela sa natjecanjem u skupini istog natjecanja, u kojem je bila uspješnija od albanskog ”Partizani” Tirana (4:1 i 1:3) i grčke ”Ioannine’ Ioannnina (2:1 i 3:1) čime se je po drugi put uzastopce i trenutno posljednji put plasirala u neko međunarodno finale.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1978./1979. nastupali Avramović, Ravnić, Machin, Hrstić, Cukrov, Radin, Šugar, Durkalić, Bursać, Fegic, Car, Tomić, Ružić, Desnica, Juričić, Šestan, Jerolimov, Mijač, Uljan, Peranić, Filipović, Bačvarević, Belić i Jasprica.
U Rijeci je 16.04.1979. pri tadašnjem Općinskom nogometnom savezu osnovana Instruktorska služba s ciljem pružanja stručne pomoći klubovima općinskih rangova natjecanja. Prvi predsjednik Instruktorske službe je postao Andrija Perčić. Iskreno ne znam koliko dugo je Instruktorska škola djelovala, ali takvo nešto bi trebalo postojati i današnje vrijeme.

Tijekom rujna 1979. godine su se u Splitu održale Mediteranske igre na kojima je nastupila mediteranska reprezentacija Jugoslavije, za koju su od nogometaša ”Rijeke” nastupili Miloš Hrstić i Nikica Cukrov.
U Rijeci se je 19.09.1979. na Partizanovom igralištu otvorila Eksperimentalna nogometna škola s ciljem podizanja kvalitete i kvantitete nogometa, te unapređenje stručno – pedagoškog rada, čime se je pružila neposredna pomoć u radu ‘malih’ nogometnih klubova. Voditelji Eksperimentalne nogometne škole su bili Andrija Perčić, Joško Skoblar i Željko Mudrovčić. Ni za Eksperimentalnu nogometnu školu ne znam koliko je djelovala, ali bi i današnje vrijeme trebala postojati.
U sezoni 1979./1980. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u sredini ljestvice, dok je ”Orijent” u jedinstvenoj hrvatskoj nogometnoj ligi završio u gornjem djelu ljestvice. U regionalnoj nogometnoj ligi se je od riječkih klubova natjecao ”Konstruktor”, ali je na kraju ispao iz ove lige. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Turnić”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”.

Tijekom sezone 1979./1980. ”Rijeka” se je pored jugoslavenskog prvenstva i kupa još natjecala u Kupu pobjednika kupova i Balkanskom kupu. U Kupu pobjednika kupova je ”Rijeka” u 1. kolu eliminirala belgijski ”Beerschot” Antwerpen (0:0 i 2:1), u 2. kolu je eliminirala ”Lokomotivu” Košice (0:2 i 3:0), dok je ”Rijeka” u 1/4 finala ispala od talijanskog velikana ”Juventusa” Torino (0:0 i 0:2). U svom drugom, uzastopnom međunarodnom finalu je ”Rijeka” izgubila od rumunjskog ”Sportula” Bukurešt (0:2 i 1:1), čime nije uspjela obraniti Balkanski kup.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1979./1980. nastupali Avramović, Ravnić, Zhavelli, Machin, Hrstić, Radin, Cukrov, Juričić, Tomić, Bursać, Milenković, Filipović, Radović, Ružić, Peranić, Fegic, Jerolimov, Mijač, Desnica, Bačvarević, Nikolić, Šugar, Lukić, Petrović, Maretić, Belić, Pršo, Stipančić i Gračan.
Tijekom ljetnih mjeseci 1980. godine su se u Moskvi (SSSR) održale ljetne Olimpijske igre, na kojima je nastupila olimpijska reprezentacija Jugoslavije, za koju je od nogometaša ”Rijeke” nastupio Miloš Hrstić.

U izboru zagrebačkog ”Večernjeg lista” Miloš Hrstić je ušao u ‘idealnu ekipu’ Jugoslavije 1980. godine, dok su na osnovu prikupljenih ocjena ”SN revije” Miloš Hrstić i Milan Ružić ušli u ‘idealnu ekipu’ Jugoslavije 1980. godine.
U sezoni 1980./1981. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u sredini ljestvice, dok je Milan Radović u bio najbolji strijelac i najkorisniji nogometaš 1. savezne lige. ”Orijent” je u jedinstvenoj hrvatskoj nogometnoj ligi zauzeo veoma visoko mjesto, te se kao republički ligaš kao jedini klub iz Hrvatske plasirao u 1/4 finala Kupa maršala Tita (ispao od ”Budućnosti” Titograd). U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo”, ”Konstruktor”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
Ovom prilikom ću si dati za pravo i navesti ću koji su nogometaši nastupali za ”Orijent” u sezoni 1980./1981., a oni su Koljanin, Vulić, Lukarić, Miočić, Majnarić, Mustać, Tičić, Stilinović, Mladenić, Gračan, Nikolić, Tomac, Karlović, Mraz, Višković, Filipović, Lakić, Marković, Barešić, Baždarić, Milenković, Močinić, Rukavina, Miljković, Mladenović i Tomas.
Za spomenuti je da su u sezoni 1980./1981. juniori ”Rijeke” osvojili regionalni, hrvatski i jugoslavenski juniorski nogometni kup.

Svakako treba navesti da je tijekom marta 1981. godine u Istanbulu (Turska) za nogometnu reprezentaciju Europe nastupio Milan Radović (u napadu je bio u tandemu sa Johannom Cruyffom), što je po prvi i jedini put do sada da jedan igrač ”Rijeke” nastupa za europsku reprezentaciju.
U sezoni 1981./1982. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u sredini ljestvice, dok je ”Orijent” u jedinstvenoj hrvatskoj nogometnoj ligi zauzeo veoma visoko mjesto. Od riječkih klubova u regionalnoj nogometnoj ligi se je natjecala ”INA”, koja je prvakom lige i trebala se je plasirati u viši rang natjecanja, ali je zbog financijskih razloga ostala u istoj ligi. Nikica Zupčić (INA) je bio najboljim strijelcem regionalne lige. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”Jedinstvo”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
Po odigravanju sezone 1981./1982. se je po prvi i jedini put održalo Otvoreno prvenstvo Jugoslavije, na kojem je ”Rijeka” zauzela 4. mjesto.
Za spomenuti je da su u sezoni 1981./1882. juniori ”Rijeke” osvojili regionalni, hrvatski i jugoslavenski juniorski nogometni kup.

Tijekom ljeta 1982. godine je u Španjolskoj održano Svjetsko nogometno prvenstvo na kojem je nastupala ‘A’ reprezentacija Jugoslavije, za koju je od nogometaša ”Rijeke” nastupao Miloš Hrstić, dok je Ive Jerolimov bio rezerva. Na istom prvenstvu je u ulozi glavnog i pomoćnog suca bio riječki nogometni sudac dr. Damir Matovinović.

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: RIJEČKI NOGOMET

Post broj:#4  PostPostao/la Kantrida76 » 25.2.2018, 20:49

U sezoni 1982./1983. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila pri dnu ljestvice, dok je ”Orijent” u jedinstvenoj hrvatskoj nogometnoj ligi zauzeo visoko mjesto, a u regionalnoj nogometnoj ligi se od riječkih klubova natjecala ”INA” koja je bila u donjem djelu sredine tablice. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”Jedinstvo”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
U sezoni 1983./1984. ”Rijeka” se je po prvi i jednini put borila za naslov prvaka Jugoslavije, na kraju sezone je u 1. saveznoj nogometnoj ligi podijelila 2. mjesto sa ”Partizanom” Beograd i ”Željezničarom” Sarajevo. Pred početak sezone je jedinstvena hrvatska nogometna liga rasformirana, pa su se u regionalnoj ligi, koja se je počela zvati zapadna skupina hrvatske nogometne lige natjecali riječki klubovi ”INA” i ”Orijent”, u kojoj je ”Orijent” postao prvakom čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja. U kvalifikacijskoj skupini ”Orijent” je bio uspješniji od ”Šparte” Beli Manastir i ”Karlovca” Karlovac, ali je u finalu kvalifikacija ”Orijenta” eliminirao ”Split” Split. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Jedinstvo”, ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1983./1984. nastupali Zhavelli, Ravnić, Marjanović, Milenković, Tičić, Radin, Kotur, Juričić, Lukić, Gračan, Matrljan, Radmanović, Krstičević, Rubčić, Desnica, Škerjanc, Hrstić, Stevanović, Malbaša, Fegic i Tomić.

Tijekom ljetnih mjeseci 1984. godine su u Los Angelesu (SAD) održane ljetne Olimpijske igre na kojima se je natjecala olimpijska reprezentacija Jugoslavije, koja je osvojila 3. mjesto, a od nogometaša ”Rijeke” je za olimpijsku reprezentaciju nastupao Nenad Gračan.
U sezoni 1984./1985. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u sredini ljestvice, a u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige su se od riječkih klubova natjecali ”INA” i ”Orijent”, te je ”Orijent” uvjerljivo postao prvakom lige čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja. U kvalifikacijskoj skupini su od ”Orijenta” bili uspješniji ”Zagreb” Zagreb i ”Belišće” Belišće. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”Jedinstvo”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
Tijekom sezone 1984./1985. ”Rijeka” se pored jugoslavenskog prvenstva i kupa još natjecala u Kupu UEFA, u kojem je u 1. kolu eliminirala španjolski ”Valladoid” Valladoid (0:1 i 4:1), da bi u 2. kolu na skandalozan način ispala od španjolskog velikana ”Real” Madrida (3:1 i 0:3).
Za ”Rijeku” su u sezoni 1984./1985. nastupali Ravnić, Savić, Milenković, Hrstić, Radin, Juričić, Tičić, Sredojević, Kahrović, Malbaša, Gračan, Fegic, Radmanović, Desnica, Mladenović, Peranić, Kotur, Stevanović, Zrilić, Šestan, Ljepojević, Škerjanc, Paliska, Valenčić i Matrljan.
Mnogi smatraju da je period od sezone 1977./1978. do sezone 1984./1985. zbog osvojenih trofeja i utakmica protiv ”Juventusa” i ”Reala” zlatno doba ”Rijeke”.

U sezoni 1985./1986. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi podijelila 3. mjesto sa ”Veležom” Mostar i ”Hajdukom” Split, dok su se u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige natjecali riječki klubovi ”INA”, ”Lučki radnik” i ”Orijent”, a ”Orijent” je opet postao prvakom lige čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja. U kvalifikacijama je ”Orijent” ispao od ”Mladost” Petrinje. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Primorje”, te ”Jedinstvo Centar”, ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
Tijekom sezone 1985./1986. ”Rijeka” se je pored natjecanja u jugoslavenskom prvenstvu i kupu na prijedlog NSJ još natjecala u Srednjoeuropskom kupu, koji se je odigrao u talijanskoj Pisi. U 1/2 finalu je ”Rijeka” izgubila od madžarskog ”Debreceena” Debrecen (0:1), dok je u utakmici za 3. Mjesto ”Rijeka” pobijedila čehoslovačku ”Sigmu” Olomuc (3:2).
Za ”Rijeku’ su u sezoni 1985./1986. nastupali Savić, Ravnić, Paliska, Milenković, Kotur, Tičić, Rubčić, Sredojević, Škerjanc, Vasiljević, Malbaša, Gračan, Matrljan, Valenčić, Janković, Ljepojević, Jelavić, Peranić, Radmanović, Mladenović i Šestan.
U izboru zagrebačkog ”Sprinta” Mauro Ravnić je postao najboljim jugoslavenskim golmanom u 1986. godini, čime je ušao u ‘idelanu momčad’ Jugoslavije iste godine.
Sezona 1986./1987. je u 1. saveznoj nogometnoj ligi trajala sa velikom turbulencijama, Nogometni savez Jugoslavije je pred početak prvenstva 11 od 18 klubova oduzeo 6 bodova zbog navodnog lažiranja utakmica, među kažnjenim klubovima je bila i ”Rijeka”, a tijekom sezone je uslijedio niz žalbi i sudskih sporova. Na kraju sezone je ”Rijeka” s minus bodovima osvojila 7. mjesto i NSJ je zbog plasmana u euro-natjecanja prijavio tablicu s minus bodovima. Po nalogu sudova NSJ je morao poništiti tablicu s minus bodovima, te je u stvarnoj tablici ”Rijeka” zauzela 4. mjesto, ali je zbog kaosa oko prvenstva i ukradenog kupa ostala bez Europe.
Osobno mislim da nije bilo psihološkog pritiska s minus bodovima da bi ”Rijeka” u prvenstvu postigla više. Ostale lige su se normalno odvijale, pa su se u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige natjecali riječki klubovi ”Lučki radnik” i ”Orijent”, te je ”Orijent” kao viceprvak ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja, u kojima je ispao od ”Šparte” Beli Manastir. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Lokomotiva”, ”Primorje’ i ”Zamet”, ”Jedinstvo Centar”, ”Mlaka”, ”Rikard Benčić” i ”Turnić”.
U dramatičnom finalu Kupa maršala Tita je ”Rijeka” nakon izvođenja ‘penala’ izgubila od ”Hajduka” Split (9:10, 1:1).
Tijekom sezone 1986./1987. ”Rijeka” se je pored natjecanja u jugoslavenskom prvenstvu i kupu još natjecala u Kupu UEFA, ali je u 1. kolu ispala od belgijskog ”Standarda” Liege (0:1 i 1:1). Ovo je bio posljednji nastup ”Rijeke” u službenim europskim natjecanjima za vrijeme Jugoslavije.

Za ”Rijeku” su u sezoni 1986./1987. nastupali Ravnić, Savić, Jelavić, Rubčić, Ljepojević, Sredojević, Kotur, Paliska, Radmanović, Janković, Matrljan, Mladenović, Valenčić, Vujčić, Škerjanc, Milenković, Strukar, Vasiljević, Vulić, Florjančič, Žagar i Šarić.
Osobno mislim da je nakon ove sezone ”Rijeka” po kvaliteti počela opadati i da se nikad više nije vratila na takav nivo igre.
Za spomenuti je da su u sezoni 1986./1987. juniori ”Rijeke” bili regionalni i hrvatski juniorski nogometni prvaci.
U sezoni 1987./1988. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila na sredini ljestvice. Na području Hrvatske je došlo do reorganizacije natjecanja, u rangu natjecanja između 2. savezne nogometne lige i regionalnih liga je opet oformljena jedinstvena hrvatska nogometna liga, u koju su ušli riječki klubovi ”Lučki radnik” i ”Orijent”, dok u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige nije bilo klubova iz Rijeke. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo Centar”, ”Lokomotiva”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”, te ”Turnić” i ”Zamet”.
Pred početak sezone 1988./1989. Nogometni savez Jugoslavije je donesao odluku da se u svim ligaškim natjecanjima nakon utakmica koje završe neriješenim rezultatom izvode ‘penali’. Cilj je bio da se smanji velik broj neriješenih rezultata, a ‘penali’ su se počeli izvoditi po odigravaju 90 minuta igre. I dalje su klubovi za pobjedu iz igre dobivali 2 boda, za pobjedu na ‘penale’ 1 bod, a klubovi koji su izgubili iz igre ili na ‘penale’ nisu dobivali niti jedan bod. Sama odluka nije donesla nikakvog značajnijeg ploda, samo se zakompliciralo i klubovima i igračima. Sav pokušaj je bio jedan velik eksperiment koji je trajao nekoliko sezona. ”Rijeka” je u ovoj sezoni završila na sredini ljestvice 1. savezne nogometne lige. Pred početak sezone je došlo je do reorganizacije natjecanja na nivou saveznih, međurepubličkih i republičkih natjecanja. Od dvije skupine 2. savezne nogometne lige formirana je jedinstvena 2. savezna nogometne liga i rasformirane su jedinstvene republičke nogometne lige, te su formirane međurepubličke nogometne lige u koje su ušli klubovi koji nisu uspjeli ostati u jedinstvenoj 2. saveznoj nogometnoj ligi, kao i najuspješniji klubovi republičkih nogometnih liga. Po novom ustroju ”Orijent” je ušao zapadnu skupinu međurepubličke nogometne lige (završio na sredini), dok je ”Lučki radnik” ušao u zapadnu skupinu hrvatske nogometne lige (završio pri vrhu). U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA Delta”, ”Jedinstvo Centar”, ”Lokomotiva”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”, te ”Turnić” i ”Zamet”.
Za spomenuti je da su kadeti ”Rijeke” u sezoni 1988./1989. postali i regionalni i hrvatski kadetski nogometni prvaci.
U sezoni 1989./1990. ”Rijeka” je 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u ‘gornjem domu’, ”Orijent” je u zapadnoj skupini međurepubličke nogometne lige završila u ‘donjem domu’, dok se je ”Lučki radnik” tijekom sezone borio za naslov prvaka zapadne skupine hrvatske nogometne lige, ali je pred kraj prvenstva posustao. Tijekom ove sezone su se ‘penali’ izvodili u svim ligama. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA Delta”, ”Jedinstvo Centar”, ”Lokomotivu” i ”Primorje”, te ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
U sezoni 1990./1991. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u ‘donjem domu’, ”Orijent” je završio u sredini ljestvice. Za razliku od saveznih i međurepubličkih ligama u kojima su se izvodili ‘penali’ Nogometni savez Hrvatske je pred početak sezone donesao odluku da se u nižim ligama na području Hrvatske više neće izvoditi ‘penali. U zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige ”Lučki radnik” je završio u ‘gornjem domu’. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA Delta” i ”Lokomotiva”, te ”Jedinstvo Centar”, ”Primorje”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
Za spomenuti je da su u sezoni 1990./1991. juniori ”Rijeke” osvojili regionalni i hrvatski juniorski nogometni kup, te bili finalisti jugoslavenskog juniorskog nogometnog kupa (izgubili na ‘penale’).
Po završetku sezone 1990./1991. zbog političkih razloga i početka agresije na Sloveniju i Hrvatsku, slovenski i hrvatski nogometni savez su svaku suradnju sa jugoslavenskim nogometnim savezom obustavili.
Na zajedničkom sastanku, koji se je održao u Zagrebu 31.07.1991. i na kojem su sudjelovali predstavnici svih klubova članova 1. i 2. savezne, te međurepubličke nogometne lige donesen je jednoglasan zaključak da iz sigurnosnih razloga za igrače, suce i gledatelje ne postoje uvjeti za odigravanja utakmica. Pored sigurnosti u pitanju su bili i moral i etika. Ovom prilikom je donesen moratorij za daljnja službena natjecanja u Hrvatskoj.
Na proširenoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog sportskog saveza, koja se je održala u Zagrebu 02.08.1991. donijeta je odluka o obustavljanju rada Hrvatskog sportskog saveza u Savezu za fizičku kulturu Jugoslavije i Srbije, te Jugoslavenskom olimpijskom odboru, čime je odlučeno da se pokreću međunarodne aktivnosti za postupak međunarodna priznavanja sportskih saveza Hrvatske. Pored već donesenih odluka hrvatski sportaši, pa tako i nogometaši su prestali sudjelovati u jugoslavenskim reprezentacijama, dok su suci prestali suditi jugoslavenska natjecanja. Zbog protesta su hrvatski sportski novinari prestali pratiti natjecanja u ostatku tzv. Jugoslavije.
Ovom prilikom ću se malo vratiti na kraj sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća i prisjetiti se 2 turnira koji su igrali u Rijeci, a nisam ih spomenuo. U periodu od 1974. do 1983. godine ”Rijeka” je organizirala ‘Zimski kup sjevernog Jadrana’, koje je bilo veoma jako i cijenjeno natjecanje, dok je ”Orijent” kratkotrajno (1977. i 1978. godine) organizirao kvalitetan ‘Zimski kup Istre i Kvarnera’.
Tijekom ovog preglednika sam spomenuo da je ”Rijeka” 2 puta osvojila Kup maršala Tita (1978. i 1979. godine) i igrala još jedno finala (1987. godine) i spomenuo sam ”Orijenta”. Spomenuo sam i da su juniori ”Rijeke” jednom osvojili jugoslavenski omladinski nogometni kup i još 2 puta bili finalisti.
Osvrćući se na Kup maršala Tita može se vidjeti da su u njegova 44 izdanja 5 riječka kluba nastupali u završnicama Kupa maršala Tita. ”Rijeka” (ili ”Kvarner”) je u završnici nastupala 41 put, ”Orijent” je u završnici nastupio 8 puta, ”Lokomotiva” je u završnici nastupila 2 puta, dok su ”Torpedo” i ”Lučki radnik” u završnici nastupili po jednom.

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: RIJEČKI NOGOMET

Post broj:#5  PostPostao/la Kantrida76 » 25.2.2018, 20:59

Ovom prilikom bih naveo sve riječane i nogometaše ”Rijeke” koji su nastupali za ‘A’ reprezentacije u periodu od 1945. do 1991. godine. Ezio Loik je nastupio za ‘A’ reprezentaciju Italije, Gino Gardassanich je nastupao za ‘A’ reprezentaciju SADa, Vladimir Lukarić, Pero Radaković, Marijan Brnčić, Velimir Naumović, Nedeljko Vukoje, Angelo Milevoj, Marijan Jantoljak, Nikica Cukrov, Miodrag Kustudić, Damir Desnica, Radojko Avramović, Miloš Hrstić, Ivo Jerolimov, Milan Ružić, Nenad Gračan i Mauro Ravnić su nastupali za ‘A’ reprezentaciju Jugoslavije, Saša Peršon, Tonči Gabrić, Mladen Mladenović, Robert Rubčić i Fabijan Komljenović su nastupali za ‘A’ reprezentaciju Hrvatske, dok je Matjaž Florjančić nastupio za ‘A’ reprezentaciju Slovenije. Usudio bih se njima pridodati i Milana Radovića koji je nastupio za reprezentaciju Europe.
Tijekom cijelog ovog perioda u Rijeci je pored niza službenih utakmica odigrano dosta zanimljivih prijateljskih utakmica.
”Rijeka” je ovom periodu odigrala nekoliko prijateljskih utakmica sa ‘A’ reprezentacijama stranih zemalja, po dvije utakmice sa Istočnom Njemačkom (0:0 i 0:3) i Poljskom (0:0 i 0:2), te po jednu utakmicu sa Madžarskom (1:1) i SSSRom (2:3). Pored ovih utakmica ”Rijeka” je igrala sa olimpijskom reprezentacijom Jugoslavije (0:1) i mladom reprezentacijom Jugoslavije (3:1), dok je u egzibicijskoj utakmici igrala za rukometnom reprezentacijom Jugoslavije (6:2) koja je tada bila aktualni olimpijski pobjednik.
Tu trebam spomenuti da je ”Rijeka” kao prvi klub sa područja Jugoslavije bila na turneji u Japanu, pri čemu je odigrala 3 prijateljske utakmice sa ‘A’ reprezentacijom Japana (1:2, 2:1 i 2:1).
Od zanimljivih utakmica bih izdvojio dvije iz druge polovice četrdesetih godina prošlog stoljeća. Prvo su se Rijeci sastale selekcije tadašnjih Zona ‘A’ i ‘B’ (1:1), a neko vrijeme kasnije je ”Kvarner” igrao sa selekcijom tadašnjeg Slobodnog teritorija Trsta (1:1).
Od mnogih klubova koji su gostovali izdvojiti ću ti 4 prijateljske utakmice sa poznatim klubovima. ”Rijeka” je igrala sa ”Cruiserisom” Porto Alegre (2:3), ”Arsenalom” London (2:2) i ”Aston Villom” Birmingham (2:0), dok je ”Orijent” igrao sa ”Botofagom” Rio de Janeirom (1:2).
‘A’ reprezentacija Jugoslavije nije nikad odigrala niti jednu utakmicu u Rijeci, ali su se u Rijeci odigralo nekoliko službenih i prijateljskih utakmica ostalih jugoslavenskih reprezentacija.

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: RIJEČKI NOGOMET

Post broj:#6  PostPostao/la Kantrida76 » 25.2.2018, 21:03

Prva službena utakmica se je u Rijeci odigrala između olimpijskih reprezentacija Jugoslavije i Irske (2:0) za odlazak na Olimpijske igre u Munchenu 1972. godine, druga službena utakmica se je odigrala između amaterskih reprezentacija Jugoslavije i Italije (1:0) za odlazak na 3. amaterski kup UEFA (koji se je održao u Rijeci), dok se je treća i posljednja odigrala između olimpijskih reprezentacija Jugoslavije i Italije (5:1) za odlazak na Olimpijske igre u Los Angelesu 1984. godine. Ispalo je da su sve ove 3 službene bile odlučujuće.
Pored ovih službenih utakmica u Rijeci se je odigrala ‘C’ skupina 19. omladinskog turnira UEFA i završnica 3. amaterskog kupa UEFA, a to sam već spomenuo u ovom članku.
Prve utakmice reprezentacija Jugoslavije u Rijeci su bile ogledne utakmice između 4 omladinske reprezentacije, ‘C’ i ‘D’ su igrale 1:0, a ‘A’ i ‘B’ 1:2. U kasnijim godinama koje su uslijedile prijateljske utakmice u Rijeci su igrale studentske reprezentacije Jugoslavije i Francuske (2:1), olimpijske reprezentacije Jugoslavije i Engleske (0:0), mlade reprezentacije Jugoslavije i Italije (5:1) i mlade amaterske reprezentacije Jugoslavije i Italije (1:1).
Tijekom odigravanja posljednje sezone jugoslavenskih natjecanja u Rijeci su se u prijateljskoj utakmici sastale ‘A’ reprezentacije Hrvatske i Rumunjske (2:0).


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Sport

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost