Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Povijest čabarskog kraja

Grad Čabar
Broj stanovnika: 3 811
rzbasnik
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 20
Pridružen: 3.6.2015, 18:09
Lokacija: Kostrena

Povijest čabarskog kraja

Post broj:#1  PostPostao/la rzbasnik » 1.9.2015, 18:21

Povijesna kronologija čabarskog kraja
Čabarski kraj bogat je događajima iz svoje bliže ili daljnje prošlosti. Najviše događaja zabilježeno je u knjigama i u tiskovinama. Mnogi događaji koji nisu zapisani, zaboravljeni su, za njih se više i ne zna. Ova knjiga Željka Malnara "Povijesna kronologija Čabarskog kraja" pomoći će da ne zaboravimo ta događanja i obljetnice.
Novinar Željko Malnar više od jednog desetljeća vrijedno bilježi događaje kroz povijest u čabarskom kraju po datumima i godinama. Novinarskim radom bavi se od 1975. godine.
Kronologiju događaja pisao je na temelju povijesnih izvora, a za novije vrijeme prema člancima u Novom listu, Dragom kraju i sjećanju pojedinaca.
Knjiga je obogaćena s oko 270 fotografija vezanih uz događaje iz zbirki autora, urednika i kolekcionara Antuna Žagara- Repinca.

Povijesna kronologija Čabarskog kraja.jpg
Povijesna kronologija Čabarskog kraja.jpg (186.92 KiB) Pogledano 6461 puta
Pargaračan
------------

rzbasnik
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 20
Pridružen: 3.6.2015, 18:09
Lokacija: Kostrena

Re: Povijest čabarskog kraja

Post broj:#2  PostPostao/la rzbasnik » 2.9.2015, 20:07

Izgubljeno djetinstvo
Prvi zapisi u ovoj knjizi pisani su dugo iza događaja, a opisani su i oni koji sežu u rano djetinstvo pisca Slavka Malnara. Pet i pol godišnje dijete s majkom i mlađim bratom te sa strinom i njenim dvjema
kćerkama stanovao je pod istim šatorom u logoru Kampor na Rabu, kasnije je s njima dijelio prostor u baraci logora Gonars u Italiji, a živjeli su zajedno i nakon povratka na svoja žgarišta.
Pisac je događaje zapisao prema sjećanju suvremenika i onih, koji su s njim proživljavali taj dio života. Događaji su istiniti kako god neki izgledali nevjerojatni. Datumi nisu uvijek precizni, pa se umjesto točnog dana spominje samo mjesec ili godišnje doba, a ponekad samo godina nekog događaja. Cijelo opisano djetinstvo jedna je velika patnja. No i u najtežim vremenima ima vedrih i komičnih događaja. Ponekad se događaju istovremeno i međusobno se nadopunjuju. Vedri i komični događaji potrebni su bili da se mogu podnijeti patnje prouzročene izbezumljenim fašističkim postupcima.
više …….. http://www.spalavina.com

Izgubljeno djetinstvo.jpg
Izgubljeno djetinstvo.jpg (126.26 KiB) Pogledano 6436 puta
Pargaračan
------------

rzbasnik
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 20
Pridružen: 3.6.2015, 18:09
Lokacija: Kostrena

Re: Povijest čabarskog kraja

Post broj:#3  PostPostao/la rzbasnik » 3.9.2015, 12:44

Knjiga pisca Slavka Malnara "Život u prošlosti", koja počinje kao pripovjedanje o životu tipične obitelji s više djece, postupno se pretače u detaljan opis poljodjelskih radova na polju, sjenokošama, pašnjacima, u lazima, šumskih radova koji se nakon prestanka rada željezare bili izvor zarade kruha kod kuće i u svijetu, opis običaja vezanih uz domaće poslove, lokalnih naziva alata i predmeta i dijelova, opis starih zanimanja, kao i opis običaja vezanih uz pojedine praznike ili inače značajnih dana u godini. Knjiga je lijep, zanimljiv i kvalitetan pregled načina života žitelja dijela čabarskog područja, opremljena mnogim fotografijama, etnološko izvanredno vjerodostojan dokument, koji ne samo da dopunjuje znanje o kulturi žitelja graničnog područja kako Hrvatske tako i Slovenije, nego etnolozima nudi bogatstvo materijala za daljnja istraživanja. To područje ima na objema stranama granice jednako narječje i lokalni govor, struka ga do sada, nije bila sposobna otkriti na tako dosljedan način. Možemo si samo poželjeti da će se i na ostalim, prije spomenutim dijelovima raznolikog, a inače povezanog čabarskog područja, dok još živi generacija Slavka Malnara, koja je živjela tradicionalnim načinom života, naći još netko tko će biti sposoban dovoljno stručno dokumentirati njihova sjećanja i uspomene na svijet koji polagano ali ustrajno nestaje ispred naših očiju i gubi stoljećima izgrađivan identitet. Na sreću, on se još ustrajno održava kod domaćeg stanovništva barem u govoru, što Slavko Malnar cijelo vrijeme podvlači u svim svojim knjigama, u koje dosljedno uključuje lokalni govor s jezikoslovne strane.
više……..http://www.spalavina.com

Život u prošlosti.jpg
Život u prošlosti.jpg (177.04 KiB) Pogledano 6411 puta
Pargaračan
------------

rzbasnik
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 20
Pridružen: 3.6.2015, 18:09
Lokacija: Kostrena

Re: Povijest čabarskog kraja

Post broj:#4  PostPostao/la rzbasnik » 3.9.2015, 15:15

Čitatelji, pred vama je dvanaesta knjiga "gorači-gerjansku" Slavka Malnara, marljivog pisca, istraživača naše lokalne povijesti i autora dva rječnika našeg domaćeg govora. Ovo vrijedno djelo za naš kraj pisano je za čabranske Gorače na njihovu govoru, a za prezidanske kako govore u nekim mjestima toga područja. Pisac Slavko Malnar u ovom uratku sistematski i metodički obrađuje područje Gorača. Uložio je veliki trud obradivši povijesni dio toga područja, naseljavanje, stanovništvo, društveni život, gospodarstvo, infrastrukturu, govor, navike stanovništva, a najvažnije u ovoj knjizi je popis svih kuća po naseljima s popisom svih ljudi koji su u njima živjeli od pamtivijeka do danas. Fotografijama i preslikama nekih dokumenata obogaćen je sadržaj ovog djela, a sam pisac fotografirao je kuće kako izgledaju danas. U ovom sustavnom djelu posebno treba istaknuti priloge (popis naselja i popis prezimena i imena koji se spominju u knjizi), koji će čitateljima i istraživačima pomoći pri korištenju ove knjige. Slavko Malnar je ovu knjigu napisao skoro u jednoj godini. Teško je zamisliti da je tako veliki posao sam obavio u ovako kratkom vremenu. U tom vremenu obišao je svaku kuću na području čabarskih Gorača, razgovarao s gotovo svakim čovjekom koji danas živi tu, fotografirao sve kuće proučio i pregledao sve dostupne dokumente i zapise koje je naveo na kraju knjige. Na temeljit i sustavan način napisao je ovu knjigu koja ima nešto manje od 300 stranica i ponovo pokazao i dokazao da je vrstan istraživač naše lokalne povijesti i dobar poznavatelj našeg domaćeg govora.
više…….http://www.spalavina.com
Prilog
gorači-gerjansku.jpg
gorači-gerjansku.jpg (441.82 KiB) Pogledano 6404 puta
Pargaračan
------------

rzbasnik
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 20
Pridružen: 3.6.2015, 18:09
Lokacija: Kostrena

Re: Povijest čabarskog kraja

Post broj:#5  PostPostao/la rzbasnik » 4.9.2015, 12:41

U svoje istraživanje povijesti Čabarskog kraja pisac Slavko Malnar, pristupio je pisanju knjige "Čabarske žrtve fašizma", s kojom je želio da pokoljenja znaju pravu istinu o stradanju našeg kraja za vrijeme
II. Svjetskog rata. U knjizi su popisane sve žrtve fašizma i objavljene fotografije svih spomenika, koji o tome svjedoće u čabarskom kraju. Fotografije spomenika i djelomični popis žrtava fašizma korišteno je iz
"Dokumenti revolucije" pokojnog profesora Ivana Žagar, kojemu se ovom knjigom ispunjava i njegova želja. Slavko Malnar uspio je s knjigom više nego što je i sam očekivao. Čitatelji će prepoznati tu vrijednost knjige. Sadržaj knjige obogaćuju mnoge fotografije i stari dokumenti iz onog vremena, koji pridonose njenoj autentićnosti.

više…….http://www.spalavina.com
Čabarske žrtve fašizma.jpg
Čabarske žrtve fašizma.jpg (191.72 KiB) Pogledano 6382 puta
Zadnja izmjena: rzbasnik; 4.9.2015, 18:33; ukupno mijenjano 3 put/a.
Pargaračan
------------

rzbasnik
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 20
Pridružen: 3.6.2015, 18:09
Lokacija: Kostrena

Re: Povijest čabarskog kraja

Post broj:#6  PostPostao/la rzbasnik » 4.9.2015, 15:39

Novi rječnik Slavka Malnara još je jedan značajan doprinos čabarskim govorima, kajkavskome narječju i hrvatskom jeziku općenito. Pisac je ovim uratkom pregledno predstavio sedamdesetak tisuća riječi, posebno je zanimljiv način obrade za kojim je posegnuo.Ovaj rječnik pokazatelj je velike raznolikosti i iznimnoga bogatstva govora čabarskog područja. Način navođenja jedinica, pri čemu je prva natuknica ona iz standardnoga jezika, a ne domaćega govora, ovaj rječnik čini još dostupnijim, posebice za one koji nisu govornici jednog od idioma grada Čabra. Ovaj rječnik obuhvaća oko 70.000 natuknica, što je za dijalektalni rječnik upravo nevjerojatno. Prihvatiti se tako opsežnog "prijepisa" standarnog jezika u lokalni već je samo po sebi veliki posao. Rječnk je po konceptu, opsegu, a u velikoj mjeri i po obradi značajno djelo narječne leksikografije koje dokazuje odlično autorovo poznavanje lokalnog, ali i standardnog jezičnog koda i potvrđuje iznimno dobru očuvanost čabarskih govora.
Prilog
Rječnik govora čabarskog kraja.jpg
Rječnik govora čabarskog kraja.jpg (364.2 KiB) Pogledano 6340 puta
Zadnja izmjena: rzbasnik; 5.9.2015, 13:16; ukupno mijenjano 1 put/a.
Pargaračan
------------

rzbasnik
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 20
Pridružen: 3.6.2015, 18:09
Lokacija: Kostrena

Re: Povijest čabarskog kraja

Post broj:#7  PostPostao/la rzbasnik » 4.9.2015, 18:26

Budete li jednom zaželjeli mislima prošetati kroz povijest čabarskog kraja, nudi vam ovo djelo g.Andrija Zbašnik u kojem na svoj način, bez izrazitijeg kronološkog reda posvjećuje svom voljenom sadržaju.
Kroz život autora su oduvijek duboko zaokupljali tragovi predaka goranske grude. Ruševine nekadašnjih nastambi, napušteni i zarasli putevi, stare fotografije, mnogobrojni zapisi, svjedočanstva živih i ostavštine vrijednih ruku nadahnuli su g. Andriju Zbašnik da crtežom i riječju pokoljenjima ostavi u nasljedstvo vrijednosti baštine čabarskog kraja. U knjizi se vidi da je g. Andrija Zbašnik svoje cjelokupno djelovanje usmjerio otkrivanju ljepote ovdašnje prirode, otkrivanju ljepote u ljudima i njihovim djelima. Želi sačuvati od zaborava život koji je na ovim prostorima bujao, a posebice toplu, humanu stranu tog života.
Ovo svoje htijenje ostvaruje crtežom, poezijom i lirskim opisima. Iz svoje bogate zbirke likovnih djela, opisa, povijesnih crtica izdvojio je sadržaj kojem je sam dao naslov "Bakinim tragom".
Crteži u tušu zrače mu ljepotom, a literarni prilozi izražavaju tople osjećaje prema ljudima i krajoliku u kome živi.
više…….http://www.spalavina.com

Bakinim tragom.jpg
Bakinim tragom.jpg (144.86 KiB) Pogledano 6362 puta
Pargaračan
------------

rzbasnik
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 20
Pridružen: 3.6.2015, 18:09
Lokacija: Kostrena

Re: Povijest čabarskog kraja

Post broj:#8  PostPostao/la rzbasnik » 5.9.2015, 11:39

U ovoj knjizi ”Parg kraj Čabra" pisac Andrija Zbašnik pruža komadićak zapisanog blaga, pohranjenog u njemu još u djetinstvu. U svojoj intimi nazvao je kolekcijom uspomena, dragosti i mudrosti nađenih na pragovima iskona. Mnogo toga što mu je potvrđivalo osebujnost pargarskoga kutka upio je sam u sebe i zabilježio na sebi blizak i svojstven način. Skupljeno blago želi podariti drugima.
Andrija Zbašnik nikada nije prihvaćao tumačenja kako žitelji ovih prostora, navodno zbog nedostatka etničkih posebnosti, stoje po strani od svekolikih kulturnih događanja u "Lijepoj našoj". Više se priklanjao
kazivanjima da smo "mala Švica" u koju je još u prošlim vjekovima strujao duh Europe. U njegovom traženju dokaza da je to doista tako, već duže vrijeme prikuplja povijesne vrednote i piše o njima. U tom traženju je stjecao nove spoznaje, dograđivao svoj duh i ponos. Posebno ga raduje otkriće koje kazuje kako su Gorani potomci uistinu vrijednih i radinih gorštaka, onih šumskih divova, koji su radi šuma
u ovaj kraj i došli.
U knjizi "Parg kraj Čabra" pisac još jednom potvrđuje spoj svojih likovnih i literarnih sposobnosti. Jedinstvenost ove knjige je u tome što ju je autor napisao svojim posebnim i prepoznatljivim krasopisom.
više………..http://www.spalavina.com


Parg kraj Čabra.jpg
Parg kraj Čabra.jpg (254.68 KiB) Pogledano 6344 puta
Pargaračan
------------

rzbasnik
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 20
Pridružen: 3.6.2015, 18:09
Lokacija: Kostrena

Re: Povijest čabarskog kraja

Post broj:#9  PostPostao/la rzbasnik » 16.9.2015, 15:23

rzbasnik napisao:Povijesna kronologija čabarskog kraja
Čabarski kraj bogat je događajima iz svoje bliže ili daljnje prošlosti. Najviše događaja zabilježeno je u knjigama i u tiskovinama. Mnogi događaji koji nisu zapisani, zaboravljeni su, za njih se više i ne zna. Ova knjiga Željka Malnara "Povijesna kronologija Čabarskog kraja" pomoći će da ne zaboravimo ta događanja i obljetnice.
Novinar Željko Malnar više od jednog desetljeća vrijedno bilježi događaje kroz povijest u čabarskom kraju po datumima i godinama. Novinarskim radom bavi se od 1975. godine.
Kronologiju događaja pisao je na temelju povijesnih izvora, a za novije vrijeme prema člancima u Novom listu, Dragom kraju i sjećanju pojedinaca.
Knjiga je obogaćena s oko 270 fotografija vezanih uz događaje iz zbirki autora, urednika i kolekcionara Antuna Žagara- Repinca.

Povijesna kronologija Čabarskog kraja.jpg

Više …….. https://annotatepdf.appspot.com/#/edit/ ... FR6VGNCajQ
Pargaračan
------------

rzbasnik
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 20
Pridružen: 3.6.2015, 18:09
Lokacija: Kostrena

Re: Povijest čabarskog kraja

Post broj:#10  PostPostao/la rzbasnik » 16.10.2015, 20:14

rzbasnik napisao:Novi rječnik Slavka Malnara još je jedan značajan doprinos čabarskim govorima, kajkavskome narječju i hrvatskom jeziku općenito. Pisac je ovim uratkom pregledno predstavio sedamdesetak tisuća riječi, posebno je zanimljiv način obrade za kojim je posegnuo.Ovaj rječnik pokazatelj je velike raznolikosti i iznimnoga bogatstva govora čabarskog područja. Način navođenja jedinica, pri čemu je prva natuknica ona iz standardnoga jezika, a ne domaćega govora, ovaj rječnik čini još dostupnijim, posebice za one koji nisu govornici jednog od idioma grada Čabra. Ovaj rječnik obuhvaća oko 70.000 natuknica, što je za dijalektalni rječnik upravo nevjerojatno. Prihvatiti se tako opsežnog "prijepisa" standarnog jezika u lokalni već je samo po sebi veliki posao. Rječnk je po konceptu, opsegu, a u velikoj mjeri i po obradi značajno djelo narječne leksikografije koje dokazuje odlično autorovo poznavanje lokalnog, ali i standardnog jezičnog koda i potvrđuje iznimno dobru očuvanost čabarskih govora.

Više……...https://annotatepdf.appspot.com/driveco ... 2734%22%7D


Zadnji/a bumpirao/la rzbasnik on 16.10.2015, 20:14.
Pargaračan
------------


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Čabar

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju