Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Najstarija kuća na Zametu ?! (1872.)

Najstarije zgrade u našem gradu. Neke zgrade na sebi imaju pisani dokaz o godini gradnje - bilo iznad ulaza, bilo u hodniku iza vratiju pa dobro gledajte ;)
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23459
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Najstarija kuća na Zametu ?! (1872.)

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 9.10.2010, 10:57

Zdravko Kristić tokom adaptacije najstarije zgrade na Zametu


Zamet zgrada izgrađena 1872. (1).jpg
Zamet zgrada izgrađena 1872. (1).jpg (136.27 KiB) Pogledano 1184 puta

U zgradi izgrađenoj 1872. godine za polovicu stanova se još ne zna tko je privremeni vlasnik

Kažu stari Zamećani da je zgrada u Zametskoj ulici na broju 69 najstarija u ovom dijelu grada, a službeni podaci govore o 1872. godini gradnje, iako se sumnja da je i ranije tamo postojala. No, bila najstarija ili ne, njena vremešnost i dotrajalost nije nimalo sporna, u što se na problematičan način uvjerio i jedan njezin stanar iz suterena, Zdravko Kristić. Njegova obitelj, naime, više od 30 godina stanuje ovdje i nedavno su se nakon tri desetljeća odlučili adaptirati kupaonicu, kako bi je prilagodili potrebama starijih ukućana. Nisu, međutim, imali pojma što ih pritom čeka, jer je nakon prvih radova na zamjeni odvodnih cijevi jedan dio poda posve propao, a otvorila se rupa dugačka metar i pol te široka oko 70 centimetara! Tako je tome već preko 10 dana, unutar kojih Kristići jedva da mogu koristiti zahod, a svakodnevno pranje improviziraju u kuhinji.

Struka traži nemoguće

– Ispod naše kupaonice nalazi se jedna drvarnica gdje je stropna nosiva greda očito već odavno bila propala, samo što mi to nismo znali. Vlasnik drvarnice i jednog stana je umro prije 10 godina, a novi vlasnici su u nju natrpali stari namještaj, drugi su kasnije pridodali i neke daske, no izuzev toga ovamo zapravo nitko nije ni zalazio, ispričao nam je Kristić. Odmah po ovom događaju on je o svemu obavijestio Rumat, koji je ovdje prinudni upravitelj, a nakon njihovog uviđaja pri čemu su zabilježili da se radi o hitnom popravku, na lice mjesta stigao je i statičar koji je nakon procjene izradio troškovnik potrebnih sanacijskih radova. Struka je jasno navela kako je ovdje potrebno prije svega staviti novu, čeličnu gredu te novi dio betonske ploče, što bi zajedno stajalo oko 10.000 kuna. Kristićima ni njihovu adaptaciju kupaonice, koja se kreće oko 7.000 kuna, nije bilo jednostavno isfinancirati, a sada se pojavio i novi, k tome još i skuplji izdatak na koji nisu računali i koji, istini za volju, uopće nisu dužni platiti. Radi se, naime, o zajedničkom dijelu zgrade koji bi trebalo obnoviti zbog dotrajalosti i koji bi se trebao naplatiti iz sredstava zajedničke pričuve, ali problem je što zgrada na svom računu ima premalo sredstava – nakon naplate statičkog projekta, zgradi je ostalo tek 1.200 kuna.
Nepostojeći hitni fond

– Nisam se dosad nikad bavio ovom stambenom problematikom i iako znam da sada već duže vrijeme stvari funkcioniraju bitno drukčije od prijeratnih godina, nekako sam mislio da ipak postoji neki »fond« iz kojeg bi se naplaćivali ovakvi hitni sanacijski radovi. Međutim, to uopće nije tako, shvatio sam da su sredstva zgrade koja su prikupljena u pričuvi jedina iskoristiva za bilo kakve zahvate na zgradi, pa bili oni i hitni, a u tom slučaju sve ovisi o tome u kakvoj zgradi stanuješ, dodao je Kristić. Naime, od 10 stanova u zgradi, u čak polovici njih stanuju zaštićeni najmoprimci, uglavnom socijalni slučajevi koji se hrane u pučkoj kuhinji. Od ostalih, dio vlasnika uopće ne živi u Rijeci i tako se dolazi do tek malobrojne šačice stanara koja samostalno ne mogu niti povisiti pričuvu, niti bilo što drugo dogovoriti u interesu zgrade. Naravno, pričuva je najminimalnija moguća, 1,53 kune po četvornom metru, a za četiri stana u zgradi još uvijek nisu provedeni postupci denacionalizacije, pa se ne zna tko im je privremeni vlasnik, Grad Rijeka ili Republika Hrvatska. Sve ove godine zgrada čak nema niti ovlaštenog predstavnika, a i uprava im je prinudna. Uglavnom, financijska ni bilo koja druga situacija u ovoj zgradi nije nimalo dobra niti obećavajuća.

– Najteže mi je zbog mame koja ima 86 godina i teški je srčani bolesnik, a zahodska školjka nam trenutno stoji na dvije daske i klima se, dok se tuširati ne možemo. Kako ćemo i kada na koncu riješiti ovaj problem, stvarno ne znam, samo znam da bismo to željeli što prije jer je u stanu punom prašine od radova i bez kupaonice vrlo teško živjeti, svjedoči naš sugovornik.

Iva VLAŠIMSKY


Rješenje kroz zaduženje pogonskog troška?

Situacija u kojoj se našla obitelj Kristić, a u kojoj su zapravo prisiljeni plaćati trošak sanacije dijela zgrade umjesto svih stanara zajedno, samo kako bi mogli što prije ponovno koristiti svoju kupaonicu, djeluje kao bezizlazna i krajnje nepoštena. Ipak, iz Rumata navode kako postoji način da se trošak izrade nove nosive grede i ploče raspodijeli među stanarima zgrade, a riječ je o takozvanom zaduženju suvlasnika za pogonski trošak.

– S obzirom da zgrada nema ni međuvlasnički ugovor i da mi ne možemo umjesto njih povisivati pričuvu, ovdje bi se trošak sanacije mogao raspodijeliti kroz model »pogonskog troška«. To znači da bi se, na primjerice rok od šest mjeseci, stanarima naplaćivala neka beskamatna mjesečna rata preko uplatnice Ri stana. Ima opcija i da obitelj Kristić uplati cijeli iznos, a da mu zgrada opet kroz takav pogonski trošak mjesečno vraća te novce ili čak da se trošak u cijelosti razdijeli na broj stanara i jednokratno uplati izvođaču. Sve dalje ovisi o tome što će se stanari međusobno dogovoriti, pojašnjava direktorica Rumata Karmen Vukorepa. No, s obzirom na socijalnu strukturu zgrade i velik broj nacionaliziranih stanova neriješenog vlasništva, ostaje veliko pitanje koliko će se stanara uspjeti skupiti i dogovoriti oko konačnog rješenja.

Zamet zgrada izgrađena 1872. (2).jpg
Zamet zgrada izgrađena 1872. (2).jpg (165.77 KiB) Pogledano 1184 puta

Zdravko Kristić kraj urušenog poda
Trebamo vidjeti da li je to baš najstarija kuća na Zametu.
Ova rubrika bi to trebala dokazati, sad kako stvari stoje je. ;)
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23459
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Najstarija kuća na Zametu ?! (1872.)

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 29.12.2014, 22:17

Neka se nađu i ovi podaci .

Prvi povijesni opis Zameta dao je Matko Laginja u knjizi "Kastav grad i općina", godine 1889: "Zametska županija" je na jugu Kastva, baš uz riječku među, zaprema 555 rali, ima 589 stanovnika i 116 kućanih brojeva. Sela, ili vasi i zaseoci zametske županije jesu: Trampi, Pužići, Mulci, Drnjevići, Mamići, Ćikovići, Selinari, Starci, Pilepići, Lenci, Rude, Pavinići, Donji Blečići i Kantrida. Najstariji i prvi službeni popis stanovništva kastafštine, tako i Zametske županije potječe iz 1815. godine. Zamet ima 53 kuće i 311 stanovnika.
http://www.rijeka.hr/Default.aspx?art=15530&sec=1447
Slika


 • Similar Topics
  Odgovori
  Pogledano
  Zadnji post

Vrati se na: do 1900. te

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju