Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Partizanska bolnica Ljubica

Kako samo ime kaže - klikamo i slikamo spomenike iz doba NOB-e u od riječke okolice pa do granica našeg kraja PGŽ, da bismo ih sačuvali od zaborava jer neki po viđenom stanju neće još dugo ! Ovo je prva takva baza ikad napravljena.
Za riječko područje imate temu " Spomenici antifašističke borbe u Rijeci".
Pravila foruma
NAPOMENA: naslov teme mora sadržavati mjesto i kratki naziv AF spomenika .
Avatar korisnika
jazbac
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 655
Teme: 7
Pridružen: 28.10.2010, 11:00
Lokacija: Matulji

Partizanska bolnica Ljubica

Post broj:#1  PostPostao/la jazbac » 14.10.2012, 22:26

:bravoveliki: Ozren!
U Lisini postoji samo (zapuštena) spomen ploča na mjestu partizanske bolnice "Ljubica". Malo je izvan puta stoga nije nikad bila mjesto masovnih posjeta nas pionira i omladinaca.

Avatar korisnika
ozren
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 1038
Teme: 16
Pridružen: 23.10.2010, 21:24

Re: Antifašistički spomenici i spomen-ploče riječke okolice

Post broj:#2  PostPostao/la ozren » 15.10.2012, 17:05

Zanimljivo je da su za pojedine sanitetske prihvatne i relejne stanice u sjevernom djelu Istre prisutni nazivi,kao npr. "Aleksandra", "Ljubica" i "Tatjana".Nije se moglo utvrditi iz kojeg su razloga dani ti nazivi i jesu li oni bili povezani s imenom neke poznate osobe.
Može se pretpostaviti da su to bili nazivi tih stanica isključivo radi konspiracije.

jazbac napisao:U Lisini postoji samo (zapuštena) spomen ploča na mjestu partizanske bolnice "Ljubica". Malo je izvan puta stoga nije nikad bila mjesto masovnih posjeta nas pionira i omladinaca.

Partizanska bolnica za lake ranjenike "Ljubica" bila je jedna od rijetkih lokacija koja nije otkrivena za čitavo vrijeme svoga djelovanja,što je bila rijetkost.

Radi boljeg razumijevanja koliko je bilo opasno po sigurnost prenošenje ranjenika iz Istre do odgovarajuće partizanske sanitetske ustanove u kojoj se mogla pružiti potrebna liječnička pomoć težem ranjeniku,dovoljno govori slijedeći primjer:
nalazeći se kao terenski politički radnik na zadatku u Puli ,stari revolucionar i prvoborac NOB-a Franc Debevc 9.siječnja 1944.teško je ranjen prilikom savezničkog bombardiranja toga grada.Poslije ranjavanja par dana je ostao skriven kod jednog aktivista NOP-a u Puli.
Budući da mu se stanje pogoršavalo,prenesen je do Limskog kanala sjeverozapadno od Rovinja,gdje je već radila prihvatna stanica za ranjene borce.Tu mu je pružio prvu liječničku pomoć injekcijom protiv trovanja i previo ranu dr.Zadro iz rovinjske bolnice,koji je surađivao sa partizanima.
Nakon desetak i nešto više dana tu je prihvatnu stanicu posjetio referent saniteta Operativnog štaba Albin Šivic,koji je osoblju stanice postavio zadatak da se Debevc,teško ranjen u nogu i nepokretan,prenese preko prihvatne stanice u Goljima na Labinštini i stanice na Kremenjaku do bolnice za prihvat lakih ranjenika "Ljubica".
Budući da su Rovinj i Rovinjsko Selo držali fašisti i stalno kontrolirali komunikaciju Pula-Buje i Rovinj-Kanfanar,ranjeni Debvc je iz SRS-III/1 prebačen čamcem preko Limskog kanala do obale južno od Vrsara.Zatim je na nosilima,pretežno noću,prenesen od Limske drage preko Svetog Lovreča,Kanfanara,Žminja,rijeke Raše i Nedešćine do SRS-II/2,koja je bila smještena u šumi Cere kod sela Golji.Iz ove stanice ranjenik je prvih dana svibnja prenesen magarcem preko Katuna do SRS-II/1 na Kremenjaku.Zatim je početkom lipnja prenesen u bolnicu za lake ranjenike "Ljubica" na Lisini,odakle je potkraj toga mjeseca na nosilima prenesen preko glavne komunikacije Rijeka-Trst do stanice pod Obručem,odakle je tovarnim grlom glavne bolnice Operativnog štaba prenesen u tu bolnicu 900 kod Trstenika.

Znači od ranjavanja do dolaska u bolnicu 900 proteklo je skoro sedam mjeseci. :shock:

Koliko je prijenos tog ranjenika bio spor zbog nedostatka odgovarajućih sredstava za bržu evakuaciju ranjenika,toliko je ta sporost bila uvjetovana i aktivnostima okupatora,što je zahtijevalo veliki oprez i prilagođavanje postojećim uvjetima.
Zadnja izmjena: ozren; 16.10.2012, 12:41; ukupno mijenjano 1 put/a.

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Antifašistički spomenici i spomen-ploče riječke okolice

Post broj:#3  PostPostao/la nikola » 15.10.2012, 18:25

He he, ako zarati, Ozrene ja ću ići s tobom, ti sve znaš... :gore
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
ozren
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 1038
Teme: 16
Pridružen: 23.10.2010, 21:24

Partizanska bolnica Ljubica

Post broj:#4  PostPostao/la ozren » 31.10.2012, 23:06

jazbac napisao:U Lisini postoji samo (zapuštena) spomen ploča na mjestu partizanske bolnice "Ljubica". Malo je izvan puta stoga nije nikad bila mjesto masovnih posjeta nas pionira i omladinaca.


U veljači 1944. god. odlukom Operativnog štaba za Istru osnovana je još jedna istarska bolnica za liječenje lakših ranjenika pod konspirativnim nazivom "Ljubica". Nalazila se u Lisini unutar Kastavske šume na lokaciji Vodičke Griže.

Na ovoj lokaciji nalazila se baraka za ranjenike i ambulante:

partizanska bolnica Ljubica 1.jpg
partizanska bolnica Ljubica 1.jpg (534.1 KiB) Pogledano 3160 puta

Za izgradnju partizanskih logora koji su se nalazili na užem i širem području Učke i Planika osnovana je specijalizirana ekipa graditelja tzv.Radna grupa.Ova Radna grupa bila je sastavljena od ljudi koji nisu bili sposobni za operativnu jedinicu,uglavnom od starijih ljudi.Bili su na neki način inžinjerska jedinica.
Rukovodilac ekipe graditelja bio je Ante Baričević iz ičića. Oni su izgradili i bolnicu "Ljubica".

Za upravitelja bolnice postavljen je Ante Žigulić. Prije njegova dolaska bolnica je bila već izgrađena.
Kompleks bolnice imao je ovakav sadržaj:U centralnom prostoru na jednoj zaravni bila je velika baraka podijeljena u tri prostorije, ambulantu i dvije spavaonice za dvadeset ranjenika. Ležaji su bili izvedeni od dasaka.

partizanska bolnica Ljubica 2.jpg
partizanska bolnica Ljubica 2.jpg (99.54 KiB) Pogledano 3160 puta

Od ostalih sadržaja imali su ispod velike stijene posebnu zemunicu izvedenu od dasaka u kojoj su imali pohranjene lijekove i rezerve hrane.
U toj je zemunici uvijek bila niska temperatura pogodna za lijekove.

Budući da su se na Lisini često kretale neprijateljske patrole, postojala je opasnost da bolnica bude otkrivena. Zbog toga je pozvana ekipa graditelja da izgradi zemunicu za sigurnost ranjenika. Zemunica za ranjenike bila je izvedena u jednoj vrtači između stijena visokih 8 metara. Pokrov zemunice bio je izveden od bukovih oblica, ljepenke i zemlje, koji su se nizali u 4 sloja. U završnom dijelu izgradnje postavili su na sredini jednu stijenu i autohtonu vegetaciju,koju su povremeno mijenjali zbog kamuflaže. Ležaji u zemunici bili su izvedeni od dasaka, unutra se moglo smjestiti oko 20 ranjenika. U zemunici su uvijek imali zalihe dvopeka. Pored zemunice ekipa graditelja izgradila je i malu tzv. izolacionu baraku za ranjenike sa zaraznim bolestima.Međutim, bolnica nije nikada imala epidemije pa su tu baraku upotrebljavali za bolničko osoblje. Bolnica je još imala tri straže i ilegalni prilaz. Stražari su radili i kao kuriri.

Bolnica je imala svoj ilegalni punkt do kojeg su članovi NOO-a okolnih mjesta prenosili ranjenike. Punkt se nalazio na šumskom putu koji vodi od Vodičke Griže do Lisine. Lokacija na kojoj su se ranjenici prihvaćali nalazi se uz stijenu visoku 10 m. Do te lokacije dolazio je Ante Žigulić sa svojim kuririma. On bi na tome mjestu pregledao ranjenike i pružio im prvu pomoć. Lakše ranjenike odredio je za svoju bolnicu, a teži bi se prebacili u Glavnu bolnicu "900". Prebacivanje je vršeno noću, bez obzira na teške klimatske uvjete. Ukoliko je postojala opasnost od neprijateljskih patrola, vraćali bi se s ranjenicima do ovog punkta ili su ih dva do tri dana zadržavali u bolnici. Interesantno je navesti kako je bila dobro organizirana konspiracija; svakom ranjeniku zavezali bi oči do bolnice, a vodili su ih bolnički kuriri. Nijedan ranjenik nije znao gdje se bolnica nalazi.

Šumski put Vodička Griža-Lisina.Na ovoj lokaciji ispod ovih desetmetarskih stijena vršen je pregled ranjenika koji su kasnije prebacivani zavezanih očiju do bolnice:
(Jazbac,slika ovih stijena je i na naslovnici zadnjeg broja Tramontane,jel tako?
Ma ona me je i potakla na ovaj cijeli tekst o bolnici "Ljubica")


partizanska bolnica Ljubica 3.jpg
partizanska bolnica Ljubica 3.jpg (456.13 KiB) Pogledano 3160 puta

Kad je ranjenik došao u bolnicu, najprije bi ga oprali, promijenili mu rublje i pružili potrebnu prvu pomoć. Bolnica je uvijek imala na raspolaganju čistog rublja i posteljine, i vodila se stroga kontrola nad higijenom ranjenika. Unutar bolničkog kompleksa imali su bačvu za dezinfekciju. Za pranje rublja i posteljine imali su pralju Anu Ravnić Bačić iz Lupoglava, a osim toga žene i omladinke okolnih naselja donašale su čisto rublje.U bolnici je cijelo vrijeme djelovao brico,Julio Nakrst,koji je imao svoju radnju u Kumičićevoj ulici u Opatiji.

Što se tiče opskrbe vodom,imali su akumuliranog snijega u jami snježnici,a bilo je i malih prirodnih jama između kamenja.Jame su se pokrivale lišćem i granjem da se snijeg ne otopi.Ovaj snijeg se čuvao za rezervu.U ljetno doba,nije se moglo računati na snijeg.Ta sniježna voda bila je opasna,jer su se u njoj kao i u drugoj hrani mogli pojaviti crvi.Taj snijeg se tada upotrebljavao za pranje veša,ali ga se prije upotrebe prokuhavalo.Na području Mlajske Griže-Mrzle Vodice nalazi se izvor.Ta voda se koristila povremeno,jer je mjesto bilo dosta udaljeno od bolnice.
Po vodu se išlo samo onda kada su bili sigurni da nema neprijateljskih patrola u blizini.

Hranu i lijekove su donosile žene i omladinke na leđima ili na magarcima do određenog ilegalnog mjesta.Otuda su je kuriri prenašali do bolnice, jer u bolnicu nije nitko imao pristupa.Hrane u bolnici je uvijek bilo za tri do četiri dana.Ranjenici su uvijek dobivali marmeladu i putar.Kuharica Tina je pekla kruh pod črepnjom.Mlijeka nije nikad bilo dovoljno pa su dobivali čaj. Lijekove su nabavljali iz Ilirske Bistrice,u čijoj se okolini nalazilo skladište lijekova,ali i iz Lovrana i Ičića.Za to se brinuo intendant sanitetskog materijala student Berto Juričić
Za kompletnu opskrbu bolnice brinuli su se seoski NOO-i Škrapna, Zvoneća, Račje Vasi, Lanišća i ostalih naselja. Višak hrane, lijekova i rublja upravitelj bolnice slao je u bolnicu "900".

Prema izjavi Ante Žigulića, koji je vodio dnevnik, kroz bolnicu je prošlo oko 1200 ranjenika.U bolnici "Ljubica" liječen je i ranjeni komandant brigade Vitomir Širola Pajo. Briga za ranjenike bila je, prema škrtim mogućnostima, na visini, jer nijedan ranjenik nije umro.

sanjah13
Gost
Gost
 
Postovi: 1
Pridružen: 27.9.2017, 17:31

Re: Partizanska bolnica Ljubica

Post broj:#5  PostPostao/la sanjah13 » 27.9.2017, 17:53

Dragi Ozren, zanima me otkuda vam ovi podaci i fotografije lokacije na kojoj se nalazila bolnica?
potrebno mi je daljnje istraživanje pa bih vam bila vrlo zahvalna na informaciji.
Srdačno! : smile01
Sanja


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Antifašistički spomenici i spomen-ploče PGŽ

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost