Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Nacionalne manjine u Rijeci

Kulturne ustanove, zbivanja, predstave, izložbe, književnost i jezik, dijalekti nacionalne manjine itd.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23459
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Nacionalne manjine u Rijeci

Post broj:#31  PostPostao/la Adamić » 12.4.2012, 11:57

Ne bi trebao imati takvo stajalište, ne spada u društveno prihvatljiva. Ionako, teško žive i ne treba im dodatno zagorčavati život. Ili ti je dobro kad nekog mrziš , bolje se osjećaš? :kava:

Vidiš da si samo napisao ovo što si napisao , to bi bilo u redu jer je to tvoje mišljenje ali onaj znakić riganje.... je ipak malo previše.

Pripazi ipak je tema o manjinama i trebala bi odisati tolerancijom i oni će to čitati pa se suzdrži od takvih komentara.

E da vijest dana prvi put da je vlada jasno rekla NE ekstremnoj desnici.Vlada zabranila skup ekstremne desnice u Zagrebu! Premijer: Naša je obveza da im se suprostavimo

. Oni koji pozivaju na progon manjina, Židova, Roma, na grabež tuđeg teritorija, ti će se prvo međusobno pohvatati, što će se dogoditi vrlo brzo, ali to neće raditi na hrvatskom teritoriju ni u Zagrebu, ni u Splitu, Rijeci, Međimurju, Baranji i u svim onim dijelovima za koje su hrvatski građani svih vjera i nacionalnosti davali svoje živote, svoju krv, da bi to danas bila Hrvatska", poručio je Milanović.
http://www.jutarnji.hr/milanovic-o-pros ... a/1021222/
Slika

Fiume1908
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 434
Teme: 3
Pridružen: 2.9.2011, 18:12

Re: Nacionalne manjine u Rijeci

Post broj:#32  PostPostao/la Fiume1908 » 12.4.2012, 12:49

Njihove barake su ilegalne i nikome ništa , oni se švercaju u busu i nikome ništa dok ostalima naplaćuju kazne,policija ni ne prijavljuje njihove krađe.. sam ministar Ostojić je rekao da u Međimurju oni naprave više od 50% kriminala,žive od socijala a vozaju si aute i to ne punta.. najlakše je napravit 10 djece i uzimat novac državi,krasti i glumit da te diskriminiraju.Zašto ne idu u školu ? ko im to brani , država sigurno ne ! zašto se žene sa 15 i dobivaju djecu sa 14, jer im država to naređuje?

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/N ... e-kolegice

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/P ... -i-Turnica

Nemate pojma što rade "romski klinci" po našoj Rijeci..

Zbilja neznam tko je tu diskriminiran , oni koji ne moraju plaćat ništa niti kartu niti moraju imati legalne barake niti struju niti se moraju prati k tome mogu slobodno krasti , napadati i terorizirati.

Ljudi koji nisu nikad imali kontakt sa romima ne znaju što govore , vjerujte mi..

Da se razumijemo nisam rasista ili nešto slično ali velik postotak kriminala u Rijeci čine upravo,naravno da ima i normalnih koji ne kradu tipa onaj odvjetnik ali to mizeran broj.
Oni su jednostavno takvi i njih se ne može uklopiti u društvo..

gost
 

Re: Nacionalne manjine u Rijeci

Post broj:#33  PostPostao/la gost » 9.7.2012, 20:49

ŽIDOVSKA MANJINA
Ivana Filipovića 9

Židovska općina Rijeka brine za očuvanje vjerskih obreda i tradicija svojih pripadnika, radi na unapređenju židovskih misli, jezika i kulture. Tu je i briga o zaštiti i obnovi židovskih kulturnih, povijesnih i umjetničkih spomenika. U proteklom je petogodišnjem razdoblju puno učinjeno na obnovi sinagoge, koja je jedna od tri sačuvane u RH. Riječka sinagoga vrijedan je spomenik kulture i tradicije Židova ovoga grada, koji je stjecajem sretnih i nerazjašnjenih okolnosti "preživio" razdoblje od 1939. do 1945. godine, za razliku od prvog Židovskog hrama - Sinagoge izgrađenog 1903. uništenog 1944. godine. Danas Sinagoga predstavlja sjedište Židovske općine u Rijeci. U organiziranju društvenog života svojim članovima (s naglaskom na radu s djecom i mladima) radi na unapređenju duhovnih i kulturnih veza s Izraelom i židovskim zajednicama u inozemstvu, kao i drugim židovskim organizacijama.

sinagogad.jpg
sinagogad.jpg (98.52 KiB) Pogledano 4648 puta


Inače, LPR ekipa je imala priliku posjetiti sinagogu 11.prosinca,2011. LPR posjet sinagogi

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23459
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Nacionalne manjine u Rijeci

Post broj:#34  PostPostao/la Adamić » 2.11.2012, 13:59

Idu Turci,vise im....sablje

Naš grad i okolica kad bi razmislili kakve dodirne točke imaju s Turcima pa rekli bi nikakve jer baš i nemamo nekakve jake čvrste poveznice sa Turcima, no ako bi se mislilo na neke dodirne točke to bi onda bila Turska kuća u Rijeci , Turska kuća u Bakru te naša legenda o morčiću koja seže u 16. stoljeće i ovako objašnjava postanak morčića:
"Turci su na Grobničkom polju. U gradu strah, jer od Turčina ništa dobroga - samo pljačka i palež. Već dugo se čuju vijesti o njihovim upadima u našoj blizini, o krvavim borbama oko Senja, u Perušiću... Svi muški su na kuli. Srčano odoljevaju napadima, sve je manje snage, a pomoći niotkud. Žene i djeca zatvorili se u kuće i mole za spas. za Božju pomoć. `Kamenje neka s neba zatrpa zlo, živi da ostanemo`! Opsada traje... dani prolaze i onda Božjom rukom vođena strijela odapeta iz ruke plemenitog Zrinskog pogađa sljepoočnicu turskog paše. Vidjevši da im je vođa mrtav, Turci se razbježaše poljem. Uto i nebo usliši molitve Riječanki, te se otvori i zatrpa Turke kamenjem. Na polju su ostali samo razbacani bijeli turčinovi turbani. Kao uspomenu na tu pobjedu, riječki su muževi svojim ženama dali izraditi naušnice-morčiće."

Bilo kako bilo Turci su često upadali na ove naše hrvatske krajeve koji su možemo reći postali bedem u borbi protiv turskog nadiranja , europska utvrda da Turci ne krenu dalje prema srcu Europe. Dio Hrvata bio je mnogo godina pod turskom vlasti,dio mnogo duže(u Hercegovini od 1482 do druge polovice 19. stoljeća). Tako da su turske riječi ušle u hrvatski jezik i u naš svakidašnji život u Rijeci. Ne zaboravimo Bosnu u kojoj je izvršena islamizacija koja se osjeća snažno i dan danas a s kojom Hrvatska danas ima ima najveću granicu.

ottomanempirein16831.png
ottomanempirein16831.png (171.57 KiB) Pogledano 4647 puta

Veliki dio Hrvatske bio je po turskom vlasti neko vrijeme (unutrašnjost Dalmacije,Lika,Slavonija)

Tako imamo turcizam usvojenica u hrvatskom jeziku preuzete iz turskog jezika, koji je utjecao na sve jezike prostora na kojem se rasprostiralo Osmansko Carstvo u srednjem i novom vijeku.
Najčešći su u štokavskom narječju, a rijetki u drugim narječjima. Mnogi su turcizmi prihvaćeni u standardnom jeziku, neki su rasprostranjeni samo regionalno i dijalektalno, a neki su potisnuti iz upotrebe. Neke riječi iz turskog jezika, su uzete iz perzijskog, grčkog i arapskog jezika.

alat ← âlet ← arap. ālāt
bakar ← bakır
boja ← boya
bubreg ← böbrek
budala ← budala ← arap. badal
bunar ← pınar
čak ← çak ← perz. čak
čarapa ← çorap ← perz. đūrāb
čičak ← çiçek
čelik ← çelik
ćup ← kȕp ← perz. kūp
dadilja ← dadı ← perz. dādā
dućan ← dükkyan ← arap. duhkān
dugme ← düǧme ← perz. tukme
deva ← deve
džep ← cep ← arap. ǧäyb
fitilj ← fitil ← arap. fätīl
jastuk ← yastık
jogurt ← yoǧurt
krevet ← kerevet ← grč. kreváti
kat ← kat
kula ← kule ← perz. koleh
kutija ← kûtu ← grč. kouti
majmun ← maymun ← arap. maimūn
oluk ← oluk
ortak ← ortak
pamuk ← panbuk ← perz. pambeh
papuča ← pabuç ← perz. pāpūš
patlidžan ← patlıcan ← perz. bâdendžân
pekmez ← pekmez ← perz. begmāz
rakija ← raki ← arap. arak
sat ← sâat ← perz. sât
šećer ← şeker ← perz. šekar
tava ← tava ← perz. tābe
tavan ← tavan
torba ← torba
zanat ← sanat ← arap. sana


Neki turcizmi koji nisu ušli u standardni jezik ili se osjećaju kao strane riječi:


hrvatski turski izvornik
barjak ← bayrak ← perz. bajrak
ćevap ← kebap ← perz. kabâb
merak ← merak ← arap. mariki
melek ← melek ← arap. málak
memla ← nemli ← perz. nemli
paša ← paşa ← perz. padšah
ekser ← ekser
pare ← para ← perz. pāre
kašika ← kaşık ← perz. kašek
kijamet ← kıyamet ← arap. kijāma
ćufte ← köfte ← perz. kūfte
kapija ← kapı
jorgovan ← erguvan ← perz. argovan
avlija ← avlı ← grč. aulḗ
komšija ← komşu
jok ← yok
pendžer ← pencere ← perz. pendžereh
sokak ← sokak ← arap. zukāk

Da se vratim, na početak posta , kako sam bio rekao na početku da baš i nemamo nekakvih dodirnih točaka s Turcima, kad se pogleda naš jezik itekako imamo jaku vezu s njima koja se osjeti i dan danas.

P.s. ovih dana hrvatska nacija prikovana je uz dalekovidnice gledajući tursku seriju "Sulejman Veličanstveni" : o )
Slika

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Nacionalne manjine u Rijeci

Post broj:#35  PostPostao/la nikola » 4.11.2012, 16:13

Adamić napisao:Idu Turci,vise im....sablje ...

Gled`o jučer na TV...
čak je i čak turcizam! :lol:
Glede Sulejmana, razumijem ga u potpunosti. Nije čudo da je išao u osvajanje Europe, pa 300 žena mu je kljucalo po mozgu u haremu, ahahahahaha :lol: :lol:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23459
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Nacionalne manjine u Rijeci

Post broj:#36  PostPostao/la Adamić » 27.4.2014, 14:57

Na HTV jučer je bio zanimljiv televizijski prilog o Mađarima i njihovoj ostavštini. Luka, željeznica, predivne zgrade sve to imamo zahvaljujući njima. Više od 120 godina kasnije to još nitko nije nadmašio.

Manjinski mozaik: Mađari u Rijeci


Reportaža o Mađarima u Rijeci spoj je prošlosti i sadašnjosti i govori o tragovima koje su Mađari ostavili u Rijeci te o životu Mađara danas. Rijeka je 1870. godine u potpunosti pripojena Mađarskoj čija je uprava ubrzano razvijala Rijeku u svoj najveći pomorsko-lučki centar. Osim riječke luke izgrađen je željeznički kolodvor, zgrada HNK Ivana pl. Zajca, Guvernerova palača, zgrada Prve riječke gimnazije, Filozofski fakultet i druge školske ustanove. Mađari su u Rijeci izgradili i glavnu tržnicu, zgradu Jadrolinije te niz reprezentativnih zgrada. U Rijeci danas živi 225 Mađara, a još toliko u cijeloj Primorsko- goranskoj županiji. Djeluju kroz udruge Baross i Demokratsku zajednicu Mađara.

Reporterka: Irena Hrvatin

Montaža: Vlatka Zadro
Snimatelj: Ivan Meteš
Izvršni producent: Miroslav Rezić
Realizatorica: Martina Miljković
Urednica projekta: Štefanija Blagaš

[youtube]A_vkWWTc7o0&feature=youtu.be[/youtube]
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23459
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Nacionalne manjine u Rijeci

Post broj:#37  PostPostao/la Adamić » 31.7.2014, 13:15

O talijanskoj zajednici , Talijanskoj uniji, neka vas ne buni naziv Istra u naslovu, tiče se Rijeke i cijelog područja gdje ima najviše Talijana.


Talijanska zajednica u Istri

Talijanska zajednica u Istri, jedna od izvornih etn. i nac. zajednica na istarsko-kvarnerskom području, koja vuče podrijetlo dijelom iz romanske i dijelom iz mlet. civilizacije područja oko sjev. Jadrana.

Svojim je kult. naslijeđem i lokalnim istriotskim i istromletačkim govorima pridonijela stvaranju multietničkoga identiteta Istre. Romanizacija poluotoka započela je ubrzo nakon što su Rimljani osvojili Istru 177. pr. Kr., a istroromanska komponenta, koja se potom oblikovala u složenom postupku integracije, razmjene i kult. razvoja, poglavito u bizantsko i mletačko, a potom i u austr. doba, stvorila je baštinu nacionalnih, jez., kult. i dr. vrijednosti kojima je obilježen identitet poluotoka. Tijekom stoljećâ ta je romanska sastavnica u Istri imala važnu gospodarsku, demografsku i kult. ulogu, osobito u obalnim gradovima i gl. gradskim središtima u unutrašnjosti Istre.

Društv. stvarnost Talijana (i dr. naroda) u Istri posebno je obilježena pov. zbivanjima nakon I. svj. rata (fašizam) i nakon II. svj. rata (komunizam). God. 1944. osnovan je prvi Privremeni odbor Talijanske unije za Istru i Rijeku (Unione degli Italiani dell’Istria e di Fiume), organizacije koja je poslije postala glavnim polit. i predstavničkim tijelom tal. manjine. Nakon II. svj. rata i Mirovnog ugovora sklopljenog u Parizu 1947. razvili su se složeni gospodarski, polit. i nac. razlozi zbog kojih se u različitim fazama 1948–56. tal. stanovništvo uvelike iseljavalo (egzodus). Tal. sastavnica na području pripojenom Jugoslaviji postala je nac. manjinom (stanovništvo). Prvi službeni popis stanovništva u FNRJ iz 1948., proveden na samom poč. iseljavanja, iskazao je prisutnost 79575 građana tal. narodnosti na tom prostoru, a broj se potom svake god. smanjivao (od 35874 st. 1953. do 15132 st. 1981). U razdoblju obilježenom neugodnostima za pripadnike tal. manjine strukture zajednice ipak su održale, iako u suženom obliku, temeljne društvene, kulturne, školske i umj. ustanove te obranile (poglavito zahvaljujući djelovanju A. Bormea) subjektivitet i prava manjine, a 1964. pokrenule nove odnose suradnje s matičnom nacijom. God. 1974. slijedio je ponovni zastoj zbog smjene Bormea, gl. čimbenika u procesu preporoda i društv. napretka zajednice. Nova kriza manjine nadvladana je krajem 1990-ih, kada nastaju novi pokreti te političke i kult. snage koji su, i u samoj zajednici i u istar. društvu općenito, promicali nove obrasce suživota, dvojezičnosti i razvoja što su Talijanima na tim područjima pružili jasne perspektive rasta. Osnutak Grupe ’88 i potom Pokreta za Konstituantu omogućio je duboke polit. promjene, koje su u siječnju 1991., nakon prvih slobodnih izbora u povijesti manjine, potaknule stvaranje jedinstvene, demokratske i pluralističke zajednice, nazvane Talijanskom unijom (Unione Italiana). U Puli je 3. III. 1991. sazvana prva sjednica Osnivačke skupštine nove organizacije Talijana u Hrvatskoj i Sloveniji, kojoj je novi naziv (Talijanska unija) dan u Rijeci 15. VII. 1991. Iste je god. posljednji jugosl. popis stanovništva zabilježio prve znake oživljavanja manjine i njezina brojčanoga rasta (21303 izjašnjenih Talijana u Hrvatskoj, 3063 u Sloveniji). U Hrvatskoj je 2001. zabilježeno novo, iako suzdržano, smanjenje broja tal. stanovnika (Talijanima se izjasnilo njih 19636), a zabrinjavajuće je opadanje zabilježeno u popisu iz 2002. u Sloveniji, gdje se 2258 st. izjasnilo da su tal. narodnosti (tj. njih 24% manje nego 1991). Talijanska nacionalna skupina obuhvaća (2004) ukupno 39 zajednica Talijana u Istri, gdje djeluju više manjinskih škol. ustanova (dječji vrtići, osnovne škole s područnim školama i srednje škole), izdavačka kuća Edit, koja među mnogobrojnim izdanjima objavljuje i dnevni list La Voce del Popolo, te dr. važna sredstva javnoga priopćivanja, npr. Radio i TV Kopar. Osnovane su ugledne kulturne, znanstvene, pedagoške i umjetničke manjinske ustanove: Talijanska drama u Rijeci (Dramma Italiano), Centar za povijesna istraživanja u Rovinju (Centro di Ricerche Storiche), Centro per l’informatica, la programmazione e l’orientamento dei quadri dell’Unione Italiana (CIPO), Talijanski odsjek na Filozofskom fakultetu te odsjeci na tal. jeziku za obrazovanje učitelja i odgojitelja na Visokoj učiteljskoj školi u Puli. Posebna prava tal. zajednice, dvojezičnost i višekulturne i višeetničke značajke Istre posebno su zaštićeni i priznati Statutom Istarske županije. Položaj i prava zajednice zajamčeni su, između ostalog, odredbama Ustavnog zakona o ljudskim pravima i pravima etničkih i nacionalnih zajednica Republike Hrvatske te različitim međunar. sporazumima i ugovorima. Memorandum o sporazumu između Hrvatske, Italije i Slovenije o zaštiti tal. manjine potpisan je 15. I. 1992., a Sporazum između Republike Italije i Republike Hrvatske o manjinskim pravima potpisan je 5. XI. 1996.

E. Giuricin
http://istrapedia.hr/hrv/1078/talijansk ... istra-a-z/
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23459
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Nacionalne manjine u Rijeci

Post broj:#38  PostPostao/la Adamić » 31.7.2014, 13:32

NAKON IZBORA RIJEKA DOBILA VISOKU FUNKCIJU
Roberto Palisca predsjednik Skupštine Talijanske unije
Palisca je izabran na konstituirajućoj sjednici Skupštine Talijanske unije u Brtonigli, gdje je za predsjednika Izvršnog odbora ponovo izabran Maurizio Tremul
Roberto Palisca
RIJEKA » Riječanin Roberto Palisca novi je predsjednik Skupštine Talijanske unije. Na tu funkciju izabran je na konstituirajućoj sjednici Skupštine Talijanske unije održanoj u Brtonigli, gdje je za predsjednika Izvršnog odbora te krovne organizacije Talijana u Hrvatskoj Sloveniji ponovno izabran Maurizio Tremul.
Sve odluke donesene su konsenzualno, s velikom većinom glasova, i u Uniji su zadovoljni kako su prošli izbori koji su u svim zajednicama Talijana u Rijeci, Istri, otocima i Sloveniji održani krajem lipnja. Ukupno je glasalo oko 8.600 od 35.624 upisanih birača. Tradicionalno najslabiji odaziv bio je u Rijeci, najvećoj izbornoj jedinici, gdje je na izbore izašlo samo 12 posto članova, tek 866 od upisanih 7.220, no Rijeka je svejedno kao najveća izborna jedinica dobila mjesto predsjednika Skupštine Talijanske unije.
– Stvarno sam počašćen da su me kolege zastupnici predložili i odabrali za ovu odgovornu funkciju u Skupštini Talijanske unije. Bio sam član Skupštine i u prošla dva mandata, ali u prvom sazivu samo kao predstavnik Zajednice Talijana Rijeke, gdje sam ujedno bio i predsjednik Izvršnog odbora posljednjih osam godina, u drugom mandatu potpredsjednik Statutarne komisije, a u ovom trećem eto predsjednik Skupštine. Bit će to svakako veliki izazov, ali zasigurno i vrlo zahtjevna uloga, s obzirom na teška krizna vremena koja svi prolazimo – rekao nam je nakon izbora Roberto Palisca.
Po njemu, svakako će biti važno posebnu pažnju posvetiti svim institucijama manjine – talijanskim vrtićima i školama, zajednicama Talijana, Talijanskoj Drami te naravno EDIT-u i dnevniku La Voce del popolo, u kojem Palisca radi i djeluje još od 1978. godine. No, također i suradnji s državnim, županijskim i ostalim lokalnim tijelima u interesu talijanske nacionalne manjine.
– Važno će svakako biti i unapređenje odnosa između Hrvatske i Italije, suradnja s drugim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, Italiji i drugim zemljama, ali i poduzimanje svih potrebnih aktivnosti koje bi mogle unaprijediti položaj talijanske nacionalne manjine – rekao je za naš list Roberto Palisca.

T. TOMIČIĆ
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23459
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Nacionalne manjine u Rijeci

Post broj:#39  PostPostao/la Adamić » 31.7.2014, 13:37

TALIJANSKA UNIJA-UNIONE ITALIANA
Adresa:
ULJARSKA 1/4
51000 Rijeka

Tremul-Radin.jpg
Maurizio Tremul e Furio Radin (primo e terzo da sinistra), assieme al ministro degli esteri italiano Franco Frattini e al deputato italiano Isidoro Gottardo (fonte Globalpress).
Tremul-Radin.jpg (117.24 KiB) Pogledano 4583 puta

Furio Radin rođen je u Puli,1950.godine. 2014. ponovno je izabran za predsjednika Talijanske Unije.


Bez promjena na čelu Talijanske Unije, opozicija pobijedila samo u Rijeci i Rovinju

Tokom jučerašnjeg dana su održani izbori za sva tijela Talijanske Unije i zajednica Talijana u Hrvatskoj i Sloveniji. Dugogodišnji predsjednik Furio Radin obnašat će tu funkciju i u narednom razdoblju budući da je dobio 56 posto glasova ispred izazivača Gianclaudia Pellizzera koji je dobio 44 posto. Slični rezultati rezultati su postignuti i na izborima za predsjednika izvršnog vijeća Talijanske Unije gdje je Maurizio Tremul pobijedio Astrid Del Ben. Opozicija aktualnom i budućem vodstvu Unije najbolji rezultat je postigla u Rovinju gdje je za promjene glasalo čak 89 posto birača i Rijeci gdje je za nove ljude na čelnim mjestima glasalo 61 posto birača. Odaziv na izbore je na razini cijele Unije bio oko 24 posto, glasalo je oko 8.600 od 35.624 upisanih birača. Tradicionalno najslabiji odaziv bio je u Rijeci, najvećoj izbornoj jedinici, gdje je na izbore izašlo samo 12 posto članova, tek 866 od upisanih 7.220.

U Skupštinu Talijanske Unije su iz Rijeke izabrani: Gianna Mazzieri Sanković, Orietta Marot, Roberto Palisca, Corinna Gerbaz Giuliano, Lucio Slama i Laura Marchig Šesnić.

Rezultati izbora za Skupštinu Talijanske Unije u Rijeci:

1 Gianna Mazzieri Sanković 365
2 Orietta Marot 350
3 Roberto Palisca 349
4 Corinna Gerbaz Giuliano 318
5 Lucio Slama Comunita’ di tutti e per tutti 300
6 Laura Marchig Šesnić 254

http://www.rijekadanas.com/bez-promjena ... i-rovinju/
Slika

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 869
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Nacionalne manjine u Rijeci

Post broj:#40  PostPostao/la milic » 9.12.2015, 16:49

Ipak je ovdje mjesto ovom postu koji sam objavio u temi Kazališna grupa Viktora Cara Emina, Rijeka i obrisao tamo.

Prije svakog Božića i Uskrsa detaljnije počistimo stan. Svaki puta nešto me iznenadi jer pažljivije zagledam u ''papire''.
I evo što pronađoh ovaj puta.
Pustimo sliku neka govori.

Nekoliko puta sam pogledao tu predstavu jer mi je punica bila prevoditelj.
Ovo je plakat, ali u fascikli je i pozivnica i radni materijal i... ništa više jer ako idem još detaljnije gledati još ću nešto naći pa ode popodne. :lol:
P.S.
Pozivnica je bila za datum 9. svibnja 1994.g. u Filodrammatica-i. Ne znam je li to bila i premijera.

Eros v offu.jpg
SKPD Bazovica
Eros v offu.jpg (117.26 KiB) Pogledano 4522 puta
Daj balu mali!

Avatar korisnika
sposaric
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 213
Teme: 3
Pridružen: 30.10.2013, 10:54
Lokacija: Sv. Nikola, Rijeka

Re: Nacionalne manjine u Rijeci

Post broj:#41  PostPostao/la sposaric » 10.12.2015, 10:36

Miliću, zahvaljujem na ovome prisjećanju! No, dok sam pisao svoj komentar, srušio mi se je sustav Google Chrome! Uf, što je to nepouzdano, nije prvi puta. U MP3, propala mi je čitava kartica teksta!!! Stoga ću svoj komentar pripremiti u wordu, dodati nešto slika. Ima materijala koliko ti srce zaželi!
Za Slovenski dom Bazovica, vežu me prekrasne uspomene; s Dramskom skupinom ostvario sam sedam predstava koje su se izvodile u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH te u Italiji i Njemačkoj... Slovenski dom Bazovica je najljepši primjer simbioze jedne etničke zajednice s domicilnim narodom. Uostalom, Slovenci su itekako ostavili traga u hrvatskoj povijesti i kulturi, osobito u Riječkoj. O tome se premalo govori...
Spomen na onu strašnu tragediju gospođe Pie Bakič u meni budi veliku tugu, ali ipak barem malo radosti, jer imao sam čast upoznati poštenu i dobrostivu osobu kakvih ima malo ili ih uobće nema... ostalo je šutnja...

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23459
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Nacionalne manjine u Rijeci

Post broj:#42  PostPostao/la Adamić » 13.5.2019, 22:39

Talijani su autohton narod u Rijeci. (Članak 24. Statut Grada Rijeke )

Slika

Uvršteno u rubriku "100 činjenica o gradu Rijeci". :zastava:
Slika

Prethodni

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Umjetnost i kultura

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost