Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Međunarodni filozofski simpozijum 21. Dani Frane Petrića-Cre

Kulturne ustanove, zbivanja, predstave, izložbe, književnost i jezik, dijalekti nacionalne manjine itd.
Avatar korisnika
Akec
Volim grad koji teče !
Volim grad koji teče !
 
Postovi: 102
Teme: 2
Pridružen: 7.1.2012, 18:21

Međunarodni filozofski simpozijum 21. Dani Frane Petrića-Cre

Post broj:#1  PostPostao/la Akec » 2.10.2012, 18:34

21. Dani Frane Petrića - Međunarodni filozofski simpozij ove je godine kao glavnu temu imao: Ideja sveučilišta
Simpozij je zaključen donošenjem " Deklaracije o ulozi sveučilišta".
Sudionici simpozijuma pozvani su da deklaraciju učine dostupnu kolegama, medijima i institucijama.21 Dani Frane Petrića
Simpozij "Ideja sveučilišta"

Cres, 26.rujna 2012.IZJAVA SUDIONIKA "IDEJA SVEUČILIŠTA I HRVATSKOG FILOZOFSKOG DRUŠTVA O ULOZI SVEUČILIŠTA


Sudionici simpozijuma "Ideja sveučilišta" u okviru 21. Dana Frane Petrića u Cresu od 23. do 26. rujna 2012. odlučili su, nakon triju dana rasprava - u ovo vrijeme gospodarske i moralne krize koja prožimlje cijelo društvo i rastućih prijetnja ulozi i poslanju sveučilišta, pa čak i vrlo destruktivnih i neodgovornih zakonskih prijedloga, donjeti ovu javnu izjavu.

1. Sveučilišta kao najviše ustanove znanosti i prijenosa i širenja znanja u našoj civilizaciji moraju ostati znanstvenim ustanovama u kojima će se poučavanje temeljiti na istraživanju u skladu s međunarodnim standardima i primjereno svakomu području znanosti. U umjetnosti ono se mora temeljiti na stvaralačkome radu.

2. Sveučilišta su dugoročna infrakstruktura civiliziranoga društva. Stoga ona ne smiju biti svedena na sredstva u rukama trenutne politike ili privatnih poslovnih interesa.

3.Sveučilišta stoga moraju sačuvati svoju autonomiju u oblikovanju svojih studijskih programa i u izboru svojih čelnika i upravnih tijela. Ta se autonomija mora temeljiti na načelu supsidijarnosti između sveućilišta i njegovih sastavnica, fakulteta, odsjeka itd.

4. Sveučilišta, javna kao i privatna, moraju služiti javnome dobru, a ne privatnome interesu, a javna sveučilišta moraju dobivati potrebnu i primjerenu potporu od države kao ključne ustanove od javnoga interesa.

5. Sveučilišta imaju zadaću njegovati kritičko i kreativno mišljenje, neophodno za znanstveni rad i javnu djelatnost, pružiti naobrazbu za cio život, i ustrajati u traženju spoznaje i istine.

6. Sveučilišta imaju zadaću poticati fundamentalne znanosti, znanstvena otkrića i tehničke izume, razvijati osobnost profesora, znanstvenika i studenata, kao i služiti kao savjetodavne ustanove društvu, gospodarskim subjektima, političkim i vladinim tijelima, sve radi općega napretka, slobode, očuvanja prirode i zajedničkoga dobra. Ona moraju ostati predana svojemu poslanju i odgovornosti, a država i društvo ih moraju poduprijeti i omogućiti im da ispune svoje zadaće.

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Umjetnost i kultura

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju