Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Prve riječke mažuretkinje

Kulturne ustanove, zbivanja, predstave, izložbe, književnost i jezik, dijalekti nacionalne manjine itd.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23459
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Prve riječke mažuretkinje

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 8.11.2014, 19:59

mažuretkinje rijeka korzo.jpg
foto.ptičica, ZlatkoM
mažuretkinje rijeka korzo.jpg (190.55 KiB) Pogledano 6215 puta


Prve riječke mažoretkinje su postale možemo reći brand grada, nešto što nam se čini sastavnim dijelom svih značajnijih događaja u našem gradu. :zastava:

Prve riječke mažoretkinje osnovane su davne 1995. godine u sklopu Plesnog udruženja Rijeke "Rondé & Klub". Ideja o osnivanju mažoretkinja potekla je od našeg prerano preminulog barbe Jože Komljenovića te Mike Raukara i Gorana Rodina. Svoju su zamisao ostvarili već početkom rujna iste godine. Danas djeluju u Domu Željka Marča na Gornjoj Vežici, a tu su učile ono najosnovnije što i danas čini temelje tog plesa: hod, stupanje te formacijske figure.

Zakletva Prvih Riječkih Mažoretkinja
"Ja, Prva riječka mažoretkinje,
prisežen tebi, vojeni grade,
da ću svojun mladosti
kraset tvoje letnjice,
domaćin kanton i dragin "ča"
činit da se ne pozabe stari užanci.
Ti va moje, ja va tvoje duše
hodit ćemo vavek naprvo!"Na Korzu se održava Kapijada, polaganje zakletve Prvih riječkih mažoretkinja, kojom mažoretkinje tradicionalno prisežu na vjernost voljenom gradu. Riječke mažoretkinje nastupaju diljem Hrvatske i inozemstva i osvajačice su brojnih medalja na državnim prvenstvima i inozemnim natjecanjima.

riječke mažuretkinje damir-skomrlj novi listlist.jpg
Foto Damir Škomrlj N.L.

Svečanoj zakletvi mažoretkinja prisustvovao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Djeluju u nekoliko kategorija:
Mini - mini (za predškolsku dob)
Kadeti (od 1. do 4. razreda)
Juniori (od 5. do 8. razreda)
Seniori (od 1. srednje nadalje)
Slika

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 869
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Prve riječke mažuretkinje

Post broj:#2  PostPostao/la milic » 8.11.2014, 21:15

Adamić napisao:... Ideja o osnivanju mažoretkinja potekla je od našeg prerano preminulog barbe Jože Komljenovića...


12614 004.jpg
Trsat. grob. niša J.Komljenović
12614 004.jpg (197.5 KiB) Pogledano 6207 puta


Joža Komljenović
(Bihać, 1927.-Rijeka, 2003.) baletni umjetnik, solist i šef riječkog Baleta, baletni pedagog, koreograf, jedan od osnivača Prvih riječkih mažoretkinja.(E-niše 3-?)
Daj balu mali!

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23459
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Prve riječke mažuretkinje

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 8.11.2014, 21:22

odličan prilog. :gore

Joža Komljenović.JPG
Joža Komljenović.JPG (4.11 KiB) Pogledano 6206 puta

Joža Komljenović ostat će živjeti u sjećanjima generacija Riječanki kao čovjek koji ih je uputio u prve korake plesne umjetnosti

Vjerujem da će mnoge zanimati, pa neka se nađe...

UTORAK, 15.7.2003.
U POVODU SMRTI BALETNOG UMJETNIKA JOŽE KOMLJENOVIĆA
Otišao je legendarni »barba Joža«...
Joža Komljenović ostat će živjeti u sjećanjima generacija Riječanki kao čovjek koji ih je uputio u prve korake plesne umjetnosti
U Rijeci, 12. srpnja, u 76. godini, umro je poznati baletni umjetnik, solist i šef riječkog Baleta, baletni pedagog i veliki prijatelj djece – Joža Komljenović.
Rođen u Bihaću 1927. godine, Joža Komljenović počeo je plesačku karijeru u Osijeku, 1948. godine, da bi već u sezoni 1954./55. ušao u angažman kao solist riječkog baleta Narodnog kazališta Ivana Zajca. Od 1971. godine do mirovine, 1977., bio je šef riječkog Baleta, a na polju plesne umjetnosti ostao je aktivan praktički do posljednjeg dana.
Kao solist ostvario je niz zapaženih kreacija, vrlo često glavnih uloga u predstavama »Ohridska legenda«, »Peer Gynt«, »Mandarin«, »Žetva«, »Faunovo poslijepodne«, »Amerikanac u Parizu«, »Đavo u selu«, »Petruška«, »Giselle«, »Čovjek pred zrcalom«, »Abraxas«, »Licitarsko srce«, a u riječkom je kazalištu potpisao koreografije za balete »Havajski cvijet« i »Atomi« te za niz opernih predstava među kojima za »Aidu«, »Gicondu«, »Rigoletta« i druge.
Dolaskom u Rijeku za Jožu Komljenovića počelo je i razdoblje rada s djecom – bio je voditelj baletnog studija, baletnih i ritmičkih grupa pri Pionirskom kazalištu gdje je ostvario niz vrlo zapaženih predstava. Rad s riječkim baletnim ansamblom, ali i s djecom, priskrbio mu je i pedagoško-koreografsku stipendiju na temelju koje je od rujna 1968. do svibnja 1969. boravio na Državnom fakultetu kazališne umjetnosti A. V. Lunčarskog u Moskvi. Nakon povratka u Rijeku nastavio je raditi s djecom, u njegovom baletnom studiju stasale su generacije riječkih djevojčica među kojima su neke ostvarile profesionalnu karijeru, a iz njegove muške klase niknuo je Ostoja Janjanin, dugogodišnji prvak Baleta HNK Zagreb te Ronald Savković, danas prvak berlinskog Baleta.
Radeći s djecom, Joža Komljenović postavio je »Snjeguljicu i sedam patuljaka«, »Šeherezadu«, »Coppeliu«, »Ščelkunščika«, »Vilu lutaka«, »Pepeljugu«, »Pinokija«, »Petra Pana«, na Festivalu u Krakowu njegova je predstava »Licitarsko srce«, rađena s ansamblom Pionirskog kazališta u Rijeci, osvojila drugo mjesto, a »Cvrčak i mrav« proglašena je najboljom predstavom tijekom deset godina šibenskog Festivala djeteta.
Za tu predstavu nagrađen je i nagradom Grada Rijeke, a tu je Nagradu dobio i za režiju i koreografiju »Vragolaste djevojke« i »Coppelije«. Dodijeljen mu je i Srebrni orden grada Rijeke kao baletnom umjetniku-solistu, zatim Zlatna plaketa HNK Ivana pl. Zajca za izuzetnu umjetničku djelatnost prvaka baleta, pedagoga i koreografa te voditelja baleta od 1948. do 1978. godine; dobitnik je i nagrade grada Trsta za rad s djecom slovenske manjine Đačkog doma »Srečko Kosovel«.
Istim žarom kojim je pokrenuo baletni studio u Rijeci, Joža Komljenović posljednjih se godina posvetio radu s Prvim riječkim mažoretkinjama i riječkim navijačicama RINA-ma, među njima je bilo i djevojčica koje su o Joži Komljenoviću i njegovim predstavama slušale od svojih baka...
Danas, kad među nama više nema legendarnog »barba Jože«, on ostaje živjeti u sjećanjima generacija Riječanki kao čovjek koji ih je uputio u prve korake plesne umjetnosti, pedagog koji se isticao strogošću ali i darom da prepozna i najskriveniji talent i postavi ulogu baš za tu i takvu malu balerinu...

Svjetlana HRIBAR (Novi list)
Slika


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Umjetnost i kultura

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju

cron