Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Gradsko lutkarsko kazaliste Rijeka

Kulturne ustanove, zbivanja, predstave, izložbe, književnost i jezik, dijalekti nacionalne manjine itd.
Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 543
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Gradsko lutkarsko kazaliste Rijeka

Post broj:#1  PostPostao/la Kantrida76 » 24.9.2016, 13:02

Gradsko lutkarsko kazaliste Rijeka smjesteno je u ulici Blaza Polica 6, na Brajdi. Sjecam se odlazaka u kazaliste kao djete pa i organiziranih odlazaka sa skolom. Evo i par rijeci o lutkarkom kazalistu.

Tijekom tridesetih godina prošloga stoljeća, u zapadnom talijanskom dijelu grada Rijeke postojao je ustaljeni lutkarski ansambl, a program se odvijao na talijanskom jeziku. U istočnom dijelu grada zvanom Sušak, lutkarsko kazalište povremeno održava predstave na hrvatskom jeziku.

Rješenjem Narodnog odbora riječke općine “Stari grad” 29.ožujka 1960.g. službeno je utemeljeno lutkarsko kazaliste Domino. U pocetku predstave su se održavale u Narodnom muzeju, današnjoj Guvernerovoj palači. Službeno otvorenje stalne pozornice Kazališta lutaka Rijeka, u ulici Blaža Polića 6 (bivšem kinu “Odeon”) gdje se i danas nalazi u dijelu grada zvanom Brajda, obilježeno je izvedbom predstave “Veli Jože” Vladimira Nazora 23. travnja 1961.g. Predstave se izvode u kombinaciji zivih glumaca sa stapnim lutkama.

Sredinom 60-tih godina dolazi iz Zagreba kao umjetnički voditelj Berislav Brajković, koji na temelju svojih opsežnih kiparskih i likovnih spoznaja, glazbene kulture i poznavanja povijesti uvodi u riječko lutkarstvo tzv. iluminiscentnu tehniku tj. neku vrstu “crnog teatra” upotpunjenog zvukovima i svjetlosnim efektima .
Istančanost pristupa lutkarstvu u primjeni sretnog spoja dalekoistočne lutkarske tradicije i europske književno – glazbene zasade umjetnički je obogatila niz predstava: kolaž sastavljen od skladbi F.Liszta, “Slike s izložbe” M.P.Musorgskog, kada opredmećene note ocrtavaju ljudske llikove na crnoj draperiji razapetoj preko pozornice.

Tih godina u kazalištu lutaka “Domino”, kako su ga nazivali njegovi djelatnici, repertoar se gradio na dvije estetičke razine: Na istaživanju tekstova čiji su sadržaji bili vezani za jezični izričaj Hrvatskog primorja (”Zanat barba Šime”, “Barba Šime jednooki kit”), a izvode se i aktualni suvremeni igrokazi: “Crveni kišobrani” V.Strahuljak, “Vilinske kočije” N. Fabrija i sl.
Večinu premijera ostvarili su Berislav Brajković kao redatelj i slikar Ladislav Šoštarić s malobrojnim ansamblom: Paula Udović, Vera Kosier, Jana Puleva, Josip Pichler, Miroslav Kačić, Tomislav Matković. Istražuju se nove tehnike: crni teatar u kombinaciji s guignolom i javajkom, plošnim i štapnim lutkama, te povremeno i teatar sjena.
Riječko kazalište lutaka domaćin je prvog Susreta lutkara Hrvatske 1969. u Opatiji, koji će se ubuduće održavati svake dvije godine, pod nazivom “SLUK”

Tokom 70-tih godina pojavljaju se nova redateljska imena: Nevenka Benković, Ivan Musić, a gostuju Kosovka Kužat-Spaić, Vesna Kauzlarić, što pridonosi scensko-lutkarskoj raznovrsnosti. Redatelj Želimir Prijić autor je prvog i dosad jedinog lutkarskog filma naslova “Aska i vuk” 1979. sa rijeckim lutkarima.

80-ih godina nastaju predstave iz hrvatske dječje književne baštine (”Sunce djever i Neva Nevičica”, obnovljeno 1994. I.B. Mažuranić, “Ogledalce” G. Viteza, “Zeko, zriko i janje” B. Mihaljevića), te 1989. “Iz istarske škrinjice”, složena po istarskim pučkim legendama, potvrdujući dugogodišnje napore u isticanju folklorističkih elemenata vezanih za ovo podneblje. Predstave “Mali princ” A. Saint – Exuperya i “Mala krila” M. Jokiel zanimaju i odraslu publiku, a nižu se brojni gostujući redatelji i likovnjaci: V. Chytil, D. Mladinov, E. Majaron,T. Ristić, A. Zlatović,I. Balažević.

Godine 1993. kazalište je preimenovano u "Gradsko kazalište lutaka Rijeka". Od 1996. djeluje u obnovljenoj zgradi, u dvorani sa 180 sjedala gdje se svakodnevno održavaju predstave iz domaće i svjetske književne baštine za predškolsku i školsku djecu
http://www.gkl-rijeka.hr/wp/?page_id=14

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 543
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Gradsko lutkarsko kazaliste Rijeka

Post broj:#2  PostPostao/la Kantrida76 » 26.9.2016, 12:51

Prvo spuštanje umjetničkog zastora GKL Rijeka autora likovnog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića. Zastor je osmišljen i oslikan 2011 godine a 2014 godine ugledao je svjetla pozornice.

Zastor GKL.jpg
Zastor GKL.jpg (79.05 KiB) Pogledano 3917 puta


http://www.rijeka.hr/SvecanaPromocijaI

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 543
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Gradsko lutkarsko kazaliste Rijeka

Post broj:#3  PostPostao/la Kantrida76 » 29.5.2019, 19:31

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel primio je u Salonu Grada Rijeke u srijedu zaposlenike Gradskog kazališta lutaka Rijeka te im čestitao na izuzetnim rezultatima umjetničkog rada ove sezone, uz osvojene 22 nagrade i priznanja te im uručio prigodne darove.

Vojko Obersnel ustvrdio je da je ovo prigoda ne samo da se Gradskom kazalištu lutaka zahvali, nego i da se javnost podsjeti na vrijedne rezultate kazališta, na koje, kako je rekao, svi možemo biti ponosni. Ovo kazalište, rekao je, nije uvijek u središtu pažnje, kao, primjerice HNK Ivana pl. Zajca

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar ustvrdio je da se ovime dokazalo da je GKL Rijeka najbolje lutkarsko kazalište u zemlji i šire te da ne bi trebalo biti toliko skromno.
Ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir naglasila je da su svi djelatnici kazališta pridonijeli ovom uspjehu.

Istaknula je da su tri najnagrađivanije predstave ovog kazališta, »Avanture maloga Juju«, »Zamrznute pjesme» i »Wanda Lavanda» postavljene kao praizvedbe u dvije sezone, što je vrlo rijetko na domaćoj lutkarskoj sceni.

Među osvojenim nagradama ističu se nagrada dječjeg žirija za najbolju predstavu na PIF-u u Zagrebu za »Zamrznute pjesme«, nagrada ovoj predstavi za najbolju predstavu u cjelini na 21. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade ASSITEJ u Čakovcu i na 21. lutkarskom međunarodnom festivalu Zlatna iskra u Kragujevcu, te nagrade za najbolje predstave u cjelini »Avanturama maloga Juju» na 12. festivalu Mali Marulić u Splitu i 5. festivalu dječje umjetnosti FEDU u Sarajevu. Povelju za životno djelo »Zvonko Festini» Hrvatskog centra Unima dobio je glumac Zlatko Vicić za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

Nagrade za pojedinačne uloge su još dobili glumci Zlatko Vicić, Mario Jakšić i Tilen Kožamelj, cjelokupni glumački ansambli za ostvarenja u predstavi »Zamrznute pjesme«, autorica scenografije i lutaka za tu predstavu Alena Pavlović, redateljica i autorica teksta Tamara Kučinović, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić i autori originalne glazbe »Zamrznutih pjesama» Ivana Đula i Luka Vrbanić. Ivana Đula i Milica Sinkauz nagrađene su za najbolju prilagodbu teksta (»Avanture maloga Juju«).

izvor: Novi List


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Umjetnost i kultura

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju