Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Rječina – rijeka po kojoj je naš grad dobio ime

Šetnice, planine, plaže, životinje, biljke unutar PGŽ-e... posebna rubrika kućni ljubimci u kojoj možete pogledati gdje se sve nalaze veterinarske stanice te njihove ocjene , pseće plaže i parkovi te rasorave o ostalim kućnim ljubimcima poput mačaka, kanarinaca i sl.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23413
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rječina – rijeka po kojoj je naš grad dobio ime

Post broj:#316  PostPostao/la Adamić » 17.2.2021, 14:07

I ako možeš kad bude lijepo vrijeme snimit planine i okinut par fotki prema slovenskoj strani, da vidimo kako konfiguracija terena izgleda i od dakle sve vuče vodu. Kao i konfiguraciju terena prema moru. Nešto se vidi.

Naime kanali ispod su međusobno povezani podzemnim špiljama u kojima se u kišnim razdobljima nakupljaju vode i stvaraju akumulacijski bazeni voda sa slovenskog Snežnika, grobničkih planina i polja.
Slika

Avatar korisnika
Umole
Fiume e basta !
Fiume e basta !
 
Postovi: 128
Teme: 1
Pridružen: 20.12.2014, 19:41

Re: Rječina – rijeka po kojoj je naš grad dobio ime

Post broj:#317  PostPostao/la Umole » 17.2.2021, 16:33

Dobra ideja. Samo ću morati malo prekršiti zakon s dizanjem drona toliko visoko...

Avatar korisnika
Umole
Fiume e basta !
Fiume e basta !
 
Postovi: 128
Teme: 1
Pridružen: 20.12.2014, 19:41

Re: Rječina – rijeka po kojoj je naš grad dobio ime

Post broj:#318  PostPostao/la Umole » 2.3.2021, 16:02

Jedan moj video spojen s lijepom pjesmom Nine Romić- "I plovi Brod".

Video je napravljen na inicijativu FB grupe Ljubav za Ričinu a u sklopu podizanja svijesti o konstantnim i nekontroliranim devastacijama Rječine i njezina vodotoka kojima nitko ne može stati na kraj. Većini je poznato da se po Rječini stalno nešto ruje i kopa te se grade nepotrebni trapezni kanali i razne druge građevine samo zato da bi se preko Hrvatskih Voda i Vodogradnje namještali poslovi raznoraznim prijateljima, kumovima i sl. Na taj način se izvlači lova koju svi mi plaćamo u proračun a nismo ni svijesni o kakvoj količini novca s kojim Hrvatske Vode raspolažu se radi (negdje sam pred par godina pročitao opširan članak o tome, između ostalog se spominjalo da nema Hrvatskih Voda - PDV bi se mogao dosta smanjiti, članak je, naravno, "nestao").

U normalnom svijetu se takve stvari više nigdje ne rade, ljudi se prilagođavaju rijekama a ne rijeke ljudima te se troše veliki novci da bi se sve vratile u prvobitno tj. prirodno stanje. Da bi stvar bila gora kod nas se takve stvari grade u sred šume, daleko od očiju javnosti, gdje nema nikakvog govora o bilo kakvoj ugrozi sela i stanovništva od strane Rječine (i na žalost ne samo Rječine, gradi se i na drugim prirodnim vodotokovima u sred šuma). A svaki takav zahvat košta milijune i to bez ikakvih javnih natječaja, pod krinkom hitnih intervencija (ako je hitno, zašto neki zahvati traju mjesecima???). Izgradnjom raznih kanala i regulacijom Rječine nestaju prirodni tzv. virovi u kojima obitava potočna pastrva i bjelonogi rak koji je na popisu strogo zaštićenih vrsta i kod nas je još prisutan samo u Rječini i u Gackoj. Osim ugroze njihovog staništa, voda se kroz umjetno regulirane tokove ubrzava i razbija obalu na drugom mjestu, znači efikasnost i spriječavanje erozija i klizišta = 0 bodova.

Kap koja trenutno "preliva čašu" je projekt izgradnje brane u Kukuljanima kojim bi se potopilo cijelo izletište vezano za izvor kao i sami izvor. Ubio bi se i sav život u Rječini te bi ona kao takva nestala - znamo kako to izgleda od brane u Valićima pa nizvodno - suho korito skoro skroz bez života u njemu. Brane i akumulacijska jezera se isto tako u Europi više nigdje ne grade jer je znanstveno dokazano da se zbog truljenja dna takvih jezera proizvode velike količine stakleničkih plinova, znači ekološke nisu nikako. Izgleda da osim što smo na papiru u EU to zapravo po ničemu nismo.

Gledaj na youtube.com

Prethodni

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Priroda

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju