Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Ossoinack Andrea (1876-1965) poslanik u mađarskom parlamentu

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Osobe su poredane abecedno po prezimenima.
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu.
Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Ossoinack Andrea (1876-1965) poslanik u mađarskom parlamentu

Post broj:#1  PostPostao/la nikola » 18.2.2011, 18:54

Andrea Ossoinack (1876-1965) bio je posljednji Riječki poslanik u mađarskom parlamentu. Osnivač autonomne lige, u ožujku 1919. imenovan je za "predstavnika Fiume" na mirovnoj konferenciji u Parizu, gdje se sastao sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, Woodrow Wilsonom 4. travnja 1919 - dan nakon sastanka Vijeća četvorice, gdje se predsjednik Wilson odlučno protivio talijanskoj pretenzije na Fiume.

Njegov otac, Luigi Ossoinack (1849–1904), financijer Autonomne stranke u Rijeci, lovator do neba, rižana, rafinerija, mlin, brodarska kompanija (uveo liniju Fiume-Liverpool)...svuda je imao prste i utjecaja, a i Zanella i Maylander njegovi su zaposlenici. Godine 1904. počinio samoubojstvo. Zašto, ne zna se.


Još je za napomenuti da je grob obitelji Ossoinack najveći na Kozali. Ne najveći, nego naj naj naj...veći. Mnogo velik!
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Vila u Mošćenićkoj dragi

Post broj:#2  PostPostao/la nikola » 18.2.2011, 20:36

Još jedan podatak o Andrea Ossoinack. Bio je na čelu riječke masonske lože "Sirius".
Također, prvi Hrvat koji je postao vlasnikom jedne rafinerije bio je Antonio Ossoinack. (sad, malo mi je zmućeno jer bio je autonomaš, a ne znam kako se izjašnjavao glede nacionalnosti, no sumnjam da se pisao Hrvat! Ispravite me ako griješim). Nemiran poslovni duh odveo ga je iz rodne Rijeke na Kaspijsko jezero, u Baku. Tamo je njegovom postala četvrtina jedne od lokalnih rafinerija, a tu je započeo graditi i tvornicu kemijskih proizvoda. U poslovnom usponu prekinula ga je Oktobarska revolucija. Nova vlast prisilno je oduzimala imovinu privatnicima, pa je 1921. na red došao i Ossoinack. Nakon dva dramatična pisma ujaku na Kvarner, te je godine nestao.

Evo i slike gdje u četvercu vesla u riječkoj lukci (slika iz teme Fotografije i slike osoba, lica prošlosti)
Slika
Societa canottieri fiumana Eneo
Četverac sa kormilarom, 1905-1907,
veslači su Renato Fonda, Antonio Ossoinak, Antonio Matessich, Luigi Cussar
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Andrea Ossoinack

Post broj:#3  PostPostao/la nikola » 18.2.2011, 21:07

Siguran sam da ima još vagon podataka o njemu i obitelji, slobodno nastavite..npr. bio je vlasnik one vile u Mošćeničkoj Dragi, onoj na početku šetnice uz more, svoj prekrivenoj školjkama i kamenčićima.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost
 

Re: Andrea Ossoinack

Post broj:#4  PostPostao/la gost » 23.2.2011, 22:16

Uspon obitelji Ossoinack započinje krajem XVIII. st., povezan je s pomorstvom i trgovinom. Prvi poznati član obitelji bio je Andrija Osojnak (1736.-1796.) iz Voloskog, pomorski kapetan i trgovac uljem i vinom. Jedna je pretpostavka da se neko iz obitelji ( Andrija ili možda neki njegov predak) doselio u Volosko iz unutrašnjosti (u blizini Matulja postoji selo Osojnaki), a druga da su se davno doselili iz Kranjske. Andrija Osojnak (Ossogniak ili Ossojnah) je 1774.godine živio u Voloskom na kućnom broju 64(25). Umro je u Poreču. Iz braka sa suprugom Antonijom imao je sina Josipa.

Josip Osojnak(1774.-1846.). Također kao otac , pomorski kapetan i trgovac. Brodovlasnik koji je trgovao između Rijeke i Dalmacije i susjednih talijanskih pokrajina. Jedan jedrenjak su mu spalili Francuzi u blizini otoka Visa, a ostale jedrenjake koj su bili na vezu na Fiumari, spalili Englezi tijekom opsade grada 1813. Godine. To ga je financijski dotuklo. 1795. g. ženi se Marijom rođ. Smućić (Šmogorić) 1774-1817. iz Voloskog, s kojom ima dvanaestoro djece. Nakon njene smrti ženi se s Katarinom rođ. Puž. Dvadesetih godina XIX st. seli u Rijeku u gdje i umire.

gost
 

Re: Andrea Ossoinack

Post broj:#5  PostPostao/la gost » 23.2.2011, 22:51

Među brojnom Josipovom djecom , najistaknutije mjesto pripada Natalinu Gennaru Ossoinacku (Volosko, 1.1.1816 - Rijeka, 15. X 1897.), njegovom najmlađem sinu. Budući da je otac bankrotirao i njegova imovina razdijeljena i rasprodana , rani gubitak majke morao se rano osamostaliti. Kao dječak seli u Rijeku gdje plovi na jedrenjacima starije braće i vremenom stiče znatnu ušteđevinu.Počinje se baviti veletrgovinom vinom i kupuje veliku gostionicu koja se nalazila na Fiumari (tadašnjoj luci) gdje su pristajali trabakuli s vinom iz Dalmacije.
Bio je samouki trgovac koji je sam naučio čitati , pisati i računati. Sa 18 godina počinje se baviti trgovinom; sa 20 je već ortak svojih bivših poslodavaca i napokon samostalni poduzetnik , vlasnik gostionice i vinarije. Govorilo se da se odlikovao velikom snagom. Navodno je mogaovelike vinske bačve prenositidržeći ih prstima za otvore kao da su prazne.
1843. ženi se Riječankom Marijom Repak (1822.-1849.), kćerkom
stolarskoga majstora, posjednika i trgovca Frana Repaka Antonova i Anne rođ.Rossini Jakovove. Tast mu je nekad bio vlasnik male tvornice likera i rakije, te velike stolarske radionice, a punica rodom iz Pesara u Italiji, daljnja rođakinja čuvenog skladatelja Gioacchina Rossinija. Supruga mu umire tijekom epidemije kolere u Rijeci ostavivši iza sebe petogodišnju kćer Francescu (Fanny), jednogodišnjega sina Giuseppea Nerea i nekoliko tjedana starog Luigija. 1851. godine Gennaro se drugi puta ženi Frankom (Francescom) Simonich (1826.-1891.), kćerkom kožarskoga majstora Ivana Simonicha , rodom iz Gradnika kod Metlike u Beloj Krajini i Riječanke Marije Mussinich Jurjeve. Iz toga braka potekli su Giovanni (Antonio Martino), Martino (Nereo Clemens), Enrico, Antonio i Filomena Ossoinack.

Natalin Gennaro Ossoinack

gennaroossoinack.jpg
gennaroossoinack.jpg (41.27 KiB) Pogledano 1825 puta


Kuća obitelji Ossoinack na Fiumari (prva sa desne strane)

fiumarakrajemxixstkuaos.jpg
fiumarakrajemxixstkuaos.jpg (61.64 KiB) Pogledano 1825 puta

gost
 

Re: Andrea Ossoinack

Post broj:#6  PostPostao/la gost » 23.2.2011, 23:27

Godine 1848. zajedno s riječkim posjednikom Antonom Dujmićem, zvanim Pajer 1795-1861., Ossoinack kupuje za 85000 forinti od obitelji Kertiza posjed Lopaču u blizini Rijeke, od kuda dobavlja drvo za izvoz svojim brodovima. Na tom nekadašnjem isusovačkom posjedu Ossoinack je uredio raskošnu obiteljsku vilu, okruženu vinogradima, kestenima i bujnim zelenilom. Dujmić je kasnije svoj udio u vlasništvu imanja prodao nekom Frančiškoviću, a ovaj 1886. prodaje Luigiju Ossoinacku.
Osim Lopače i obiteljske kuće na Fiumari (kbr. 390, kasnije 5), Ossoinackovima je još pripadala dvokatnica sa skladištem u Starom gradu {Via del Pozzo), te velika trokatnica na Piazza Elisabetta, na mjestu današnje glavne zgrade Riječke banke (Jadranski trg).
Gennaro Nadalin Ossoinack umro je u 84. godini od moždane kapi, nadživjevši obje supruge i nekoliko svoje djece. Od šestorice njegovih sinova trojica će izabrati pomorski poziv (Giuseppe Nereo, Giovanni i Martino), dvojica se posvećuju trgovini (Luigi i Enrico), a najmlađi Antonio, završava studij kemije i radi u petrolejskoj industriji. Starija kći Fanny udala se za pomorskoga kapetana i posjednika Carla Rudana, dok je mlađa, Filomena, ostala neudata. Filomena bijaše darovita i vrlo obrazovana. Govorila je tečno talijanski, hrvatski, njemački, francuski i mađarski, te izvrsno svirala glasovir. Umrla je u dvadeset i devetoj godini života.

Franceska (Fanny) Ossoinack
franceskafannyossoinack.jpg
franceskafannyossoinack.jpg (49.96 KiB) Pogledano 1824 puta


Giuseppe Nereo Ossoinack
giuseppenereoossoinack.jpg
giuseppenereoossoinack.jpg (44.55 KiB) Pogledano 1824 puta


Luigi Ossoinack
lajosossoinack.jpg
lajosossoinack.jpg (18.43 KiB) Pogledano 1824 puta


Antonio Ossoinack
Slika

gost
 

Re: Andrea Ossoinack

Post broj:#7  PostPostao/la gost » 23.2.2011, 23:54

Giuseppe Nereo (Rijeka, 17. VIII. 1848. - Atlantik,1888.) najstariji Gennarov sin Realnu gimnaziju i Nautičku školu završio je s odličnim uspjehom. Kapetanski ispit polaže u dvadeset i prvoj godini, među najmlađima u svojoj generaciji.
Zapovjeda očevim barkom Andrea O na putu prema Istočnoj Indiji sve do Bangkoka. 1880.godine, otac mu prodaje 6 karata vlasništva spomenutog barka Andrea O., kojim plovi na pruzi do New Yorka, dok brikom Nereo O. plovi za Philadephiju i Montreal. Početkom osamdesetih godina zapovijedao je parnjačom na jedra Stefanie, u vlasništvu riječkoga Parobrodarskoga društva Adria, više puta preplovivši Atlantik i Indijski ocean.
Na svome posljednjem putovanju brodom The Lord Warden, krenuo je do J. Amerike (Montevideo), s namjerom da nastavi put Philadelphije i vrati se u Rijeku. Na žalost, brod je na tom putu nestao negdje u Atlantiku. Nitko nikada nije doznao gdje, kako i kada.
Iz braka s Annom Giacich Antonijevom, kćerkom opatijskoga brodovlasnika i posjednika, kojom se oženio 1881. godine, imao je kćeri Mariju, udatu za austrijskoga pomorskoga časnika i profesora na riječkoj Pomorskoj akademiji Franza Lauffera, Serenu i sina Nerea. Nakon njegove prerane smrti o djeci se brine stric Luigi.

Giuseppe Nereo Ossoinack sa suprugom Anom Vincenzom rođ. Giacich
giuseppenereoossoinacks.jpg
giuseppenereoossoinacks.jpg (37.75 KiB) Pogledano 1824 puta


Njegov sin Nereo Ossoinack (1887.-1917.) bio je pravnik. Nakon mađarske gimnazije u Rijeci, studirao je pravo u Zagrebu i Budimpešti. 1909. postao je doktorom prava na Sveučilištu u Koloszvaru (Clausenburg, danas Cluj u Rumunjskoj). 1911. postaje praktikant kod Riječkoga tribunala, zatim obnaša funkciju javnoga bilježnika. Govorio je
hrvatski, mađarski i talijanski. Za svoje zasluge u Prvom svijetskom ratu odlikovan je carskim srebrnim i brončanim ordenima Signum laudis mit Kriegs-decoration. Umro je od tuberkuloze u Beču.

gost
 

Re: Andrea Ossoinack

Post broj:#8  PostPostao/la gost » 24.2.2011, 00:53

Nastavak slijedi

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Andrea Ossoinack

Post broj:#9  PostPostao/la nikola » 24.2.2011, 05:17

:bravo: :bravo: Iscrpno, dobro, slike...čekam nastavak. :gore
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost
 

Re: Andrea Ossoinack

Post broj:#10  PostPostao/la gost » 25.2.2011, 00:55

Slika

Luigi Ossoinack stariji (Rijeka, 26. VI. 1849. - Lopača, 29. X. 1904.), drugi sin Gennara i Marije Repak najuspješniji je i najpoznatiji član ove obitelji. Bio je obdaren sjajnom trgovačkom i poslovnom intuicijom. Neobično utjecajna osoba svoga vremena, čovjek najvišega ugleda i štovanja među domaćim i stranim privrednicima diljem poslovnoga svijeta. Jedna je od najznačajnijih pojava u povijesti riječke privrede. Njegov se doprinos može usporediti s čuvenim Andrijom Ludovikom Adamichem, ocem moderne Rijeke. U mladosti je pjevao kao tenor u gradskome orkestru. Bio je veliki prijatelj i pokrovitelj umjetnosti, kazališta i slikarstva. Govorio je tečno talijanski, hrvatski engleski, francuski i njemački, a služio se mađarskim i ruskim jezikom.
Nakon pučke škole odlazi u Ljubljanu, gdje dvije godine pohađa Mohrov kolegij, a zatim u Grazu apsolvira Višu trgovačku akademiju. Boravio je stanovito vrijeme u Trstu, Odesi, Hamburgu, Londonu i New Yorku, usavršavajući strane jezike i upoznavajući se s vanjskom, osobito pomorskom, trgovinom.
Jedan od glavnih promotora riječkog pomorskog razvitka i nove industralizacije. Njegove inicijative i sugestije direktno su utjecale na razvoj Riječke privrede.
Po povratku iz Londona 1873. postavljen je za generalnoga zastupnika pomorsko-trgovačkih kuća iz Genove i Napulja u Rijeci. Član trgovačke komore od 1885.godine 1877.godine utemeljuje redovnu morsku liniju između Rijeke i Liverpoola. Bio je zastupnik rodarskih kompanija The Cunard Steamship Company i Bailey & Leetman Line koja otvara redovitu brodsku liniju između Londona i Rijeke. 1878.godine prema njegovim sugestijama otvaraju se prva moderna lučka skkladišta u Rijeci. Godine 1881. (na Ponsalu/Mlaki nasuprot svjetionika), Ossoinack utemeljuje i Ljuštionicu riže (Pilatura di riso) , najveće riječko poduzeće u prehrambenoj industriji, kojim kao vlasnik i ravnatelj upravlja do smrti. Nakon ljuštionice podiže i tvornicu za proizvodnju rižinog škrobnog brašna čije je pakiranje bilo poznato kao Slonovski škrob zbog ofiska bijelog slona. Da bi privukao kupce, u svako tisućito pakiranje škroba stavljao bi zlatni dukat.
1888.godine osniva Tvornicu sanduka i bačava (Fabbrica meccanica di boti, barili e cassette in legno) sa sjedištem u Via Serpentina, kojoj je suvlasnik bio riječki trgovac Eugenio Bacchich, bliski rođak njegove supruge Ane.
1891., uz pomoć tadašnjeg ugarskog ministra trgovine Gabora Barossa, te uz sudjelovanje engleskoga kapitala, Ossoinack osniva vlastito pomorsko društvo Orient (Orient Magyar hajózàsi részvénytàrsàg), sa sjedištem u Riva Szàpàry 10, te nabavlja dva parobroda za trgovinu s azijskim zemljama.
Kada je 1897. Dovršena palača Adria, Ossoinack u njoj otvara svoj ured. Svi Ossoinackovi radnici i službenici dobivali su određeni postotak od dobiti što je bilo nešto nečuveno u to doba. To je povećavalo zadovoljstvo u poslu.
Dugi niz godina vrlo je aktivno sudjelovao u javnom, društvenom i političkom životu grada. Bio je, pored ostaloga, predsjednik Općinske financijske komisije, počasni prisežnik i vještak, kod Riječkoga tribunala, član Općinske delegacije, predsjednik konzorcija Società dei mutui prestiti, predsjednik Società dei molini riuniti Hungaria, član cenzornog odbora Banca austro-ungarica, član riječkog Casinò Patriottico, predsjednik Direkcije Udruženja trgovaca i industrijalaca, član Vijeća industrijalaca, član upravnog odbora Trgovačke burze, član Kluba za prirodne znanosti u Rijeci. Zbog zasluga u privredi odlikovan je viteškim ordenom Reda Franje Josipa i počasnom titulom "cavaliere d industria". Kada je podignuta nova zgrada općinskoga kazališta, Ossoinack je bio zakupio jednu od najljepših loža.
Pošto je od sredine sedamdesetih godina obavljao istaknute funkcije u mnogim privrednim pothvatima i institucijama mađ. kapitala, Ossoinack se u početku priklanjao riječkim ungarezima. Svoja politička uvjerenja nikada nije iskazivao kao radikalni pristaša režima. Svoju lojalnost prema ugarskoj vladi uvijek je povezivao s vlastitim poslovnim interesima. Ipak, devedesetih godina, Ossoinack počinje mijenjati svoja politička uvjerenja te čak postaje i vatreni autonomaš, a neko vrijeme i lider riječke Autonomaške stranke. Kada je 1901. došlo do krize u riječkoj Autonomaškoj stranci, Ossoinack prelazi na čelo oporbene manjine koja daje podršku mladom Riccardu Zanelli. Posljednjih godina života njegovi su politički stavovi bili izrazito konzervativni. Gradski zastupnik bio je punih dvadeset i pet godina.
Oženio se 1875. godine, Anom Baćić (1849.-1920.), nećakinjom Nikole Bačića, najbogatijeg riječkog trgovca žitom, sa kojom je imao sinove Gennara ml., Andreu, Renata, Nicoloa, Tassila i Renza, te kćer Luigiju.
Zadnjih godina života postajao je sve usamljeniji i nezadovoljniji, vjerovatno i zbog teške i neizlječive bolesti (sifilis). Mnogo slobodnog vremena provodio je na obiteljskom imanju u Lopači, odmarajući se u prirodi ili odlazeći u lov, gdje se 28. X 1892. desio neugodan događaj. Na svom posjedu je naišao na 17-godišnjeg dječaka iz Martinovog sela kako bere kestene sa njegovog stabla i na njega pucao iz lovačke puške. Dječak je ranjen u glavu ileđa. Ossoinack je zbog tog događaja bio 1894. na sudu zbog pokušaja ubojstva
29. X 1904. kada ga je kočijaš došao probuditi, zatekao je gospodara kako nepomično leži u košulji na podu sobe. Pored njega, oslonjena o krevet, stajala je mala lovačka dvocijevka.
30. listopada 1904. Novi list donio je svojim čitateljima sljedeću vijest o Ossoinackovoj smrti: "Prošle noći ubio se u svojoj villi u Lopači Luigi vit. Ossoinack. Upalio je u se u trbuh iz male lovačke puške. Juče u jutro nadjoše ga u sobi mrtva. Razdražljivost živaca, na kojima je u zadnje doba veoma trpio, ponukalo ga je na ovaj sdvojan korak. Pred nekoliko dana došao je iz jednog bečkog sanatorija, gdje je uzalud tražio lieka svojoj bolesti. Liečnici mu strogo preporučiše mir i on se je osamio u svojoj vili u Lopači gdje je dokončao svoj život." (Luigi vit. Ossoinack).
Pogrebu je prisustvovalo cjelokupno općinsko vijeće, te mnogo njegovih prijatelja, poznanika i rođaka.
1905. riječko Udruženje trgovaca i obrtnika ustanovilo je Zakladu Luigi Ossoinack za potpomaganje mladih Riječana (Fondazione Luigi Ossoinack). Novac spomenute zaklade bio je namijenjen mladima koji u trgovačkim studijima postignu dobar uspjeh i nakon toga žele nastaviti s trgovačkom praksom u inozemstvu, radi proširivanja vlastitih iskustava.

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Andrea Ossoinack

Post broj:#11  PostPostao/la nikola » 25.2.2011, 10:54

Ovo je njegov nadgrobni spomenik na Kozali.

Slika
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost
 

Re: Andrea Ossoinack

Post broj:#12  PostPostao/la gost » 27.2.2011, 00:52

Giovanni (Antonio Martino) Ossoinack (1851.-1915.), najstariji sin Gennara i Franke rođ. Simonich, bratić Luigiev i Giuseppea Nerea. Nadživio ostalu braću. Plovio je kao zapovjednik na očevim jedrenjacima Andrea O., Nereo O., Franziska, Fiume i Recina. Služio se engleskim kao materinjim jezikom. I on je kao i Luigi vanjskim izgledom podsjećao na Engleza: bio je plavokos i plavobrad (brade tipične pomorskim kapetanima). Zbog takvog izgleda zvali su ga Lord, Conte Stoppa (tj.Grof Kučina) ili Svanina (tj. Veliki Zvane).
Nakon karijere pomorskoga kapetana živi kao posjednik u Rijeci i posvećuje se javnome radu. Kao član gradskoga zastupništva zalagao se za mnoge komunalne probleme. Bio je darovit govornik. "U zastupstvu se zanimanjem slušalo njegove govore, jer je šibao otvoreno, služeći se šaljivim prispodobama i originalnim izrekama" (Novi list). Predsjednikom Agrarne komisije i pasionirani lovac. 1907. podnosi ostavku na članstvo u gradskom zastupništvu. U politici prvo zastupa autonomaška uvjerenja. Jedan od predsjednika riječke Associazione autonoma, kasnije se priključuje mjesnoj talijanaškoj stranci.
Bio je neizmjerno sebičan i pohlepan.
Prije nego je napunio tridesetu, prilikom iskrcaja tereta u luci Baltimore, otkrivena mu je spolna bolest, zbog koje su mu liječnici predviđali skoru smrt. Kako bi se spasio, zatražio je od liječnika da mu obave potpunu transfuziju krvi. Tako je bolesna krv uspješno zamijenjena zdravom krvi. Bio je to izuzetno skup ali uspješan medicinski zahvat.
Giovanni je nakon očeve smrti, pravnim je putem želio prigrabiti svo obiteljsko nasljedstvo. Dora Lauffer naziva ga u svojim memoarima "obiteljskim zloduhom". Pošto se nije ženio, umro je bez vlastitih nasljednika.

gost
 

Re: Andrea Ossoinack

Post broj:#13  PostPostao/la gost » 27.2.2011, 01:24

Pomorac je bio i Giovanniev mlađi brat Martino (Tino) (1853.-?), Tino, koji 1873. postaje poručnik trgovačke mornarice,a malo poslije i kapetan duge plovidbe. I on je plovio na očevim jedrenjacima. Nastradao je još u mladim godinama. Jedrenjak kojim je trebao iz Cardiffa stići u Kinu, potonuo je kod Rta dobre nade.

Treći Giovannijev brat Enrico (1855.-1883.) bavio se trgovinom i radio kod polubrata Luigija Ossoinacka. Umro je vrlo mlad, od srčane bolesti, ostavivši iza sebe udovicu Pierinu rođ. Justin s 3 male djece: Enricom ml., Antonijom ml. i Ester.Nakon njegove smrti Pierina je radila kod Luigija koji preuzima ulogu skrbnika svojih nećaka. Enrico ml. također radi u Luigijevoj tvrtki. Umro je krajem Prvog svjetskog rata od posljedica španjolske groznice. Antonio ml. završio je Trgovačku akademiju i radio kao bankovni, carinski i financijski službenik. Njihova sestra Ester, supruga Antonija Allazette, umrla je u Veneciji.

Antonio Ossoinack (1861.-1922.), najmlađi sin Gennara i Franke Simonich, završio je studij kemije na Sveučilištu u Grazu. Nakon toga zaposlio se u naftnoj industriji, preselio se u Baku na Kaspijskome moru i ondje osnovao vlastitu Rafineriju nafte. Stradao je tijekom čistki u poslije Oktobarske revolucije u Rusiji. Neposredno prije smrti napisao je dva pisma svome ujaku Antoniju Simonichu u Rijeku, u kojima govori o svom teškom položaju radi zapljenjene imovine, i svojim pokušajima da se vrati u Rijeku.

Martino(Tino) Ossoinack
martinotinoossoinack.jpg
martinotinoossoinack.jpg (44.12 KiB) Pogledano 1819 puta


Oglas za tvornicu pjenušca Gennara Ossoinacka mlađeg
oglaszatvornicupjenucag.jpg
oglaszatvornicupjenucag.jpg (50.91 KiB) Pogledano 1819 puta


Kuća Nicoloa Ossoinacka na Belvederu 1913.
kuanicoloaossoinackanab.jpg
kuanicoloaossoinackanab.jpg (107.16 KiB) Pogledano 1819 puta


Ured Luigija Ossoinacka
uredluigijaossoinacka.jpg
uredluigijaossoinacka.jpg (104.2 KiB) Pogledano 1819 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4600
Teme: 160
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Ossoinack Andrea (1876-1965) poslanik u mađarskom parlamentu

Post broj:#14  PostPostao/la Vežičanka » 13.5.2016, 20:00

Iz posta br.10 ove teme:
Luigi Ossoinack stariji
1888.godine osniva Tvornicu sanduka i bačava (Fabbrica meccanica di boti, barili e cassette in legno) sa sjedištem u Via Serpentina, kojoj je suvlasnik bio riječki trgovac Eugenio Bacchich, bliski rođak njegove supruge Ane.

Bačvarija je bila negdje na Mlaci u Industrijskoj ulici, blizu Ljuštionice riže. Zbog nasipavanja obale jednom se i premještala
1909 bačvarija Ossoinack u Rijeci .jpg
1909 bačvarija Ossoinack u Rijeci .jpg (165.29 KiB) Pogledano 1815 puta


23.lipnja 1891. car Franjo Josip posjetio je Rijeku i između ostalog i Industrijsku ulicu. Cijeli grad je bio ukrašen. U Industrijskoj ulici (danas Baračeva ulica) bio je podignut slavoluk napravljen vjerojatno od bačava iz spomenute tvornice.
Narodne novine pišu toga dana:
Pravo
 je remek-djelo slavoluk pred Osojnak-Bačićevom tvornicom,
 podignut u ogromnu visinu od samih izgladjenih hrastovih
 bačvicah i kišticah. Za nakit služi razno orudje, zelen, granje, cvieće. grbovi i zastave. Liepo su izkićena i ulazna
 vrata u tvornicu rižina škroba. S obih stranah namješteni
 su habsburžki grbovi, u sredini je kraljev lik, a nad njim
 niše se vienac od lovora i hrasta, dočim sve nadkriljuje
 krasna dekoracija od zastavah. Sjajno se je okitila i rafinerija petroleja i mnoge ine sgrade.

slika iz teme Rafinerija nafte na Mlaci (1882-2013)
Slika

Daluka
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 528
Teme: 7
Pridružen: 13.10.2015, 17:08

Re: Ossoinack Andrea (1876-1965) poslanik u mađarskom parlamentu

Post broj:#15  PostPostao/la Daluka » 14.5.2016, 12:47

Vežičanka napisao:Bačvarija je bila negdje na Mlaci u Industrijskoj ulici, blizu Ljuštionice riže. Zbog nasipavanja obale jednom se i premještala
...

23.lipnja 1891. car Franjo Josip posjetio je Rijeku i između ostalog i Industrijsku ulicu. Cijeli grad je bio ukrašen. U Industrijskoj ulici (danas Baračeva ulica) bio je podignut slavoluk napravljen vjerojatno od bačava iz spomenute tvornice.
Narodne novine pišu toga dana:
Pravo
 je remek-djelo slavoluk pred Osojnak-Bačićevom tvornicom,...slavoluk pred Osojnak-Bačićevom tvornicom.jpg
slavoluk pred Osojnak-Bačićevom tvornicom.jpg (177.89 KiB) Pogledano 1801 puta

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju