Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Zanimljivosti

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4629
Teme: 160
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Zanimljivosti

Post broj:#1  PostPostao/la Vežičanka » 2.6.2021, 16:43

Otočić Reka nastao erupcijom vulkana kod otoka Nea Kameni

Santorini, jedan od najljepših grčkih otoka nalazi se u Egejskom moru. Otok ima oblik potkove čiji je zaljev zapravo potopljen vulkanski krater. Unutar tog kratera nalaze se manji otoci kao što su Nea Kameni, Palea Kameni.
To je još uvijek aktivno vulkansko područje s mnogim zabilježenim erupcijama i potresima. Posljednja erupcija vulkana bila je 1950., a jak potres pogodio je otok 1956.

Od mnogih vulkanskih erupcija za nas je najzanimljivija ona koja se desila u proljeće 1866. godine. Tada su uslijed izbijanja lave nastala tri mala otočića nazvana George, Aphroessa i Reka.

Otočić Reka pojavio se 10. ožujka 1866. Nazvan je Reka po topovnjači austrijske mornarice Reka, a brod je dobio ime po našem gradu Rijeci.
Topovnjača Reka sudjelovala je u znanstvenoj ekspediciji koja je boravila u uvali Santorini od 03. do 11. ožujka 1866. godine.
Časnici broda Reka nekoliko su puta obišli otoke i zabilježili niz pouzdanih opažanja. Posadi broda Reka pridružili su se francuski znanstvenici.
Francuski geolog F.A. Fouqué oplovio je otok Nea Kameni na brodu Reka 10.03.1866. i iznenadio se kad je ugledao novi otočić udaljen 10 metara od otočića Aphroessa koji je nastao oko mjesec dana ranije.
U čast broda Reka i hrvatskih časnika koji su bili na brodu, nazvao ga je Reka.

ratni brodovi austrijske mornarice, brod Reka (manja topovnjača druge klase) je druga od lijeva između dva veća broda (u zadnjem je planu):
1866-ratni brodovi.jpg
1866-ratni brodovi.jpg (426.35 KiB) Pogledano 958 puta

Daljnjim vulkanskim aktivnostima kopno se spojilo, otok Nea Kameni se povećao, te je nekadašnji otočić Reka danas u sastavu većeg otoka Nea Kameni. Međutim, spominje se u svim geološkim pregledima i proučavanjima vulkanske aktivnosti otoka Santorini.

rast otoka Nea Kameni od erupcije vulkana 1866. do danas.:
rast otoka Nea Kameni.jpg
rast otoka Nea Kameni.jpg (60.18 KiB) Pogledano 958 puta

Zanimljivo da otočić Reka spominje Jules Verne u svojoj poznatoj knjizi “20.000 milja pod morem”:
— Ništa nije završeno u vulkanskim krajevima — rekao je kapetan Nemo — i zemlja se stalno mijenja zbog unutrašnjih vatra. Već u 19. godini naše ere pojavio se, prema Pliniju, neki novi otok baš na onom mjestu gdje su se nedavno stvorili ovi otočići. Nestao je zatim u moru, a onda opet isplivao 69. godine i ponovo nestao. Od tog vremena plutonsko je djelovanje prekinuto. Ali 3. veljače izronio je okružen sumpornim parama novi otočić blizu Nea Kameni. Nazvali su ga George, a nestao je 6. veljače. Sedam dana kasnije, 13. veljače, pojavio se otočić Aphroessa. Bio je okrugao, širok stotinu metara, a visok deset metara. Bio sam u tom moru kada se proces zbivao. Sastojao se od crne i staklenaste lave, pomiješane s glinom. I, napokon, 10. ožujka, pokazao se blizu Nea Kameni još jedan manji otočić, a prozvali su ga Reka. Od tog trenutka sva su se tri otočića spojila i sada tvore jedan otok.


karta koju je izradio kapetan T. Graves 1866. prikazuje položaj nekadašnjeg otočića Reka:
Reka i Aphroessa.jpg
Reka i Aphroessa.jpg (45.65 KiB) Pogledano 958 puta

Više o vulkanskoj aktivnosti Santorinija i nastanku (i nestanku) otočića
http://santorini-living.blogspot.com/p/ ... lcano.html
https://greece.terrabook.com/santorini/page/nea-kameni/
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com ... 14GC005679

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23511
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Zanimljivosti

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 2.6.2021, 20:54

Odličan prilog. :zastava: Meni prva asocijacija na Santorini. Motiv više da posjetim to mjesto. :D
santorini-greece-otocic  reka Rijeka.jpg
santorini-greece-otocic reka Rijeka.jpg (203.24 KiB) Pogledano 940 puta
Slika


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Pomorstvo

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju