Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Osobe su poredane abecedno po prezimenima.
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu.
Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#1  PostPostao/la Kantrida76 » 3.3.2018, 07:31

Heirich-von-Littrow-bronca-Opatija_lightbox.jpg
Heirich-von-Littrow-bronca-Opatija_lightbox.jpg (37.64 KiB) Pogledano 1897 puta


Heinrich von Littrow rodio se 26. siječnja 1820. godine u Becu kao drugi sin glasovitog astronoma i upravitelja becke zvjezdarnice . Njegov je otac koji se u u Bec doselio iz Ceske bio estonskog podrijetla. Prve poduke dobija kod kuce a nakon zavrsene gimnazije u rodnom gradu, odlucivsi se za pomorski poziv, polazi Pomorski kolegij u veneciji.Godine 1840 kao jedan od najboljih pitomaca nastavlja studij u Becu. Nakon oceve smrti stariji brat Karl Ludwig preuzima brigu o njegovom skolovanju i uzdrzavanju.
Mladi Littrow tada stupa u redovnu sluzbu austrijske ratne mornarice , krstareci kao casnik Jadranom, zatim Sredozemljem sve do Maroka, Sirije, Francuske, Spanjolske te na posljetku i do Engleske.

Upravo iz tog vremena datiraju i njegovi knjizevni prvijenci. Rijec je o poeziji i prozi.Opisi slikovitih krajolika koje posjecuje tijekom svojih putovanja.knjizevni rad ce mu donijeti ugled u pomorskim i intelektualnim krugovima onog doba. Godine 1845 imenovan je profesorom njemackog jezika i stilistike te suplentom za matematiku i nautiku na Pomorskom kolegiku u Veneciji.Tamo upoznaje njemackog pjesnika Heinricha Stieglitza skojim sklapa srdacno prijateljstvo.

Tijekom 1848 godine aktivno sudjeluje u obnovi austrijske ratne flote i dobija priliku da potvrdi svoje vojnicke sposobnosti. Istaknuvsi se kao zapovjednik parobroda Trieste prilikom pomorske blokade Mletaka i Ancone dobiva odlikovanje Ordena kriza za vojne zasluge. Nakon obustave ratnih operacija, zajedno sa kontraadmiralom i kasnije ministrom trgovine, barunom Bernardom von Wullersdorf-Urbariom izradjuje rjecnik njemackog pomorskog nazivlja (Deutches marine Wortebuch), prirucnik Njemacki takticki i telegrafski signal (Deutche tactiche und telegrapische signale), jedno djelo o brodskom manevru te citav niz strucnih i znanstvenih clanaka.

Pored strucnih, znanstvenih i publicistickih radova, littrow nikad nije zapostavio knjizevni rad. godine 1849 objavljuje u Trstu sabrane pjesme Moven (Galebovi). drugo se prosireno izdanje pojavljuje pod imenom Aus der see (S mora) tiskano 1857. Trece izdanje izlazi nakon godinu dana.

Godine 1857 imenovan je u svojstvu kapetana fregate ravnateljem Trgovacke i pomorske akademije u Trstu gdje ostaje do 1863 godine i u tom periodu postaje utemeljitelj njemackog drustva Shiller - Verein. Iz tog razdoblja potjecu zbirke stihova objavljeno anonimno pod naslovom Von Wien nach Triest Eisenbahnlecture in gemutlichen Reimen s opisom putovanja zeljeznicom od postaje do postaje sve do mora.
Littrow je bio plodan i kao dramski spisatelj, njegove se vesele igre Der Russ, Eine gute Lehre i Xantippe izvodile na mnogim njemackim pozornicama.
E sad dolazi onaj najzanimljiviji dio za nas, u Rijeku stize 1867 godine iz Senja gdje postaje zapovjednik sredisnje lucke kapetanije. godine 1872 imenovan je pomorskim inspektorom kod kraljevske ugarske pomorske oblasti u Rijeci a sljedece godine dobija orden Franje Josipa za svoje zasluge.Godine 1877 svecano je proslavio 40 obljetnicu drzavne sluzbe a umirovljen je u zvanju kapetana bojnog broda ad honoris 4. srpnja. 1880 godine.Godine 1888 postaje zapovjednikom vojnog odmaralista u Opatiji gdje ostaje do smrti.

Nastavak slijedi.....
Zadnja izmjena: Kantrida76; 3.3.2018, 08:35; ukupno mijenjano 2 put/a.

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Littrow, von Heinrich (1820 - 1895)

Post broj:#2  PostPostao/la Kantrida76 » 3.3.2018, 08:09

Odmah po dolasku u Rijeku Littrow je bio prihvacen kao "oumo inteligentissimo,colto,affabile,benefico"
Zbog urodjene uljudnosti i prijaznosti bio je prihvacen kako u pomorskotrgovackim krugovima tako i u gradjanstvu. Isticao se darezljivostcu prema mladima i sirotinji sto je pobudilo simpatije Rijecana.Zavolio je Rijeku i stopio se s domacim svjetom i prihvatio blago kvarnersko podneblje kao svoje vlastito.Ono ga je i ponukalo da se u slobodno vrijeme posveti slikanju.

Knjizevni debi pred rijeckom javnoscu imao je u srpnju 1867 godine kada je prigodom otvorenja sale za piknik izrekao duzi prolog u stihovima. Tu je prikazao drustevi zivot i najvaznije salone gdje se skupljala elita grada. Opisao je svecanosti u istocnjackom stilu, plesove, lotto i slicno.

Godine 1870 pojavljuje se znacajna rasprava Fiume in marittimer Beziehung (Rijeka u pomorskom pogledu) objavljena u tiskari E.Mohovichau dvama posebnim izdanjima na njemackom i talijanskom jeziku.
pristupajuci problemu svjesno i odgovorno Littrow je kao iskusan i nepristran pomorski strucnjak nastojao citateljima objektivno prikazati proslost rijeckog pomorstva i brodogradnje, upozoriti na postojanje bogate domace tradicije u tim djelatnostima te na nedovoljno iskoristene prirodne pogodnosti rijecke luke i njene okolice. Nakon kracih napomena o zemljopisnom polozaju prelazi na podatke o stanovnistvu i zanimanjima iznoseci statisticke podatke i tablice s podacima o trgovackoj i brodogradjevnoj djelatnosti Rijeke, Bakra i Kraljevice, zapazanja o mogucnosti plovidbe, sidristima, vjetrovima, pomorskim uredjajima i signalizaciji, lukama i druge klimatsko meteoroloske opservacije.
Napisao je i sljededce "I neka se ne misli kako smo mozda opcarani ljupkim izgledom ovog grada, krasnim juznim nebom, slikovitom zaljevskom panoramom, nikako, zelimo se samo drzati objektivnog gledista i odbacujemo misljenje kako su ovi reci sastavljeni radi ispunjavanja kakve obaveze vazne za osobnu karijeru, stoga sto smo ovdje pronasli drugu domovinu. Zbog ljubavi prema domovini koja zanosi i zasljepljuje ne smije nas se prekoravati jer kao kozmopoliti i pomorci zelimo iznijeti svoj nepristrani sud.

Argumenti koje Littrow iznosi nastoje zapravo iznijeti na vidjelo slabo poznate cinjenice o pomorskoj Rijeci, gradu s kojim se cesto lose i nemarno postupalo.usporedjujuci Rijeku sa Trstom , daleko favoriziranijom austrijskom lukom, zakljucuje da je Kvarner zbog svojih prirodnih osobina pruza gotovo sigurnu plovidbu, brodolomi su rijetkost, nema pogibeljnih vjetrova, klima je umjerenija, bonace su ceste a sidrista sigurna.
Rijeka sa kojom se uvjek macehinski postupalo nepravedno je zapustena zbog slabe i izrazito birokratizirane uprave koja nije imala osjecaj za istinske zivotne probleme.

Nastavak slijedi...

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#3  PostPostao/la Kantrida76 » 3.3.2018, 08:21

Littrow napominje kako usprkos svemu, Rijeka ima Tvornicu duhana u kojoj radi vise od dvije tisuce ljudi, slavnu tvornicu papira Smith & maynier, poduzece s parnim mlinovima pored brojnih mlinova na vodeni pogon, Tvornicu tjestenine, Tvornicu kemijskih proizvoda, glasovito tehnocko poduzece Stabilimento tecnico za proizvodnju parnih strojeva i druge brodske opreme, mehanizirane i rucne uzarije, radionice za izradu jarbola, jedrarskog platna i drugo. Sve to Rijeku ubraja medju one gradove u kojima nema proletarijata , radove u kojima svatko zaradjuje kruh u znoju svog lica i s postenjem u srcu, uporno , neumorno- kao u kakvom mravinjaku, svatko brizljivo obavlja svoj dio posla sto mu ga je svevisnji dodjelio.

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#4  PostPostao/la Kantrida76 » 3.3.2018, 08:28

Poznata je tek jedna grafika koja prikazuje Heinricha von Littrowa s jednom od triju kćeri koja bi mogla biti Leontine Littrow, jedina riječka umjetnica koja se pojavljuje na eurpskom tržištu umjetnina, a slike joj se uglavnom nalaze u privatnim zbirkama, u Hrvatskoj je gotovo nepoznata. Iako je sudjelovala na brojnim međunarodnim izložbama u Londonu, Beču, Münchenu i drugim europskim gradovima, uživajući naklonost kritike, opus umjetnice koja je krajem 19. i početkom 20. stoljeća djelovala u Rijeci i Opatiji donedavno je bio posve zapostavljen i zaboravljen.

Obitelji Littrow i Whitehead bile su vrlo bliske. Littrowi su do 1891. živjeli u nizu zgrada kod Belog kamika, a kad je izgrađena Vila Rusticana u vlasništvu Roberta Whiteheada preselili su se u Opatiju. Leontine, kojoj je tada bilo 30 godina, živjela je s ocem i sestrama, jer se, potpuno posvećena slikarstvu, nije udavala.

Njezine su slike u svojim zbirkama imali mnogi uglednici, među kojima i grofica Alice Hoyos, Whiteheadova kći s kojom je prijateljevala i do kraja života razmjenjivala pisma na engleskom jeziku.
Osim njemačkog govorila je engleski i talijanski, a vrlo vjerojatno podosta dobro i hrvatski, o čemu svjedoči činjenica da se dobro osjećala u riječkoj i opatijskoj okolici koju je često posjećivala i slikala.
Rado je obilazila mala mjesta s domaćim življem, a pokazivala je i strast za prikupljanje predmeta »narodne umjetnosti«. Prikupljala je folklorne predmete, rezbarene drvene škrinje, keramičko posuđe, bakrene lonce i zdjele, koji su potkraj 19. stoljeća u Beču postali naročito popularni, kao i interes za Istru i Dalmaciju. Više predmeta iz njezine zbirke poslužilo je za ilustriranje ogledne knjige o pučkoj umjetnosti u Dalmaciji, objavljene u Beču 1911.

Nažalost, ostavština obitelji Littrow nije sačuvana, kao ni grobnica na Kozali, a ne postoje ni fotografije koje bi nam približile lik umjetnice. Poznata je tek jedna grafika koja prikazuje Heinricha von Littrowa s jednom od triju kćeri, koja bi možda mogla biti i Leontine, i samo jedna fotografija iz nekog bečkog modnog žurnala sa skupinom u bijelo odjevenih opatijskih dama, među kojima je i slikarica, ali ta je fotografija snimljena izdaleka, tako da je gotovo nemoguće razaznati kako je umjetnica izgledala.
Zadnja izmjena: Kantrida76; 3.3.2018, 12:17; ukupno mijenjano 1 put/a.

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 869
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#5  PostPostao/la milic » 3.3.2018, 09:01

U Muzeju grada Rijeke je lani bila izložba slika Leontine Littrow.
To je zabilježio Novi list.

http://www.novilist.hr/Kultura/LEONTINE ... isuca-eura
Daj balu mali!

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#6  PostPostao/la Kantrida76 » 3.3.2018, 09:14

hvala milicu na dodatku, ovo bi mogla bit jos jedna osoba koju bi trebalo dobro prouciti i uvrstiti medju poznate osobe nase povjesti.

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#7  PostPostao/la Kantrida76 » 3.3.2018, 09:17

Prema svjedocanstvu Ise Krsnjavog koji je Littrowa poducavao slikanju tjekom ljetnih praznika 1867, Littrow nije bio previse talentiran za ovu granu umjetnosti ali je svoje odusevljenje prenio na svoju kcer, Leontine (Leo) de Littrow, kasnije poznatu rijecku slikaricu.

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4611
Teme: 160
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#8  PostPostao/la Vežičanka » 3.3.2018, 10:40

Heinrich Littrow, fotografirao 1881. Zamboni C. za vizit kartu

Heinrich Littrow 1881 Zamboni C. za vizit kartu.jpg
Heinrich Littrow 1881 Zamboni C. za vizit kartu.jpg (82.22 KiB) Pogledano 1886 puta

Poldi
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 184
Teme: 3
Pridružen: 21.10.2015, 04:21

Re: Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#9  PostPostao/la Poldi » 3.3.2018, 10:46

Evo ljepotana Heinrich Littrowa kad je bio mladji.

Heinrich Littrow.jpg
Heinrich Littrow
Heinrich Littrow.jpg (135.36 KiB) Pogledano 1885 puta

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#10  PostPostao/la Kantrida76 » 8.3.2018, 10:57

Opatijski Yacht klub utemeljen je 1887 godine a prvi predsjednik bio je Heinrich von Littrow. Sjediste utemeljenja kluba bio je Bec te se kasnije osnivaju sekcije kluba na Worterseeu i Atterseeu. U prosincu 1887 godine uslijedilo je osnivanje sekcije Quarnero Opatija koja je djelovala do 1891 godine. Nakon toga sa radom nastavlja u Puli.

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#11  PostPostao/la Kantrida76 » 8.3.2018, 11:50

Capture.PNG
Capture.PNG (233.55 KiB) Pogledano 1819 puta

Naslovnica turistickog vodica, Littrow, Rijeka 1884 godine.

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#12  PostPostao/la Kantrida76 » 8.3.2018, 11:53

Upravna razdioba Austro-Ugarske Monarhije na sjevero-istocnoj obali 1900 godine, izrezak iz vodica Litrow-a.
Capture1.PNG
Capture1.PNG (208.92 KiB) Pogledano 1814 puta

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#13  PostPostao/la Kantrida76 » 8.3.2018, 11:54

Karta

Capture2.PNG
Capture2.PNG (459.94 KiB) Pogledano 1814 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4611
Teme: 160
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#14  PostPostao/la Vežičanka » 8.3.2018, 18:23

Ovako piše na stranici 4seasonsCroatia
5. Spomenik Littrowu
Nautički kartograf, pjesnik, dramatičar i kapetan Heinrich von Littrow širio je vijesti o odlikama Opatijske rivijere u bezbrojnim publikacijama, stvorio vrijedan reljef Jadrana. Littrow je bio pomorac austrijskog Lloyd'a, osnivač Opatijskog Yaht Club-a i živio je u Opatiji do svoje smrti 1895. godine. 2006. godine je obitelj Holleis donirala plaketu kao zamjenu za bistu uništenu u ratu.

Znači spomenik u postu br.1 je novi, a stari bi bio na staroj razglednici:
spomenik Littrowu Opatija-.JPG
spomenik Littrowu Opatija-.JPG (258.76 KiB) Pogledano 1792 puta

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 542
Teme: 42
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Littrow, von Heinrich (Bec 1820 - Opatija 1895)

Post broj:#15  PostPostao/la Kantrida76 » 8.3.2018, 20:29

Super slika :bravo: , sad znamo kako izgleda i stari spomenik

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju