Josip Broz Tito Trsatska gradina Rijeka Jovanka Broz
Jugoslavenski državnik i komunistički vođa Josip Broz Tito, često je posjećivao Rijeku. Jedan od takvih posjeta zabilježen je 1960. godine kad se je restaurirala Trsatska gradina.


Nakon što je Trsatska gradina restaurirana, Josip Broz Tito je sa svojom ženom Jovankom obišao gradinu .Obilazak je završio ručkom. Na jednoj od fotografija, 4 konobara poslužuju Tita i vodstvo koje ga je ugostilo. Na stolu se vidi "juha", kriške kruha i boce vina.
Zanimljiv je i detalj kad  Tito u ruci drži fotoaparat. Bio je zaljubljenik u fotografiju. Imao je najbolje aparate toga doba - Nikon, Praktica i Hasselblad. Gotovo da je nemoguće naći imalo neslužbenu fotografiju na kojoj Tito nema fotoaparat oko vrata, naročito ako se odlazilo u daleke, egzotične krajeve..
Prije nekoliko godina, 2010. , u Arhivu Josipa Broza, prilikom preseljenja, u jednoj je kutiji pronađeno više od šest stotina do tada posve nepoznatih Titovih fotografija, dio je pokazan na izložbi u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, u čijem su vlasništvu. Vjerojatno se među tim fotografijama, nalaze i prizori s Trsatske gradine, koje je uslikao.

Koliko je Tito često boravio u našem gradu, govori i podatak da je osobno naredio da se izgradi novi podvožnjak ispod pruge na Žabici jer mu se nije dalo čekati u koloni, dok vlak ne prođe !
U sljedećoj priči, dotaknut ćemo se najmnogoljudnijeg riječkog okupljanja, događaja na kojem je preko 100 000 ljudi došlo vidjet Tita, što je rekord nekog narodnog okupljanja u povijesti Rijeke. Veći i od vjerskog događaja 2003., kad je papa Ivan Pavao II. boravio u Rijeci.

 

Izvor fotografija : Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine. Konz. odjel u Rijeci.

04.01.2014.