Kolodvori su prvo mjesto s kojim se susreću gosti koji dolaze vlakom ili autobusom u naš grad. O zapuštenom željezničkom kolodvoru smo pisali, sad je na redu došao autobusni kolodovor, koji odavno ne zadovoljava potrebe dva milijuna putnika godišnje i Rijeke kao prometnog središta ovog dijela Europe.
Autobusni kolodvor Rijeka zabica
Riječki autobusni kolodovor dobio je nadstrešnicu


Autobusni kolodvor nema čekaonicu, nema svoj wc nego koristi onaj ugostiteljskog objekta "Putnik". Obližnji javni wc u sklopu Kapucinske crkve pazite, ima radno vrijeme od 08 do 16 sati i nedavno je bio jedini spas gostima jer onaj u Putniku nije bio u funkciji. Zapravo Riječani znaju da njihov kolodvor, ako se može tako uopće nazvati, izaziva podsmijehe ali i razočaranja putnika kad nemaju gdje odložiti torbu, kad se ne mogu skloniti od kiše, vjetra,kad ne mogu na miru negdje sjesti,  kad se zakrče autobusi, taksisti i osobna vozila. Autobusni kolodvor na Žabici odavno je premašio svoje kapacitete.  Grad poput Rijeke zaslužuje puno ljepši i veći autobusni kolodvor. Riječani su u anketi gradskih prioriteta smjestili izgradnju novog autobusnog kolodvora pod broj 1. no, eto i do dana današnjeg čekaju da se nešto po tom učini učini. Kolodvor se mogao već nekoliko puta izgraditi unutar mandata sadašnjeg gradonačelnika Vojka Obersnela.


Žabica - povijest imena i funkcija

Žabica je dobila naziv po fontani sa žabom iz čijih je usta tekla voda. Tu je bio izvor, pa nije ni čudno da je postao okupljalište žednih putnika koji su dolazili u Rijeku. U galeriji možete vidjeti staru fotografiju, izgleda trga kakav je nekoć bio.
Što se tiče uloge prostora trga Žabica, on je oduvijek imao ulogu terminala bilo putničkog ili teretnog. U prošlosti se s  konjskim zapregama, razvozio  teret s obližnjeg lučkog gata ili bio mjesto gdje su stizali i odlazili putnici. Razvojem automobilske industrije preuzeo je ulogu autobusnog kolodvora, koji je odavno premašio potrebe grada te je današnja lokacija postala neprimjerena.


Natkriven prvi peron

Riječki Autotrans je u  02.03.2015. počeo s postavljanjem nadstrešnice na autobusnom kolodvoru Rijeka, na Trgu Žabica. Završetak radova je bio 30 dana u kojem će investitor ovog projekta (Autotrans) natkriti prva dva perona riječkog autobusnog kolodvora. Kako su izjavili "poboljšat će se uvjeti putovanja putnika". Prosudite sami u fotogaleriji, kolika će biti funkcionalnost nadstrešnice u slučaju vjetra i kiše. Primjetite, da drugi peron nije pokriven. Inače , 2002.godine  Autotrans se je obratio Odjelu gradske uprave za komunalni sustav sa zahtjevom za odobrenje postavljanja dvije nadstrešnice za sklanjanje putnika korisnika kolodvora.
Kad će Riječani dobiti novi kolodvor, kojega se neće sramiti, to nitko ne zna. Ako se ikad izgradi, nadamo se da će prvi dojam o Rijeci biti pozitivan i kao takav iz Rijeke odnositi.

 

 04.04.2015.