Članak je pisan 2015., ažuriran je 28.04 2018. i 10.8.2019. ! (dodano je ograničenje brzine, nove lokacije kamere , učinak postavljanja fiksnih kamera )

Ministarstvo unutarnjih poslova kupilo je 15 radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR). Kamere će biti u funkciji 24 sata dnevno, a bit će postavljene na zagrebačkim, osječkim i riječkim prometnicama. Za nabavu uređaja izdvojeno je 4,68 milijuna kuna iz sredstava Nacionalnog programa za sigurnost prometa na cestama.

nadzor brzine promet rijeka
Na širem riječkom području bit će postavljeno 5 nadzornih kamera koje će se rotirati po potrebi na 10 lokacija , kućišta  su već postavljena. Oprema za nadzor brizne i čitanje registarskih oznaka  postavljena je uglavnom na stupovima javne rasvjete i to u ormarićima otpornima na metke, vodu, prašinu i temperaturu od -20 do 60 stupnjeva. Vrata ormarića moraju imati protuprovalnu bravu.


Opremom koju nabavlja policija bit će nadzirana brzina vozila u najmanje dva vozna traka i u oba smjera, a minimalni raspon mjerenja brzine je od 30 do 250 kilometara na sat. U svakom ormariću bit će ugrađena oprema za bežičnu komunikaciju s računalnom mrežom Ministarstva unutarnjih poslova.

Za normalne i savjesne vozače, kamere za nadzor brzine, neće predstavljati nikakvu novost ako su i dosad poštovali prometne znakove. Predstoji nam vidjeti i riječke rekorde, rekorde pomahnitalih vozača kojih će svakako biti, one koje vole potegnuti preko 200 km/h. Takvima će ugrožavanje ne samo sebe nego i  drugih u prometu novčane kazne lijepo "sjesti".

 Kada kamera snimi neki prekršaj, na slici su kompletni podaci o mjestu, vremenu i registraciji vozila u prekršaju. Potom postaja prometne policije vlasniku kući šalje obavijest o prekršaju te ga se upućuje na obvezu davanja podataka tko je u upravljao njegovim vozilom. To je dužan napraviti u roku od osam dana, nakon čega se izdaje obvezni prekršajni nalog ili optužni prijedlog prekršajnom sudu.

Kazne su u rasponu od minimalnih 300 kuna do maksimalnih 15.000 kuna kako je regulirano Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. 

Zapisat ćemo ovdje i službene statističke podatke o ukupnom broju prometnih nesreća za 2014. godinu na području Rijeke.

2014.

broj prometnih nesreća  2 034
broj poginulih 13
broj ozljeđenih osoba 516
broj prometnih nesreća s materijalnom štetom 1505

Od ukupnih 48 551 prometnih prekršaja najviše kazni u našem kraju plaćamo upravo za nepropisnu brzinu (15 140)

2015. UPDATE
broj prometnih nesreća  1 738
broj poginulih 7
broj ozljeđenih osoba 422
broj prometnih nesreća s materijalnom štetom 1309

Od ukupnih 60 774 prometnih prekršaja najviše kazni u našem kraju plaćamo upravo za nepropisnu brzinu (20 541) .

2016. UPDATE
broj prometnih nesreća  1 739
broj poginulih 10
broj ozljeđenih osoba 402
broj prometnih nesreća s materijalnom štetom 1327

Od ukupnih 68 073 prometnih prekršaja najviše kazni u našem kraju plaćamo upravo za nepropisnu brzinu (23 641) .


2017. UPDATE
broj prometnih nesreća  1 901
broj poginulih 15
broj ozljeđenih osoba 386
broj prometnih nesreća s materijalnom štetom 1500

Od ukupnih 66 673 prometnih prekršaja najviše kazni u našem kraju plaćamo upravo za nepropisnu brzinu (33 380) .

U ovoj godini dok se sustav ne uhoda, ne treba očekivati neke bitnije pomake u smanjenju broja prometnih prekršaja. No 2016. godina, svakako bi trebala donijeti vidljive rezultate. Po nekim računicama u ranijem napravljenom pilot projektu, kamere za nadzor brzine na nekim dionicama mogu donijet 30 % manje prometnih prekrašaja ali i ono najvažnije broj ozljeđnih može pasti za više od 50 % a teško ozljeđenih za čak 80 %.  

Kako je vrijeme prolazilo policija je na cestama s kamerama samo bilježila pad broja nesreća, a time i stradavanja ljudi.

Sve je  to pokazatelj da kamere imaju svoju svrhu. Postavljene su točno na lokacijama koje su se pokazale kao ugrožene, a doprinjele su da se broj stradavanja smanji. Za očekivat je tako da bude i na riječkom području.

UPDATE REZIME 2018 -  Od postavljanja fiksnih kamera na području Rijeke (2015.) postignut je vrlo blagi pad prometnih nesreća, no zato je  više od  100 posto povećan broj utvrđenih prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, odnosno punjenja  državnog proračuna . Neslavni rekorder po suludo brzoj vožnji i dalje ostaje vozilo stranih registarskih tablica, koje je uhvaćeno pri brzini od 214 kilometara na sat na lokaciji kod portala tunela Škurinje na riječkoj obilaznici. Evidentiran je bitno veći broj prekršaja tijekom ljetne sezone kada je najčešće riječ o turistima i vozilima stranih registarskih tablica, odnosno vozačima, koji za razliku od lokalnog stanovništva, nisu upoznati s lokacijama na kojima radari kontroliraju brzinu. Mnogi Riječani ipak bolje znaju gdje se radari nalaze te je uputno smanjiti brzinu kretanja vozila.
Prometna policija je skinula kutiju u kojoj se nalazi radar na lokaciji u Zvonimirovoj ulici, kao i kutiju na čvoru Draga na riječkoj obilaznici. Oba radara planiraju se izmjestiti, jedan na područje Policijske uprave Crikvenica, i to na dionicu jadranske magistrale između Jadranova i Crikvenice, dok bi drugi radar trebao biti instaliran na Krku, točnije na državnoj cesti 102, tzv. krčkoj magistrali.  MIT ili ne , Kukuljanovo da ima kameru? Već duže vrijeme neki pojedinci navode da na Kukuljanovu postoji kamera koja mjeri brzinu. Ne , u trenuku ovog pisanje ne postoji . No, u budućnosti možda hoće jer je ta lokacija pravi "rudnik " . Industrijskom zonom prođe oko 10 000 automobila dnevno.

Cijena pojedinog uređaja stoji 300 tisuća kuna, a ormarića 45.000 kuna
UPDATE REZIME 2018.


Obišli smo sve  lokacije na kojima će biti nove policijske kamere na području Rijeke :

Rujevica kamera za nadzor brzine
1.) Rujevica , iznad kampa HNK Rijeka (nova dionica D427  Rujevica – odlagalište otpada Marišćina ) ispod nove CRODUX benzinske koja je u izgradnji.  OGRANIČENJE  60 KM/H !Kantrida Liburnijska ulica
2.) Kantrida - Liburnijska ulica ispod željezničkog nadvožnjaka. Pomaknut desetak metara ispred , kod autobusne čekaonice sjevernog ulaza u 3.maja OGRANIČENJE  50 KM/H !
 
Mlaka Zvonimirova benzinska nadzor brzine
3.) Mlaka, Zvonimirova odmah ispod Novog lista uz benzinsku postaju. OGRANIČENJE  50 KM/H !
Tower rijeka D404 tunel pecine nadzor brzine
4.) Pećine -  na sredini tunela Pećine na cesti D-404 kod skretanja za Tower centar. OGRANIČENJE  60 KM/H !
Krnjevo Nova cesta
5.) Krnjevo - Nova cesta u blizini Gradske toplane. OGRANIČENJE  60 KM/H !
Kostrena nadzor brzine policija kamere
6.) Kostrena - naselje Doričići, blizu stadiona Pomorca. OGRANIČENJE  50 KM/H !

rijecka Zaobilaznica kamere blizu cvora Diracje
7.)  RIJEČKA ZAOBILAZNICA -  ispred Petrol benzinske ,  kod gradskog groblja Zamet (pješački prijelaz) . Nadgleda promet prema , čvoru Diračje , odnosno smjeru Opatije. OGRANIČENJE  90 KM/H !
Zaobilaznica Tunel skurinje 2
8.) RIJEČKA ZAOBILAZNICA - ulaz u Tunel Škurinje 2 - nadgleda smjer kretanja iz Opatije prema Rijeci. Odmah kod trgovačkog centra Plodine (ex Tuš). OGRANIČENJE  70 KM/H !


9.) Turnić , Franje Čandeka . Kazne u pravilu stižu za oko cca 3 tjedna. 


U našem kraju postoji još kamera na Krku kod Baške (Bašćanska Draga)  gdje je ograničenje 40 km/h pa tu morate pripaziti i kod Jadranova  Lukoil benzinske , ograničenje 50 km/h. 

kamera krk

 Baška, otok Krk


Jadranovo

Maknute fiksne kamere :

Kantrida Ljubljanska cesta
Kantrida - Ljubljanska cesta za sva vozila u kretanju iz smjera Matulja prema Rijeci  . OGRANIČENJE  50 KM/H ! (Uklonjeno)
Draga tunel kamera nadzor brzine
Zaobilaznica - nakon izlaska iz tunela Draga, nadzor za sva vozila u smjeru kretanja od Sv. Kuzma prema Rijeci. (UKLONJENO)

Mlaka Zvonimirova Novi list
 Mlaka Zvonimirova odmah ispod zgrade Novog lista . (UKLONJENO)

 

Snimajući za ovaj prilog zatekli smo radnike u Zvonimirovoj, koji su izvođači radova. Kućišta za kamere su postavljene no ne i struja. Do kraja mjeseca srpnja bi trebale profunkcionirati.  Na naš upit jednom od radnika da li će policija kažnjavati baš svako prekoračenje brzine, dobili smo odgovor da neće, da su kamere tu postavljene za one najekstremnije slučajeve, dakle one koji su debelo prekršili ograničenje no PU -PG nam govori drugačije, odnosno kako i treba biti po zakonu.

 

Znajući da na  cesti u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km , upitali smo  PU primosko -goranske kolika će biti tolerancija na novim uredajima za nadzor brzine na riječkom području ako vozač vozi 60 km/h na takvim područjima. Odgovor prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

nastavno na upit o toleranciji kod mjerenja brzine, obavještavamo Vas da, sukladno članku 6. stavku 2. Pravilnika o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnome prometu („Narodne novine“ broj 38/01, 43/01 I 19/02), sigurnosna razlika kod mjerenja brzine za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 % izmjerene brzine. U Vašem primjeru, vozaču koji se kreće brzinom od 60 km/h uzima se sigurnosna razlika od 10 km/h što iznosi 50 km/h, dakle vozač ne čini prekršaj ako je ograničenje brzine 50 km/h.

S poštovanjem,

POLICIJSKA UPRAVA PRIMORSKO-GORANSKA

Ured načelnika Policijske uprave

05.07.2015.