Trpimirova 4 osnivanje Rijeke
Trpimirova 4, spomen ploča povodom 60.obljetnice kluba HNK Rijeka (Foto Goran Š.)

Prilika da se odgovori na neke stvari te da kratki osvrt na današnji dan i objavu HNK Rijeke na svojim medijima, kako baš danas slavi rođendan, iako su više manje upoznati s povijesnim činjenicama (rubrika vremeplov , povijest -službene stranice). Nikad u povijesti kluba bolje, ljepše, sadržajnije internetske stranice s tolikim povijesnim podacima kluba. Za svaku pohvalu, no ostaje veliko pitanje, kad je osnovan nogometni klub Rijeka ?

Eto što kaže klub:

            "Sretan rođendan, Rijeko!

29.07. 1946. Prije  točno 69 ljeta na današnji dan, u sjedištu Gradskog fiskulturnog saveza Rijeka u tadašnoj ulici Rade Končara (danas Trpimirova 4 ulica), na snagu je stupila odluka da se osnuje novo reprezentativno gradsko sportsko društvo Kvarner."

http://www.nk-rijeka.hr/vijest/sretan-rodendan-rijeko/http://www.nk-rijeka.hr/vijest/sretan-rodendan-rijeko/

i ovo

"Prema mnogima, korijeni kluba sežu još u daleku 1926., godinu osnutka U.S. Fiumana, koja je nastupala na raznim razinama talijanskoga nogometnog prvenstva, uključujući sezonu u prvoj ligi (Divisione Nazionale) 1928. godine. Svoju tvrdnju potkrjepljuju tezom da postoji jasni kontinuitet između dva kluba poput korištenja istog igrališta (stadiona Kantrida) ili činjenicom da je čak osam igrača U.S. Fiumana igralo za Kvarner."

http://www.nk-rijeka.hr/hnk-rijeka/povijest/

Ako se već uzima povijest NK Kvarnera kao nastanak NK Rijeke , onda logično treba uzet i druga razdoblja.
GNK Dinamo je do sada uzimao 1945. godinu kao godinu osnutka a sad uzima 1911. , doduše s mnogo upitnika. Vode se debate o pravom datumu osnutka.

Povijesni prikaz 1926.-1971.

Unione Sportiva Fiumana

02.09.1926. vodstva Glorije i Olimpije vjerujući da se može stvoriti jak tim kako u ekonomskom tako i sportskom smislu osnivaju "Unione Sportiva Fiumana". Prva utakmica: Fiumana - Bologna 3:2. Tijekom nešto manje od dva desetljeća postojanja kluba on se najčešće natječe u talijanskoj prvoj ligi pošto se grad na Rječini nalazi u sastavu kraljevine Italije (izuzetak su bile sezone 1929/30 i 1941/42 kada je u drugoj ligi).

Fiumana 1928 1946
Grb je kružnog oblika, u bojama originalne riječke zastave-trobojnice, crvena (tamno karmin), zlatna (zagasito zlatnožuta) i plava (ultramarin). U crvenom kružnom polju upisano je zlatnim slovima ime kluba "UNIONE SPORTIVA FIUMANA". Unutar crvenog kruga je zlatno kružno polje sa plavom zvijezdom.

Kvarner - Quarnero

1946., priključenjem regija Istre, Rijeke i otoka Jugoslaviji klub "Unione Sportiva Fiumana" mijenja svoje ime u NK Kvarner.

29.07.1946. Nestaje Fiumana i nastaje Kvarner (na prijedlog legendarnog novinara Ettorea Mazzierija), u kojem su se okupili najbolji igrači iz svih gradskih klubova (pa i Fiumane). Skupština je održana 29. srpnja u Trpimirovoj 4, a klub osim nogometne ima i 11 drugih sportskih sekcija. Prvi predsjednik je dr. Luigi Sošić. Kvarner 7. kolovoza igra svoju prvu utakmicu. Riječani na stadionu na Kantridi pred 6.000 gledatelja pobjeđuju Hajduk 2:0. Pogotke su postigli Petronio i Nori.

29.07.1946. Nestaje Fiumana i nastaje Kvarner (na prijedlog legendarnog novinara Ettorea Mazzierija), u kojem su se okupili najbolji igrači iz svih gradskih klubova (pa i Fiumane). Skupština je održana 29. srpnja u Trpimirovoj 4, a klub osim nogometne ima i 11 drugih sportskih sekcija. Prvi predsjednik je dr. Luigi Sošić. Kvarner 7. kolovoza igra svoju prvu utakmicu. Riječani na stadionu na Kantridi pred 6.000 gledatelja pobjeđuju Hajduk 2:0. Pogotke su postigli Petronio i Nori. Preuzeto sa: http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/index.php
29.07.1946. Nestaje Fiumana i nastaje Kvarner (na prijedlog legendarnog novinara Ettorea Mazzierija), u kojem su se okupili najbolji igrači iz svih gradskih klubova (pa i Fiumane). Skupština je održana 29. srpnja u Trpimirovoj 4, a klub osim nogometne ima i 11 drugih sportskih sekcija. Prvi predsjednik je dr. Luigi Sošić. Kvarner 7. kolovoza igra svoju prvu utakmicu. Riječani na stadionu na Kantridi pred 6.000 gledatelja pobjeđuju Hajduk 2:0. Pogotke su postigli Petronio i Nori. Preuzeto sa: http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/index.php

nk kvarner quarnero zvijezda
Na grbu kružnog oblika prikazana je stilizirana Učka zelene i more Kvarnera plave boje. Slovo "K" kao Kvarner u bijeloj boji kao i krug koji opasuje grb i tvori slovo „ Q“, Quarnero. Unutar grba sa ljeve strane od slova „K“ , a iznad planina nalazi se i crvena zvijezda petokraka, simbol ondašnjih vremena komunizma. Grb je izrađen 1948.

Sve domaće utakmice Prve savezne lige Riječani su odigrali na Kantridi, no u prosincu 1946. Otvoreno je obnovljeno igralište (Campo Cellini) pa Kvarner seli u središte grada.

1951. 1.svibnja svečano otvorenje obnovljenog stadiona na Kantridi. Kvarner i dalje zna igrat utakmice i na Omladinskom.

NK Rijeka​

04.07.1954. godine NK Kvarner mijenja ime u današnje NK Rijeka te dobiva grb sličan prethodnom sa slovom R.

Mit ili ne, da Rijeka nije nikad imala zvijezdu u svojem grbu ?

Među riječkim navijačima kruži priča da Rijeka nikad nije imala petokraku u svojem sadašnjem grbu kojeg ima. U prvoj varijanti odgovor je DA ali sadašnji klupski grb u obliku bijelog štita nikad nije imao zvijezdu na sebi, dok su primjerice Dinamo i Hajduk to imali, kao i gradski klub Orijent sa Krimeje.
nk rijeka petokraka zvijezda


Rađanje legendarnog grba NK Rijeka

1971. Po zamisli neumornog klupskog djelatnika Ivice Smolčića dresovi riječkog kluba 1971. godine su ukrašeni novim klupskim grbom. U obliku bijelog štita s ukošenom plavom trakom i natpisom RIJEKA. Autorsko djelo je riječkog akademskog umjetnika i scenografa riječkog kazališta Ivana pl .Zajca Dorijana Sokolića. U gornjem dijelu nalazi se skraćenica „NK“ , a u donjem vrč iz kojeg izvire voda, što predstavlja grb grada Rijeke.
nk Rijeka

U svakom slučaju neovisni povjesničari i poznavatelji povijesti kluba bi trebali riješiti napokon repove jer NK Rijeka nije stvorena "iz pepela", ni iz čega, nogomet se je na Kantridi  igrao i prije 45 te.

Da li je auto koji je promijenio nekoliko vlasnika i boju još uvijek taj isti auto ili nije ? Da li je klub Victoria koja je prva , 1912. pobjedom od 3:0 otvorila nogometno igralište Kantrida, da li su to klubovi Olympia, C.S.Fiume i Unione Sportiva Fiumana svi preteča današnjeg kluba Rijeka ? Ako pogledate njihove grbove vidjet ćete sličnost.

grb olimpia
1904 Osniva se klub Olimpija. Među osnivačima bili su braća Mittrovich, Carlo Colussi, Antonio Marchich, Aristodemo Susmel i Agelasio Satti. Olympia je imala sekcije biciklizma, plivanja, lake atletike i boksa.

grb cs fiume
1919. godine osniva se C.S. Fiume . Osnovan od radnika tvornice Torpedo. Prvo vodstvo kluba činili su: Jugo, Barbinich, Racchetta uz kasnije pridošle Sternissa I, Sega, Calcih, Zamparo, Vale, Puhar, Ghisdavcich i Contento. Jedini problem bio je novac jer se klub financirao samo od članarina.

 

Što vi mislite koliko svjećica bi trebalo biti na torti nogometnog kluba Rijeka ?