Iako Rijeka nikad nije bila pod NDH, 33 Riječanina ipak su završila u ustaškom logoru Jasenovac.

ulaz u Jasenovac

Sabirni logor Jasenovac bio je najveći sabirni logor i logor smrti  u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Na osiguranju i čuvanju logora radilo je oko 1.500 ustaša u sastavu Zdruga ustaške obrane.


Na internetskim stranicama spomen područja Jasenovac objavljen je poimenični popis žrtava KL Jasenovac, njih ukupno 83.145 žrtava (ožujak 2013.). Ubijeno je  39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina starosti.  Od toga najviše Srba 47 627, Roma 16 173, Židova 13 116 , Hrvata 4 255 itd.   To su službeni podaci s kojim barata spomen područje Jasenovac.
ustase jasenovac za dom spremni
Jasenovac je bio drukčiji od ostalih logora. Ubijalo se noževima, čekićima, kamenjem, čuvari su bili brutalniji od onih u njemačkim logorima, sve pod parolom "ZA DOM SPREMNI".


Spisak ubijenih (33) s mjestom rođenja Rijeka koji su završili  u logoru Jasenovac :

Spisak ubijenih s područja Rijeke logor Jasenovac
Izvor: Javna ustanova Spomen područje Jasenovac


Uz naš grad veže se i jedna zanimljiva anegdota.

ŽUŽI JELINEK, legendarna dizajnerica, stilistica i kolumnistica koja je ove godine preminula u 96. godini u Zagrebu, život je svojih roditelja platila seksom . Obojicu moje braće zbog židovskog podrijetla strijeljali su ustaše, a roditelji, iako gluhonijemi, bili su dodatno kažnjeni. Morali su gledati pogubljenje svoje djece – pričala je Žuži, koja je otkrila i kako je svoje roditelje spasila od deportiranja u Koncentracijski logor Jasenovac.

Početkom II. svjetskog rata vratila se u Zagreb i otvorila vlastitu krojačku radnju, a 1941. godine se udala za prvog supruga, zagrebačkog zubara Eriha Jelineka te je dobila dvoje djece, sina Ivicu i kćer Dijanu. Kao 21-godišnjakinja spavala je s najvišim talijanskim generalom kako bi ih spasila i upravo to je smatrala svojim najvažnijim životnim postignućem.

Dok je s obitelji boravila u Rijeci, gdje se u međuvremenu preselila, uspjela je zavesti talijanskog časnika i tako obitelj spasiti od sigurne smrti u koncentracijskom logoru u Jasenovcu.

 

"Život svojih roditelja platila sam seksom i nije mi žao. A kaj će te vi misliti o meni, baš me briga", rečenica je kojom je opisala što se dogodilo.

Stoji u intervju za Gloriu i Index..