Trenutak za povijest !

Svi najveći riječki mediji , uključujući Novi list prenijeli su vijest , zahtjev inicijativu da se 6. lipnja ove godine na balkonu Korza 16 izvjesi povijesna riječka trobojnica.

 

– Tog dana navršava se 359 godina od kada je Rijeka dobila današnji gradski grb iz kojeg proizlaze i boje trobojne povijesne gradske zastave. S obzirom na dobru dosadašnju praksu kojom Grad Rijeka obilježava značajne događaje, voljeli bismo kada bi se na simboličan način u obilježavanje ovog za Rijeku svakako značajnog datuma uključio i Grad Rijeka.

Predlažemo da se na spomenuti datum s balkona, ili na drugom prikladnom mjestu, gradske vijećnice zavijori riječka trobojnica.

Također, ukoliko tehničke mogućnosti dozvoljavaju, predlažemo da tog dana riječke dizalice zasvijetle u bojama trobojnice. Ukoliko je to nemoguće, onda u bordo boji riječkog grba, navode u inicijativi koju su potpisali Slobodna Država Rijeka, Lokalpatrioti Rijeka, Lista za Rijeku, Unija Kvarnera, Međunarodni Institut za Fijumanologiju, Zajednica Talijana Rijeka i Demokratska zajednica Mađara Hrvatske .

U roku od 24 sata prihvaćen je prijedlog da dizalice na lukobranu zasvijetle u bojama riječke trobojnice !

Grad Rijeka prihvatio je i prijedlog da se s Korza 16 izvjesi povijesna riječka trobojnica !

Podsjećamo da je Gradsko vijeće već 90 -tih donijelo odluku o tome da riječka trobojnica bude službena zastava Grada Rijeke, ali od nadležnih državnih tijela se čeka još suglasnost.

Grad Bakar ima svoju povijesnu trobojnicu i industrijsku zonu , naravno Rijeka ju ne smije imati. Vjerojatno po njima niti dvoglavi orao jedan od najvećih simbola Rijeke, najviše tetoviran i izgrafitiran simbol ne bi sletio na Gradski toranj nakon 68 godina lutanja, tamo gdje mu je i mjesto !

Crtež : Tomislav Gulin

#RIJEKA -Europska prijestolnica kulture 2020.

#FORZAFIUME!
#KREPAT MA NE MOLAT