SNAŽAN potres magnitude 6.1 prema Richteru pogodio je sinoć u 23 sata i 7 minuta Bosnu i Hercegovinu. Sve najveće novinske redakcije u Hrvatskoj odmah su objavile vijest osim Novog lista koji izgleda nema nikoga petkom navečer u svojem uredu. Poginula je 27-godišnja djevojka iz Stoca od posljedica odrona stijene.
Mnogi korisnici Androida u Hrvatskoj ostali su iznenađeni kada ih je mobitel upozorio na potres nekoliko sekundi prije nego što se on zbio.
Evo o čemu je riječ. S obzirom da živimo na trusnom području dobro je imat ovakve inovativne sustave .
Procedura pokretanja tog sustava vrlo je jednostavna – potrebno je otići u postavke mobitela, odabrati lokaciju, potom usluge lokacije i konačno uslugu ‘Upozorenja o potresu’:


Cijeli video uputa imate na našem FB, ovdje  .

Ovaj inovativni sustav pod nazivom 'ShakeAlert' kojeg su razvili vodeći američki seizmolozi, koristi signale s više stotina seizmometara, a u upotrebu je ušao 2020. godine.

Napomena: Radi samo preko Googla i sustava brzog obavjestavanja korisnika koji koriste Android uredaje. Što se tiče javljanja, moguće je da telefon ne izbaci push obavijest i poruka zakasni (delay).


Dražen Zeks (komentar)
- alert app ne predviđa potrese, nego na osnovu brzine potresnog vala obavještava o potresu koji dolazi. Pošto brzina potresnog vala iznosi oko 6 km u sekundi, to znači da ako ste od epicentra udaljeni 20 km dobiti će te obavijest 3 sekunde prije potresa. Vrlo korisno.

23.04.2022.